
A inceput pelerinajul la moastele sfintilor din Dealul Patriarhiei
In fiecare an, la sfarsit de octombrie, sute de mii de oameni vin sa se inchine moastelor sfantului Dimitrie cel Nou. Multe sunt binefacerile care s-au revarsat asupra capitalei prin mijlocirea Sfantului. Aducator de ploi, tamaduitor de boli, ocrotitor in vremuri grele, protector al animalelor, sunt cuvinte ce se straduiesc sa cuprinda minunile pe care le-a savarsit Cuviosul.
A inceput pelerinajul la moastele sfintilor din Dealul Patriarhiei - VIDEO
Anul acesta credinciosii se pot inchina si moastelor Sfantului Apostol Pavel. Ele au mai fost prezente in tara noastra la Iasi, in anul 2005, la sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.
Sfantul Dimitrie cel Nou
Sfantul Dimitrie cel Nou s-a nascut la inceputul veacului al XIII-lea in satul Basarabov. Si-a petrecut viata intr-o pestera sapata in stanca, pe malul raului Lom. Nu se stie cati ani a trait in aceasta pestera, dupa cum nu se stie nici data trecerii sale la cele vesnice.
Se spune ca pe cand si-a simtit sfarsitul acestei vieti, a venit pe malul Lomului si s-a asezat intre doua lespezi de piatra ca intr-un sicriu si astfel si-a incredintat sufletul lui Dumnezeu.
Intr-o noapte, Cuviosul Dimitrie s-a aratat in vis unei tinere care suferea de o boala grea, careia i-a spus ca daca parintii ei il vor scoate din apa, va fi tamaduita de boala. Tanara a povestit parintilor visul ei si impreuna cu acestia si cu alti credinciosi din sat s-au indreptat spre locul pe care insusi cuviosul il aratase in vis acelei tinere. Cautand cu staruinta au aflat cinstitul trup al Cuviosului Dimitrie intreg si neputrezit. Binecredinciosii crestini din satul Basarab, impreuna cu preotii satului, au dus cinstitele moaste in biserica satului. Tanara bolnava, atingandu-se de ele, si-a recapatat de indata sanatatea.
Aducerea moastelor Sfantului Dimitrie din Basarabi in tara noastra
Intre anii 1769 si 1774, in contextul razboiului dintre Rusia si Poarta Otomana, moastele au ajuns in
Sfantul Dimitrie cel Nou - ocrotitorul Bucurestilor in vreme de ciuma, holera si seceta
Racla cu moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost scoasa in procesiune pe strazile din capitala in anul 1815, din porunca domnitorului Caragea, pentru a se pune capat epidemiei de ciuma. In anul 1831, la cererea generalului Paul Kiseleff, racla cu sfintele moaste a fost scoasa pentru a inlatura epidemia de holera. In timpul lui Grigore Ghica, in anul 1827, din cauza secetei, s-a organizat o procesiune pentru ploaie.
Programul manifestarilor organizate cu prilejul sarbatorii Sf. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor