
130. Ce este postul?
Postul este înfrânarea, pentru o vreme, de la mâncărurile de dulce şi de la băuturi, în scopul întăririi puterilor sufleteşti asupra poftelor trupeşti.
131. De ce creştinul trebuie să postească?
Creştinul trebuie să postească pentru că:
1. Mântuitorul însuşi a postit (cf. Matei 4,2). Astfel, dacă Mântuitorul Hristos, Care era lipsit cu totul de păcat, a postit, cu atât mai mult trebuie să postim noi, cei supuşi mereu ispitelor şi păcatului;
2. Postul îl ajută pe credincios să nu cadă în robia poftelor păcătoase; iar dacă a căzut într-o asemenea robie, postul îl ajută sa scape de ea;
3. Postul îl ajută pe credincios să-şi stăpânească pornirile păcătoase ale firii; să-şi păstreze sănătatea; să împlinească mai bine poruncile lui Dumnezeu; să se pregătească mai bine pentru primirea Sfintelor Taine.
De aceea, postul este un bun mijloc pentru dobândirea mântuirii.
132. De câte feluri sunt posturile?
Posturile sunt de mai multe feluri.
Există un post aspru şi un post obişnuit. Post aspru este atunci când credinciosul nu mănâncă şi nu bea nimic, cel puţin o zi. Post obişnuit este atunci când credinciosul se hrăneşte cumpătat, folosind numai mâncăruri de post.
Mai există, de asemenea, postul de o zi şi postul de mai multe zile.
Posturile de o singură zi sunt: miercuri şi vineri din fiecare săptămână.
Miercuri postim ca să ne arătăm întristarea pentru vinderea Mântuitorului; iar vineri postim întru aducerea aminte de Răstignirea Domnului.
Alte posturi de o zi mai sunt: ziua înălţării Sfintei Cruci, la 14 septembrie; ziua tăierii capului Sf. Ioan Botezătorul, la 29 august; ajunul Bobotezei, la 5 ianuarie.
Posturile de mai multe zile sunt:
1. Postul Paştilor sau Postul Mare, care ţine şapte săptămâni. Şase săptămâni sunt in amintirea celor patruzeci de zile de postire a Mântuitorului, iar a şaptea săptămână este întru cinstirea Pătimirilor Sale. Postul Sfintelor Paşti este postul în care Biserica cheamă şi îndeamnă, mai stăruitor, pe toţi credincioşii, să se roage mai mult şi mai cu căldură; să meargă mai des la sfintele slujbe; să cerceteze mai cu tragere de inimă pe semenii aflaţi în lipsuri şi suferinţe; să săvârşească mai multe fapte de milostenie; să-şi cureţe inima prin lacrimile pocăinţei şi Spovedaniei, pentru a primi pregătiţi cum se cuvine Sfântul Trup şi Sfântul Sânge al Domnului.
2. Postul Crăciunului ne aminteşte de vremea Vechiului Testament, când patriarhii şi drepţii de atunci aşteptau cu post şi rugăciune venirea Mântuitorului.
Postul Crăciunului a fost rânduit pentru ca fiii Bisericii să poată întâmpina cu bună pregătire duhovnicească sărbătoarea Naşterii Domnului.
3. Postul Adormirii Maicii Domnului, aşezat în cele două săptămâni de la începutul lunii august. Postul acesta a fost rânduit în cinstea Născătoarei de Dumnezeu, care, înainte de adormirea sa, s-a pregătit prin post şi rugăciune.
4. Postul Sfinţilor Apostoli, rânduit în cinstea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (29 iunie), care, mai mult decât ceilalţi Apostoli, s-au nevoit întru propovăduirea Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos.
Fragment din cartea "Catehismul crestinului dreptcredincios", Editura Basilica
Cumpara cartea "Catehismul crestinului dreptcredincios"
-
Posturile randuite de Biserica in cursul anului
Publicat in : Post
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.