A treia cale

A treia cale Mareste imaginea.

Populatia mondiala este in crestere: peste sase miliarde azi, opt miliarde in 2050. Numai populatia Chinei depaseste 1.200.000.000.

Cresterea demografiei in cursul ultimei jumatati a secolului XX si inceputul mileniului III a fost insotita de o urbanizare excesiva. In acest sens, China intentioneaza sa creeze cel mai mare oras din lume, cu o poulatie de 42 de milioane de locuitori.

Pentru prima data in istoria umanitatii, populatia care locuieste la oras tinde sa o depaseasca pe cea rurala. De-a lungul timpului s-au cunoscut mai multe forme de aglomerare umana: sat, oras, aglomeratie urbana, conurbatie, metropola, megalopolis.

Nu intamplator, China este tara care propune trecerea la o noua viziune privind viitorul urbanizarii si nu este singurul domeniu in care isi impune punctul de vedere, dar si de solutionare practica.

Megaorasul va reprezenta circa 10% din economia chineza si va insuma suprafata a noua orase: Guangzhou, Shenzhen, Foshan, Dongguan, Zhongshan, Zhuhai, Jiangmen, Huizhou si Zhaoqing, potrivit The Telegraph.

Noua megastructura careia nu i s-a stabilit un nume va fi amplasata in centrul Chinei si va beneficia de cele mai noi tehnologii in comunicatii si transport, in asa fel incat cetatenii sa se poata deplasa rapid si comod, de la un oras la altul.

"Ideea este ca, atunci cand orasele vor fi integrate, rezidentii sa poata calatori liber in tot megaorasul si sa poata folosi sistemul de sanatate si alte facilitati din diferite domenii", a declarat Ma Xiangming, proiectantul-sef la Rural Guangdong si Institutul de Planificare Urbana.
In plus, fericitii acestui megaoras vor beneficia de cele mai moderne scoli, spitale, stadioane, aeroporturi, sedii pentru institutiile publice sau industriale.

A devenit China o mare putere mondiala? Specialistii in geopolitica sustin ca, prin politica de deschidere in fata tehnologiei si a investitiilor straine – strategie propusa de Deng Xiaoping si care s-a dovedit a fi inspirata si inteleapta – China a intrecut de mult Rusia, in ceea ce priveste progresul stiintific si tehnologic in domeniul comunicatiilor, al biologiei si in special in cel militar. Este aproape incredibil faptul cum China a reusit sa imbine cele doua sisteme politico-economice de dezvoltare (comunism, respectiv capitalism) in cadrul unei societati si, implicit, a unei economii) de succes.

O lume intreaga se intreaba astazi cum de a reusit China sa realizeze o crestere a productiei industriale de peste 5 % in plina criza economica si financiara mondiala ? Printr-o viziune strategica economica de zeci de ani, o buna chiverniseala a visteriei nationale, o incredere puternica in fortele proprii si, nu in cele din urma, prin munca, munca si iar munca. Prin aceasta, China nu face altceva decat sa reconstituie o lume bipolara, impreuna cu actuala putere mondiala, Statele Unite. Exista si o buna parte a politicienilor chinezi, de la varf, care au o atitudine rezervata in ceea ce priveste deschiderea catre occidentali. In aceste conditii, analistii si teoreticienii politici dau un orizont istoric previzibil de circa 20 de ani, in care China va deveni prima putere a lumii.

Romania tot timpul a avut probleme pe care nu le-a putut rezolva singura. Tot timpul, din pacate, noi romanii am depins de ajutorul din exterior. In acest sens, Romania si-a indreptat privirile cand spre est, cand spre vest. Astazi, Romania isi indreapta pasii catre o alta cale – China. Recenta vizita a premierului Chinei, Li Keqiang in Romania nu face altceva decat sa confirme acest lucru.

Astfel, Romania si China au semnat, luni, acorduri de colaborare pentru infiintarea in comun a unui parc tehnologic si reluarea exportului de bovine pentru reproductie si carne de porc catre China, dar si mai multe documente de colaborare in energie, inclusiv in domeniul nuclear si termoelectric. Sa fie vorba despre cea de-a treia cale?

Asadar, ce cale se va deschide, cand rasa galbena va domina omenirea?

Stefan POPA

.

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
492 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

28 Noiembrie 2013

Vizualizari: 1859

Voteaza:

A treia cale 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE