
Tunelul regelui Iezechia este un vechi apeduct, aflat sub cetatea Ierusalim, sapat in secolul al VII-lea. Descoperit in secolul al XIX-lea, acest tunel poate fi vizitat de turisti, acestia trebuind, insa, sa mearga prin apele reci care curg de mii de ani.
Iezechia, fiul regelui Ahaz, a trait intre anii 715-687 i.Hr si a fost rege peste Iuda, mostenind conducerea de la tatal sau. Datorita credintei statornice in Dumnezeu, Iezechia, care a domnit vreme de aproape treizeci de ani, a fost cel mai credincios rege pe care l-a avut vreodata Iuda (IV Regi 18-20; II Paralipomena 29-32). El a eliminat complet idolatria, pazind toate poruncile lui Dumnezeu. Pentru aceasta, el a biruit in anumite lupte fiind ajutat in chip minunat de Dumnezeu. In vremea sa a trait Profetul Isaia, care l-a sfatuit si l-a indemnat pe acesta spre pocainta, atunci cand risca sa cada prada duhului mandriei.
Iezechia a trecut la cele vesnice la varsta de doar 54 de ani, dupa ce Dumnezeu l-a tamaduit de o boala grea, prelungindu-i viata cu inca cincisprezece ani. El a fost inmormantat in cetatea Ierusalim, fiind praznuit de Biserica Ortodoxa in ziua de 28 august.
Tunelul regelui Iezechia - Ierusalim
In anul 1838, arheologul Edward Robinson, specialist in geografie biblica, a descoperit un tunel de apa, sub cetatea Ierusalim. Deoarece, dupa o anumita portiune, tunelul era blocat, el s-a rezumat la concluzia ca acesta este un apeduct artificial, sapat in munte, care alimenta cetatea cu o apa venita din nord. El a sugerat, insa, ca acesta ar putea fi tunelul sapat in vremea regelui Iezechia, de care aminteste Sfanta Scriptura.
Mai tarziu, in anul 1880, pe cand se scalda intr-un bazin cu de apa din Siloam, un localnic a descoperit intrarea intr-un tunel subteran. Dupa numai cativa metri, el a alunecat intr-un culoar ingust si lung, pe ai carui pereti se aflau urme deosebit de vechi. localnicul a aratat descoperirea arhitectului Conrad Schick, care se afla atunci in oras, acesta din urma observand o inscriptie in limba ebraica, intinsa pe sase randuri.
La inceputul anului 1881, epigrafistul A.H.Sayce s-a stradut indelung pentru a talmaci inscriptia, realizata in secolul VII i.Hr, in vremea regelui Iezechia. Inscriptia, care s-a dovedit a fi originala, deci deosebit de valoroasa, da marturie despre ultimele lucrari savarsite in acest tunel, sapat in vremea regelui Iezechia, si bucuria celor care au lucrat la realizarea lui.
Saparea acestui tunel, care porneste de la izvorul raului Ghihon si se termina in scaldatoarea Siloam, a fost comandata de regele Iezechia, pentru a asigura alimentarea cetatii cu apa curata, in caz de asediu. Potrivit inscriptiei descoperite accidental, tunelul a fost sapat de doua echipe de oameni, simultan, una pornind dinspre est, iar alta dinspre vest. Desi tunelul are un traseu serpuit, cele doua echipe departandu-se pana la treizeci de metri una de cealalta, intr-un final, ele s-au apropiat si s-au intalnit. Avand in vedere lungimea totala a tunelului, adica 554 (533) de metri, intalnirea celor doua echipe, sub munte, a fost socotita si ca o minune a lui Dumnezeu.
Tunelui regelui Iezechia este mentionat si in Sfanta Scriptura, unde citim: "Celelalte fapte ale lui Iezechia, luptele lui si cum ca el a facut iazul si canalul pentru adus apa in cetate, sunt scrise in cartea faptelor regilor lui Iuda" (IV Regi 20, 20). Apoi, in alta parte, citim: "Iezechia a astupat gura de sus a apelor Ghihonului si le-a facut sa curga in jos prin partea de apus a cetatii lui David" (II Paralipomena 32, 30).
Scopul acestui tunel, adica alimentarea cetatii Ierusalim cu apa, in caz de asediu, reiese si din urmatoarea marturie: "Cand Iezechia a vazut ca a venit Sanherib, cu gandul ca sa lupte impotriva Ierusalimului, a hotarat impreuna cu sfetnicii si cu vitejii sai ca sa astupe izvoarele de apa care erau afara din cetate, iar acestia l-au ajutat. Atunci s-a adunat o multime de popor si a astupat toate izvoarele si paraul care curgea prin mijlocul tarii, zicand: Sa nu vina regele Asiriei si, gasind apa multa, sa se intareasca" (II Paralipomena 32, 1-4).
Peste doar cativa ani de la descoperirea pretioasei inscriptii, hotii de antichitati au decupat-o din peretele de piatra al tunelului si au vandut-o unui grec bogat din Ierusalim. De la acesta, autoritatile otomane au conficat-o si au trimis-o in Istanbul (Constantinopol), spre a fi asezata in muzeul sultanului, unde aceasta se afla inca si astazi.
Teodor Danalache
-
Pelerinaj in tara Sfanta: Veniti sa luati lumina!
Publicat in : Pelerinaje -
Pelerinaj de Pasti in Tara Sfanta - 2010
Publicat in : Pelerinaje -
Biserica din secolul al V-lea, descoperita in Tara Sfanta
Publicat in : Religie -
Pelerinaj in Tara Sfanta
Publicat in : Pelerinaje -
Pelerinaj Tara Sfanta, Israel
Publicat in : Pelerinaje
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.