Sfintii - prieteni si casnici ai lui Dumnezeu

Sfintii - prieteni si casnici ai lui Dumnezeu Mareste imaginea.

PREDICA LA DUMINICA I DUPA RUSALII

Minunat este Dumnezeu intru Sfintii Sai, Dumnezeul lui Israel (Psalm 67, 36)

Iubiti frati si surori intru Domnul,

Daca duminica Cincizecimii ne-a reamintit faptul ca fundamentul Bisericii e dumnezeiesc, adica Biserica e creatia Prea Sfintei Treimi si nu a oamenilor si ca nu oamenii o conduc ci ei sunt luminati si invatati de Dumnezeu ce sa faca in si cu Biserica Lui, in duminica de azi ni se subliniaza faptul ca Biserica nu e formata din persoane identice ci din oameni foarte diferiti, pentru ca si Sfintii Bisericii sunt foarte personali in viata si in modul lor de a vedea relatia lui Dumnezeu cu oamenii. De aceea, Biserica nu poate fi infiintata si desfiintata dupa bunul plac al oamenilor, pentru ca ea are un punct de plecare, Cincizecimea, dar nu si un punct de desfiintare a ei si chiar daca, pentru o anumita vreme, oameni pacatosi si delasatori ar avea un cuvant de spus in Biserica… Biserica, prin Sfintii ei si prin cei ce se tem de Dumnezeu se vor intoarce, iar si iar, la normalitatea ascultarii de Dumnezeu. Asa ca, o buna cunoastere a istoriei Bisericii ne releva faptul ca Biserica e trasa inainte de marii Sfinti ai lui Dumnezeu, care, chiar daca nu au ocupat intotdeauna pozitii centrale in Biserica, au reprezentat glasul teologic si vertical al lui Dumnezeu in Biserica Sa. Sfanta noastra Biserica Ortodoxa, praznuieste astazi Duminica tuturor Sfintilor, adica pe toti sfintii care sunt trecuti in calendar si in sinaxare, precum si pe toti aceia care inca nu sunt cunoscuti de noi pana in momentul de fata. Duminica aceasta se mai numeste si duminica mare, tocmai pentru acest bogat praznic al tuturor sfintilor; caci nu praznuim cativa sfinti, ci milioane de milioane de sfinti, care au iubit pe Dumnezeu, L-au propovaduit chiar cu pretul vietii lor si au murit in aceasta lege binecuvantata de Dumnezeu. Haideti dar sa vedem de ce trebuie sa-I prasnuim pe sfinti.

Drept maritori crestini,

In Sfanta si dumnezeiasca Scriptura se zice: ,,Prin sfintii care sunt pe pamintul Lui, minunata a facut Domnul toata voia intru ei” (Psalmul 15; 3). Tocmai de aceea, noi, crestinii ortodoxi, cinstim pe sfintii lui Dumnezeu, stiind ca Dumnezeu savarseste in chip minunat voile Sale cu ei. Trebuie de la inceput sa va spun ca Biserica Ortodoxa face deosebire intre adorare, care se cuvine numai lui Dumnezeu, si venerare sau cinstire, pe care o dam sfintilor si ingerilor Lui, care slujesc la mantuirea sufletelor noastre. Aceasta ne invata si Sfantul Apostol Pavel zicand: Ingerii nu sunt oare toti duhuri slujitoare, trimisi ca sa slujeasca pentru cei ce vor fi mostenitorii mantuirii? (Evrei 1; 14). Scopul cultului sfintilor este de a lauda pe Dumnezeu prin ei, dupa marturia Sfintei Scripturi care ne indeamna la aceasta zicind: Laudati pe Dumnezeu intru sfintii Lui (Psalmi 159; 1). Asadar, noi cinstim pe sfinti si aducem lauda lui Dumnezeu. Mantuitorul nostru Iisus Hristos ne arata ca cine cinsteste pe sfinti, pe El Il cinsteste, caci a zis: ,,Cine va primeste pe voi, pe Mine Ma primeste” (Matei 10; 40).Noi veneram pe sfinti, pentru ca ei sint prieteni ai lui Dumnezeu, dupa marturia Mantuitorului care a zis catre ucenicii Sai: ,,Voi sunteti prietenii Mei (Ioan 15; 14). Şi in alt loc al Scripturii ni se arata ca sfintii sunt prietenii lui Dumnezeu, zicand: ,,A crezut Avraam lui Dumnezeu si i s-a socotit lui spre dreptate si prietenul lui Dumnezeu s-a chemat” (Iacob 2; 23, Romani 4; 3, Facere 15; 6, Psalmi 138; 17, Isaia 41; 8). Noi cinstim pe sfintii lui Dumnezeu si cerem ajutor lui Dumnezeu prin ei, caci: ,,Sfintii vor judeca lumea (I Corinteni 6; 2). Prin sfinti nu intelegem pe cei ce se numesc crestini doar cu numele; ci pe cei care s-au desavarsit prin fapte bune si au urmat intru totul lui Hristos.

Caci Mintuitorul numai Apostolilor si celor asemenea lor a zis: ,,Adevarat graiesc voua, ca voi cei ce ati urmat Mie, la innoirea lumii, cand Fiul Omului va sedea pe scaunul slavei Sale, veti sedea si voi pe douasprezece scaune, judecand cele douasprezece semintii al lui Israel (Matei 19; 28). Cinstim pe sfintii lui Dumnezeu caci ei, prin puterea lui Dumnezeu, fac minuni mari preaslavite, dupa cum au facut Moise, Ilie, Daniel, Sfintii Apostoli Petru, Pavel, Ioan Evanghelistul si toti ceilalti apostoli si sfinti despre ale caror fapte si minuni arata Sfinta Scriptura si Sfinta Traditie a Bisericii lui Hristos. Cinstim pe sfinti si le cerem ajutor in necazuri caci ei se roaga pentru noi si rugaciunea lor este primita de Dumnezeu. Asculta ce zice Dumnezeu lui Abimelec, regele Gherarei, cind acesta, din nestiinta, voia sa ia de sotie pe sotia lui Avraam: ,,Da inapoi femeia omului aceluia, ca este prooroc si se va ruga pentru tine, si vei fi viu. Iar de nu o vei da inapoi, sa stii bine ca ai sa mori si tu si toti ai tai” (Facere 20; 7). Auzi ce zice Dumnezeu catre Elifaz Temaniteanul si cei doi prieteni ai lui, care suparasera pe sfantul si dreptul Iov: ,,Acum luati sapte vitei si sapte berbeci si duceti-va la robul Meu Iov si aduceti-le pentru voi ardere de tot; iar robul Meu Iov sa se roage pentru voi. Din dragoste pentru el voi fi ingaduitor, ca sa nu Ma port cu voi dupa nebunia voastra, intrucat n-ati vorbit despre Mine asa de drept cum a vorbit robul Meu Iov.

Şi au facut cum le spusese Domnul, si Domnul a primit rugaciunea lui Iov (Iov 42; 8-9). Iata ce zice Sfintul Apostol Pavel: ,,Multumesc Dumnezeului meu, ori de cate ori imi amintesc de voi, caci pururea in toate rugaciunile mele, ma rog pentru voi toti, cu bucurie” (Filipeni 1; 3-4). Alta data zice: ,,Multumim lui Dumnezeu totdeauna pentru voi toti si va pomenim in rugaciunile noastre, aducandu-ne aminte neincetat inaintea lui Dumnezeu si Tatal nostru de lucrul credintei voastre” (I Tesaloniceni 1, 2-3). In alt loc iarasi zice: ,,Pentru aceasta ne si rugam pururea pentru voi, ca Dumnezeul nostru sa va faca vrednici de chemarea Sa” (II Tesaloniceni 1; 11). Şi iarasi: ,,Nu incetez a multumi pentru voi, pomenindu-va in rugaciunile mele ca Dumnezeu... sa va dea voua duhul intelepciunii...: (Efeseni 1; 16-17). Sau: ,,Aceasta si cerem in rugaciunea noastra: desavirsirea voastra” (II Corinteni 13, 9). Acelasi Apostol Pavel ii scrie si lui Timotei: ,,Multumesc lui Dumnezeu, pe Care Il slujesc, ca si stramosii mei, intr-un cuget curat ca te pomenesc neincetat, zi si noapte, in rugaciunile mele” (II Timotei 1, 3). Din toate acestea vedem cata datorie avem noi de a cinsti si a ne ruga sfintilor si ingerilor, daca ei sunt prietenii lui Dumnezeu (Ioan 15; 14), cetateni ai casei lui Dumnezeu (Efeseni 2; 19), slugi ale lui Dumnezeu (II Timoteni 1; 3); (Psalmi 102, 21; 103, 5; Luca 16, 22; Evrei 1, 7) si au putere de la Dumnezeu ca sa faca mari si infricosate minuni (Iesire 7, 10; Evrei 11, 29; 11, 35; Luca 9; 1-2). Ingerii au vestit oamenilor zamislirea si Nasterea Mantuitorului (Matei 1; 20-21; Luca 1; 30); Invierea Mantuitorului (Matei 28; 5-7); Inaltarea la cer si a doua venire (Fapte 1; 11); zamislirea Sfintului Ioan Botezatorul (Luca 1; 13-17) si alte nenumarate taine ale lui Dumnezeu catre neamul omenesc. Sfintii si ingerii, se roaga pentru noi (Iesire 32; 31-32); aud rugaciunile noastre (II Petru 1, 15; Daniel 10, 11; Luca 16, 27); duc rugaciunile noastre inaintea lui Dumnezeu pentru noi (Apocalipsa 5; 8-14). Sfintii au posibilitatea in cer de a sluji la Dumnezeu pentru oameni si a contribui la mantuirea acestora.

Acest lucru ni-l arata Sfanta Scriptura, zicand: ,,Şi cand a luat cartea, cele patru fiinte si cei douazeci si patru de batrani au cazut inaintea Mielului, avand fiecare alauta si cupe de aur pline cu tamaie, care sunt rugaciunile sfintilor (Apocalipsa 5; 8). Asadar este cu neputinta sa fie cineva care sa nu inteleaga cat de mare este datoria noastra, a crestinilor, de a ne ruga, de a cinsti si de a chema in ajutor pe sfintii si ingerii lui Dumnezeu, in rugaciunile noastre care le facem zi si noapte inaintea lui Dumnezeu.Cineva m-a intrebat intr-o zi daca este cunoscut numarul sfintilor, precum si cel al ingerilor. Nimeni nu stie numarul sfintilor si al ingerilor. Despre numarul lor spune Sfanta Scriptura: ,,Numara-voi pe ei si mai mult decat nisipul se vor inmulti (Psalm 138; 18). Aratand si stapanirea lor asupra diavolilor si a patimilor zice: ,,Foarte s-a intarit stapanirea lor”. Necunoscut este si numarul ingerilor lui Dumnezeu cum ne arata Sfinta Scriptura: ,,Cine poate sa numere ostile sale?” (Iov 25, 3; Psalmul 67, 18; Daniel 7, 10). Daca poate mult rugaciunea staruitoare a unui drept care se lucreaza (Iacob 5; 16), oare cit poate rugaciunea milioanelor de sfinti inaintea lui Dumnezeu, care L-au marturisit inaintea oamenilor si si-au pus sufletul pentru El? Daca numai un prieten al lui Dumnezeu, Avraam, a avut atata trecere la Dumnezeu, ca sa mijloceasca pentru Lot, nepotul sau, impreuna cu cei din Sodoma si Gomora (Facere 18, 30-33; 19, 1-28) apoi cata trecere au inaintea lui Dumnezeu toti sfintii care L-au iubit, I-au slujit si si-au pus sufletul pentru dragostea Lui? De aceea, fericiti sunt acei crestini care cinstesc pe sfintii lui Dumnezeu, le cer ajutor in rugaciuni si ii pun mijlocitori catre Dumnezeu in aceasta viata de pe pamint. De asemenea, amar de acei crestini rataciti de la adevarata credinta, care nu cinstesc pe sfinti si pe ingeri. Unii ca acestia vor avea multa rusine cand va veni Mantuitorul nostru Iisus Hristos, inconjurat de toti ingerii si sfintii Lui, ca sa judece viii si mortii si sa rasplateasca fiecaruia dupa faptele sale (Zaharia 14, 5; Matei 16, 27; Psalmi 61, 11; 27, 6; Proverbe 24, 12; Romani 2, 6; Ieremia 17, 10; 32, 19; Intelepciunea lui Sirah 17, 18; Matei 25, 31).

Iubiti credinciosi,

Duminica aceasta, care urmeaza Pogorarii Duhului Sfant, este inchinata tuturor sfintilor, deoarece, dupa cum am vazut, Sfintii sunt acei semeni ai nostri care si-au transformat launtrul lor, intreaga lor fiinta in lacas binecuvantat al Sfantului Duh. Sfintii sunt roada asezarii in inima lor, in sufletul lor a Sfantului Duh. Ne putem intreba noi, cei de astazi, care purtam acelasi nume de crestin, care ne revendicam pe noi insine ca facand parte din Biserica lui Hristos: care este cuvantul lui Dumnezeu pentru noi, care este mesajul Lui adresat noua? Cuvantul Mantuitorului Hristos din Evanghelie ne plaseaza si pe noi in aceeasi perspectiva a sfinteniei traita de toti sfintii lui Dumnezeu, in aceeasi perspectiva a dobandirii Duhului Sfant. Hristos in Evanghelia care se citeste in biserici in prima Duminica dupa Rusalii ne spune ca, daca dorim, si noi putem sa ne inscriem pe cararea batatorita de sfintii lui Dumnezeu – fie ca suntem preoti, arhierei, vietuitori in sfintele manastiri sau credinciosi care isi duc viata in sanul familiei. Mantuitorul Hristos ne spune ca putem si noi sa dobandim Duhul Sfant, sa ne numaram in randul sfintilor, daca implinim trei lucruri: sa avem marturisirea cea dreapta, iubirea cea dreapta si suferinta cea dreapta. „Oricine va marturisi pentru Mine inaintea oamenilor, marturisi-voi si Eu pentru el inaintea Tatalui Meu, Care este in ceruri. Iar de cel ce se va lepada de Mine inaintea oamenilor si Eu Ma voi lepada de el inaintea Tatalui Meu, Care este in ceruri”(Matei 10; 32-33). Asadar, sa nu ne rusinam de numele Lui, sa nu ne rusinam ca sutem crestini, sa nu ne rusinam ca suntem botezati in numele Lui, sa nu ne rusinam a posti, sa nu ne rusinam a face milostenie, sa nu ne rusinam a naste prunci, sa nu ne rusinam a-i creste in frica de Dumnezeu si in rusine de oameni.

Mai mult, sa-L marturisim pe Hristos. Si-L putem marturisi prin viata de pocainta, prin viata de rugaciune, prin apararea familiei si a valorilor crestine, prin nasterea de prunci si cresterea lor asa cum se cuvine. Aceasta este marturisirea cea dreapta pe care Hristos ne-o solicita pentru ca si noi sa intelegem viata sfintilor si sa dobandim puterea Duhului Sfant. Un al doilea lucru pe care Hristos ni-l cere in Evanghelie este acela de a aseza toate lucrurile la nivelul lor, la locul lor cel adevarat. Şi spune Hristos: sa-L iubesti pe Domnul Dumnezeul tau si sa nu iubesti nimic altceva mai mult decat iubesti pe Dumnezeu. Este necesar ca omul sa-L aseze pe Dumnezeu inaintea tuturor. Astfel ne arata ca inima omului trebuie sa fie indreptata inainte de toate spre Dumnezeu. Indraznesc a spune ca acela care nu-L iubeste pe Dumnezeu din toata inima sa, din tot sufletul sau, din tot cugetul sau, cu toata puterea sa acela nu are capacitatea sa iubeasca in mod autentic nici pe mama, nici pe tata, nici pe sotie, nici pe sot, nici pe copii.

Toti aceia care iubesc case, rubedenii si tarine, mai mult decat pe Dumnezeu, se afla in ratacire. Hristos nu ne spune sa abandonam nici casa, nici tarina, nici rubedeniile, ci pe toate sa le asezam pe scara ierarhiei valorilor supreme, acolo unde le este locul. In sfarsit, al treilea lucru asupra caruia ne atrage atentia Hristos este ca in lume necazuri vom avea. Ca exista o cruce in viata fiecaruia, o cruce pe care numai Dumnezeu singur o stie si noi acolo unde ne ducem fiecare viata. Iar aceasta cruce, aceasta suferinta, aceste incercari care ne definesc viata, Hristos ne spune sa le purtam cu rabdare, sa cerem rabdare de la Dumnezeu pentru ca toata crucea vietii noastre sa o ducem cu credinta, cu nadejde si cu dragoste. Sa-L marturisim, asadar, pe Hristos, sa-L iubim pe El si sa ducem crucea pe care a asezat-o pe umerii vietii noastre.Amin.

Preot David Marian, parohia Nuntasi, Constanta

Despre autor

Marian David preot Marian David

Colaborator
117 articole postate
Publica din 03 Ianuarie 2014

Pe aceeaşi temă

17 Iunie 2014

Vizualizari: 3996

Voteaza:

Sfintii - prieteni si casnici ai lui Dumnezeu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE