Stand cu spatele catre Dumnezeu

Stand cu spatele catre Dumnezeu Mareste imaginea.

 

Stand cu spatele catre Dumnezeu

 

In duminica dupa Botezul Domnului, ni se prezinta inceputul propovaduirii lui Hristos. El isi incepe Evanghelia imparatiei lui Dumnezeu in lume, prin chemarea la pocainta: "De atunci a inceput Iisus sa propovaduiasca si sa spuna: pocaiti-va, caci s-a apropiat imparatia cerurilor".

 

In fata lui Dumnezeu oamenii nu se deosebesc dupa nivelul de cunostinte, ci dupa dispozitia lor de a se pocai sau de a ramane in pacat. Daca pacatul consta in indepartarea de Dumnezeu, pocainta consta in intoarcerea la El. Crestinul este chemat sa se pocaiasca neincetat, pentru ca neincetat pacatuieste.

 

Ne plangem ca nu-L vedem pe Dumnezeu, ca nu ni Se arata. Insa, pierdem din vedere ca in aceasta viata stam mai mult cu spatele, decat cu fata catre El. Ne multumim cu faptul ca am fost botezati si ca astfel, ne putem numi fara retinere - ortodocsi. Uitam ca in Pilda celor zece fecioare, cele nebune nu au fost mantuite. Nu a fost de ajuns doar faptul ca erau fecioare, de vreme ce erau lipsite de darurile Sfantului Duh.

 

Ce-ti ofera aceasta pozitie, stand cu spatele catre Dumnezeu? Moarte. Si aflat in starea de moarte duhovniceasca, omul nu simte pacatul si nici nu poate privi in sine. Am ajuns sa ne rusinam, atunci cand nu avem raspuns la intrebari ce vizeaza cultura generala. Dar nu ne rusinam ca ne indreptam spre o moarte vesnica.

 

Metanoia, termenul grec prin care se reda notiunea de pocainta, inseamna  a "intoarce" capul (gandirea, mentalitatea), "a gandi in mod diferit". Deci, pocainta inseamna a te intoarce catre Dumnezeu. Intorcandu-ma catre Dumnezeu si indreptandu-ma catre El, imi regasesc invitatia la viata.

 

A crede in Dumnezeu, nu inseamna a tacea. Dimpotriva, a crede inseamna a vorbi cu El. E adevarat ca putem sa vorbim si intorcand spatele, dar acest lucru e semn de instrainare si nu de intampinare. Nu exprima dorinta de a petrece impreuna. Si sa ne fie clar, putem sa ne apropiem de preotul care impartaseste, mergand cu spatele, insa, nu vom putea primi Trupul si Sangele lui Hristos din mainile sale, decat intorcandu-ne cu fata catre el.

 

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 5277

Voteaza:

Stand cu spatele catre Dumnezeu 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

vederea lui dumnezeu

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE