O vacanta plina de spiritualitate si beatitudine incepe cu bilete de avion spre Praga

O vacanta plina de spiritualitate si beatitudine incepe cu bilete de avion spre Praga Mareste imaginea.

Articol sponsorizat

Dacă v-ați propus să achiziționați bilete de avion spre Praga, „orașul celor 100 de clopotnițe”, și doriți să petreceți o vacanță de neuitat în capitala Cehiei, sunt câteva lucruri care ar fi bine să le ştiţi înainte de a vă planifica călătoria. În primul rând ar fi bine să cunoașteți câteva elemente definitorii despre acest oraș european. Praga este un oraș al bisericilor, începând cu cea mai mare catedrală din Praga - Catedrala Sfântul Vitus - şi continuând cu sinagogile din Cartierul evreiesc, aici puteți descoperi frumusețea arhitecturii gotice sau tonurile melodioase și blânde ale clopotelor din bisericile cehe. Deși Praga este în principal un centru al monumentelor religioase romano-catolice, pot fi găsite aici și câteva biserici ortodoxe și un cartier evreiesc. Bisericile ortodoxe sunt foarte rare în Praga, dar există, pe plan local, importante comunităţi ortodoxe, nu numai cehe, ci și ruse, ucrainene, bulgare, greceşti sau româneşti.

Momentul cel mai adecvat pentru o călătorie în Praga

Praga poate fi vizitată în cele mai bune condiții, indiferent dacă este vorba despre o vară cu cer senin sau alt anotimp, aceste locuri menținându-şi, permanent, splendoarea și eleganța. Clima în Praga este de tip continental temperat, cu temperaturi medii pe timpul verii (24°C) şi iernii (în jurul punctului de îngheț), apariția zăpezii creionând și mai bine arhitectura colorată a orașului. Sezonul turistic de vară ceh oferă cele mai bune condiții pentru orice buget făcând această destinație atractivă pentru sute de pelerini din toate colțurile Europei. Dacă optați pentru zboruri către Praga, puteți alege rute flexibile de pe majoritatea aeroporturilor din România, nu doar din București, cu o durată a călătoriei cu avionul de aproximativ 2 ore. Puteți face rezervarea biletelor de avion spre Praga cu 6-8 săptămâni înainte și veți beneficia de oferte economice. În ultimii ani, rezervările pentru zboruri spre Praga pot fi realizate online sau cu o aplicație telefonică, chiar cu 5-10 luni înainte de călătoria propriu-zisă, prețul biletelor de avion către Praga fiind foarte convenabil. Ar mai fi de luat în calcul încă un aspect - planificarea zborurilor în timpul săptămânii - când biletele de avion sunt mult mai ieftine, cele mai bune zile fiind cele de marți, miercuri sau sâmbătă. Ținând cont de aceste mici recomandări, puteți foarte ușor să achiziționați convenabil, bilete de avion către Praga, atât din București, cât și din alte orașe din țară.

Vizitarea celor mai importante biserici ortodoxe din Praga

Dacă aţi ales biletele de avion către Praga în sezonul de vară, pelerinajele vor fi completate de parfumul trandafirilor și frumuseţea grădinilor interioare ce înconjoară bisericile şi catedralele cehe. Moștenirea spirituală și culturală a orașului Praga se regăsește în numeroasele biserici, catedrale, mănăstiri și capele construite de-a lungul multor secole de istorie, atrăgând pelerini din toate colțurile lumii. Din anul 1992, centrul istoric al orașului Praga, cu o suprafață de peste 800 de hectare, a fost inclus în Registrul patrimoniului mondial cultural și natural al UNESCO.

Puteţi începe minivacanţa în Praga cu vizitarea Catedralei Ortodoxe Sfinții Chiril și Metodiu, situată pe strada Resslova, între Piața Charles și Podul Jiraskuv, în zona Cetatea Nouă din Praga. Catedrala Sfinții Chiril și Metodiu aparține comunității creștine ortodoxe de pe teritoriul Republicilor Cehe și Slovacia sub denumirea de Biserica Ortodoxă a Țărilor Cehe și Slovaciei, deși din punct administrativ acestea sunt unități separate. În timpurile vechi, pe teritoriul Moraviei, Sfinții Chiril și Metodie și-au început misiunea ortodoxă printre slavi, introducând rânduiala liturgică tradusă în slavonă. În 1730, biserica a fost construită în onoarea acestor sfinți, dar având structură romano-catolică, de către Kilian Ignaz Dientzenhoffer.

 

Un al doilea moment reprezentativ în istoria catedralei este reprezentat de cel de-al doilea război mondial, când lăcașul de cult a fost locul în care au devenit martiri șapte parașutiști cehi sub presiunea armatei naziste. Catedrala păstrează în interior un muzeu pentru cinstirea memoriei acestor eroi. Programul de liturghie este ținut în limbile: cehă, slavonă, engleză și greacă, în fiecare duminică dimineața de la ora 9.30.

Alte lăcașuri de cult ortodox pe care le puteți vizita în Praga sunt: Biserica Adormirea Maicii Domnului din Praga (din zona Zizkov, Cimitirul Olsany), Biserica St. Mary on the Grass Na Travnicu (din zona Na Slupi, construită in 1360), Biserica St. Michael (Parcul Petrin, biserica în stil românesc, din secolul al XVIII-lea) și Biserica Sf. Nicolae (pe strada Rooseveltova, în zona Bubenec).

Bisericile și catedralele romano-catolice din Hradcany

 

O altă parte din minivacanța în Praga o puteți petrece vizitând renumitul Castel Praga, un complex de clădiri regale și ecleziastice, fondat în jurul anului 880 de prințul Borivoj al dinastiei Premyslid (secolul IX), în prezent monument UNESCO.

Castelul Praga este situat pe un deal înalt, pe malul stâng al râului Vltava, în centrul istoric din Praga, întreaga fortificație medievală fiind numita Hradcany. Complexul regal Praga este cel mai mare castel antic din lume, cu o suprafață de aproape 70.000 mp, având multe clădiri și biserici romano-catolice: Catedrala Sf. Vitus (anii 1344 și 1929), Basilica Sf. George cu fațada în stil baroc (secolul X), Biserica Tuturor Sfinților, Capela Sfânta Cruce, biserica baroca Loreta (anul 1626), Mânăstirea Capucinilor (anul 1600), faimoasă pentru statuia făcătoare de minuni a Fecioarei cu pruncul și Mânăstirea Strahov (anul 1140), renumită pentru cea mai mare bibliotecă monahală din țară.

În interiorul curții regale, puteți alege să faceți o plimbare într-unul dintre cele patru palate regale cehe: Old Royal Palace, Belvedere, Palatul Lobkowicz și Noul Palat Regal. Nu puteți rata, o mică vizită la Muzeul de Artă Ceh sau Muzeul de jucării. Un alt loc celebru din interiorul curții regale îl constituie Strada de Aur, numită așa după aurarii care au locuit în acele căsuțe colorate în secolul al XVII-lea, în prezent amenajate cu magazine de suveniruri.

Dacă doriți să cunoașteți istoria turnurilor fortificate ale cetății, puteți alege între cele patru turnuri: Turnul Alb, Negru, Dalibor și Mihulka. De asemenea, puteți trece pe lista atracțiilor turistice și una dintre cele unsprezece grădini, dintre care amintim: Royal Garden, Orangeria, Paradise Garden și Grădina de pe metereze. Programul de vizitare pentru palat în sezonul de vară este între orele 06:00 și 22:00, iar pentru biserici este zilnic între orele 9:00 și 17:00 și duminica între orele 12:00 și 17:00.

Plimbări în aer liber în Piata Orașului Vechi din Praga

 Piața Orașului Vechi este cea mai frumoasă și reprezentativă piață istorică din Praga, situată în cartierul Orașul Vechi, între Piața Wenceslas și Podul Carol, fiind presărată cu multe străduțe pietonale. Orașul Praga, înființat în perioada romană, a avut perioade de înflorire în epocile gotice, renascentiste și baroce, devenind capitală a Regatului Boemia. Numele de Boemia a fost dat de către cei mai vechi locuitori din Praga, triburile celtice sosite în anii 5.500 - 4.500 î.e.n. și stabilite în zona din jurul actualului oraș. Alături de așezările germanice, mai tarziu, în secolul al VI-lea, au ajuns și s-au stabilit aici, populații de slavi. Piata Orașului Vechi a fost martorul tăcut al periplului generațiilor antice și medievale, când Praga a cunoscut schimbări revoluționare prin reforma boemă și protestantă, războiul de treizeci de ani, cele două războaie mondiale și prin Revoluția de Catifea după perioada comunistă postbelică, devenind simbol al libertății cehe. În centrul pieței a fost amenajat un monument în stil Art Nouveau, în onoarea reformatorului Jan Hus, o personalitate marcantă în viaţa și identitatea poporului ceh.

Plimbarea prin centrul pieței se poate continua prin vizitarea celei mai înalte clădiri din piață, Biserica Sf. Maria din Tyn, construită în secolul al XIV-lea. Cele două turnuri aparent gemene ale bisericii romano-catolice au cu o înălțime de 80 m, dar la o privire mai atentă puteți observa că un turn este mai mare, iar celalalt un pic mai mic. Decorul pereților și tavanul în stil gotic sunt impresionante, iar accesul în biserică este gratuit.

Cea de-a doua biserică importantă ce încadrează Piața Orașului Vechi într-un mod dinamic arhitectural este Biserica Sf. Nicolae din Stare Mesto, construită în stil baroc de arhitectul Kilian Ignac Dientzenhoffer. În interiorul bisericii se țin uneori concerte de muzică, programul bisericii fiind în general ocupat cu slujbe religioase.

Între cele două biserici se află Turnul Primăriei Vechi cu un fabulos ceas astronomic medieval, montat în 1410, fiind unul din primele trei ceasuri vechi din lume și o importantă atracție turistică în Praga. Ceasul Astronomic instalat în partea superioară a turnului are cadranul astronomic cu medalioane pentru fiecare lună a anului. Un al doilea ceas, lângă cel Astronomic, este Ceasul cu Procesiunea Apostolilor care se declanșează la fiecare ora fixă, cu un mic spectacol cu figurine alegorice care îi reprezintă pe Hristos și pe Apostoli. Puteți urca în Turnul cu Ceas pentru o priveliște panoramică a orașului, pe baza unui bilet de intrare, în zilele de marți până duminica între orele 09:00 și 18:00, şi la începutul săptămânii, luni între orele 11:00 și 18:00.

Dacă mai rămâne timp și pentru alte plimbări turistice în timpul minivacanţei în Praga, puteți coborî ușor pe străduțele din Piața Orașului Vechi, lângă râul Vltava spre Cartierul Josefov evreiesc (din secolul al XIII-lea). Cartierul evreiesc are șase sinagogi, dintre care cele mai cunoscute sunt: Sinagoga spaniolă, Sinagoga Staronova, Sala de Ceremonii și Cimitirul evreiesc vechi. Cea mai veche sinagogă din Europa, realizată în anul 1270, este Sinagoga Staronova, în stil gotic, având un tavan deosebit în sala principală, cu boltă nervurată. Muzeul Evreiesc și celelalte obiective turistice din cartierul Josenof pot fi vizitate zilnic între orele 10.00 - 18.00.

Praga este unul dintre cele mai mari orașe din Europa Centrală, care atrage prin moștenirea sa culturală și aduce strălucirea universului spiritual în viața urbană de azi. Metropola este recunoscută, de asemenea, pe plan internaţional pentru condițiile minunate pe care le oferă turiştilor și peisajele mirifice.
 

Pe aceeaşi temă

13 Iunie 2017

Vizualizari: 2109

Voteaza:

O vacanta plina de spiritualitate si beatitudine incepe cu bilete de avion spre Praga 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE