
Orasul antic Tiatira, cunoscut ca fiind unul dintre orasele numite in cartea Apocalipsei, continua astazi sub numele orasului modern Akhisar. Orasul este localizat in vestul Turciei, la aproximativ 50 km de coata egeeana si 80 km la nord de Izmir. Situat in Campia Akhisar, orasul se afla in vechime in partea de nord a regatului Lidiei. Descoperirile arheologice arata ca o asezare umana a existat aici cel mai devreme in anul 3000 i.Hr. In timpul sec. V i.Hr. persii au castigat controlul azupra zonei, fiind urmati de Alexandru cel Mare spre sfarsitul sec. al IV-lea. La inceputul sec. al III-lea, conducatorul seleucid Seleucus I Nicanor a reintemeiat orasul stabilind aici soldati macedoneni. Servind drept avanpost militar, orasul a devenit parte a regatului Pergamului sub conducatorii atalizi incepand cu 189 i.Hr.. Dupa ce romanii au infiintat provincia Asia in 129 i.Hr., Tiatira a intrat sub stapanirea acestora.
Pozitionat la intretaierea rutelor comerciale importante Tiatira s-a transformat intr-un centru comercial si mestesugareasc. Inscriptiile indica faptul ca in Tiatira existau numeroase bresle, care functionau ca organizatii sociale, civile si religioase. Industria lanei si cea textila, in general, erau indeosebi puternice in Tiatira, precum si producerea de vopsea purpurie. In timpul perioadei romane, orasul a prosperat. Inscriptiile descoperite in oras mentioneaza existenta a trei gimnazii, a unui portic cu colonade, a unor magazine, si unor altare inchinate zeului soarelui Apolo Tyrimnaeus si Artemis Boreitene. Imparatul Adrian a vizitat orasul Tiatira in jurul anului 124 i.Hr., iar Caracala in 214 d.Hr.
Tiatira in Sfanta Scriptura
Orasul Tiatira este pentru prima data mentionat in Biblie in cartea Faptele Apostolilor. Potrivit Faptelor, cap. 16, atunci cand Sfantul Apostol Pavel si Sila (si probabil Timotei) au calatorit spre Filipi, au intalnit aici o femeie pe nume Lidia, care este descrisa ca " vanzatoare de porfira, din cetatea Tiatirelor” (Fapte 16:14). Lidia s-a convertit la Crestinism, impreuna cu casa sa, primind Botezul. Lidia a insistat apoi ca Pavel si Sila sa ramana in casa ei in timpul calatoriei lor in Filipi.
In Apocalipsa 2:18-29, Hristos cel Inviat trimite un mesaj Bisericii din Tiatira, o biserica recunosuta pentru "dragostea, credinta, slujirea, si indeluga rabdare (Apocalipsa 2:19)” ale sale.
Problema majora in Tiatira o reprezinta insa tolerarea din partea bisericii a unei femei numite in mod simbolic Izabela. Aceasta femeie, prezentata ca un proroc mincinos, ispitea oamenii spre desfranare si sa manance din "hrana jertfita idolilor” (Apocalipsa 2:20,22) Numele acesteia ar putea trimite la Izabela, personaj al Vechiului testament, sotie a regelui Ahab care promova inchinarea inaintea lui Baal si ii persecuta pe profetii Dumnezeului lui Israel.
Obiective turistice in Tiatira
Deoarece orasul modern Akhisar este construit pe locul orasul antic Tiatira, numai cateva descoperiri arheologice au fost scoase la lumina. In centrlu orasului, arheologii au descoperit un mormant si cateva ruine elenistice. Alte artifacte au fost descoperite in acest loc indicand ca zona a fost locuita cel mai devreme in 3000 i.Hr.
Micul deal pe care se afla spitalul de stat se presupune a fi fost locul Acopolelui antic al orasului. Un sarcofag elenistic poate fi vazut chiar in gradina spitalului. Cladirea care adaposteste cea mai veche moschee din oras, Ulu Cami (Marea Moschee), a fost transformata in moschee in 1400. Inainte de aceasta, cladirea se pare ca ar fi fost o biserica crestina, inainte de aceasta o cladire laica, iar mai devreme, un templu roman.
Ruinele principale ale orasului antic ce pot fi vazute astazi se gasesc in zona Tepemezari, aflata in centrul comercial al orasului. Excavatiile au scos la iveala ruinele unui mare complex de cladiri constand intr-o basilica cu o nava si o alta cladire dreptunghiulara adiacenta acesteia. Acest complex de cladiri, dateaza din sec. V-VII. Se presupune ca a fost mai degraba o cladire civila decat biserica.
In apropiere se gasesc fragmente ale arcurilor si colonelor provenind dintr-o intrare monumentala pe o strada cu coloane, precum si fragmenete din coloanele ce imprejmuiau strada, din sec II-IV d.Hr. Recent aceasta zona a fost restaurata si deschisa turismului. Multe artifacte descoperite in Tiatira pot fi vazute in Muzeul Arheologic din orasul Manisa, situat la aproximativ 50 km sud-est de Akhisar inspre Izmir.
Radu Alexandru
-
Biserica Sfantul Nicolae din Myra
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Akdamar
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Karanlik din Goreme
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Carikli din Goreme
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Pammakaristos
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.