Adormirea Maicii Domnului - profetii, minuni si rugaciuni

Adormirea Maicii Domnului - profetii, minuni si rugaciuni Mareste imaginea.

„Cine Îl va păstra pe Dumnezeu în sufletul său, va fi ocrotit de Maica Domnului și-i va fi alăturea mereu, cu iubirea de Maică Preacurată, pentru că mama nu-și părăsește fiul nicio clipă.” (Maria Filipoiu)

Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului este sărbătorita în ziua de 15 august, când se face pomenire de mutarea ei din această viată la cea veșnică și de la Pământ la cer.

Când a venit vremea ca Maica Domnului Hristos să se mute la Fiul său, în Împărăția lui Dumnezeu, Însuși Iisus a făcut să-i fie cunoscută mutarea de pe Pământ, cu trei zile înainte, prin mijlocirea Arhanghelului Gavriil, care, venind la dânsa, i-a zis:

„Acestea zice Fiul tău: - Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare.”
Născătoarea de Dumnezeu s-a bucurat mult, de dorul Fiului său și s-a suit degrabă pe Muntele Măslinilor ca să se roage, așa cum îi era obiceiul. Atunci s-a întâmplat un lucru minunat - o minune. Pomii de pe munte s-au înclinat spre Născătoarea de Dumnezeu și i-au dat cinstea și închinăciunea ce se cădea, ca și cum ar fi fost niște ființe însuflețite.

După rugăciune s-a întors acasă și îndată s-a cutremurat casa cu totul, iar ea, aprinzând multe lumânări spre mulțumire lui Dumnezeu, a chemat rudeniile și vecinii, și-a grijit toată casa, și-a gătit patul și toate cele ce se cădea de îngroparea ei. Apoi le-a spus cele ce i-a zis îngerul despre mutarea sa la cer. Spre a dovedi veridicitatea celor zise, le-a arătat darul ce i se dăduse o crenguță de finic.

Auzind acestea, femeile chemate au plâns cu lacrimi și au suspinat cu jale, temătoare de ce va urma.

Preacurata le-a făgăduit că, mutându-se la ceruri, nu numai pe dânsele, ci și pe toată lumea o va cerceta și o va ocroti. Așa alina întristarea lor, apoi a arătat despre cele două veșminte ale sale, să fie date la două văduve sărace, prietene și cunoscute, pe care le hrănea.

Când a isprăvit de rânduit cele necesare, s-a auzit un tunet groaznic și mulțime de ucenici ai lui Hristos veneau de la marginile lumii la casa Maicii Domnului Iisus, printre care și erau înțelepții ierarhi: Dionisie Areopagitul, Ierotei și Timotei. Aflând misiune venirii lor, acestia au zis către dânsa:

„Noi, o, Stăpână, știindu-te în lume, ca și cu singur Stăpânul nostru și Dascălul ne mângâiam, dar cum vom putea să suferim greul acesta? Însă de vreme ce cu voia Fiului și Dumnezeului tău te muți spre cele ce sunt mai presus de lume, pentru aceasta plângem, precum vezi și lăcrimăm, cu toate că într-alt chip ne bucurăm despre cele ce sunt asupra ta rânduite".

Văzândi-i cum vărsau lacrimi, Maica Domnului a zis către dânșii:

„Prietenii mei și ucenicii Fiului și Dumnezeului meu, nu faceți bucuria mea plângere, ci-mi îngrijiți trupul, precum eu îl voi închipui pe pat.”

Spunând cuvintele acestea, a sosit și Apostolul Pavel, care a îngenuncheat la picioarele Maicii lui Dumnezeu, s-a închinat și a lăudat-o, zicând:

„Bucură-te Maica Vieții, împlinirea și încheierea propovăduirii mele, că deși pe Hristos Fiul tău pe Pământ nu L-am văzut, însă pe tine văzându-te, mi se părea că pe Dânsul Îl văd".

Când a binevoit Domnul Iisus Hristos - Dumnezeul creștinilor să ia la Sine pe Maica Sa, cu trei zile mai înainte a făcut-o să cunoască, printr-un înger, mutarea ei de pe Pământ la viața cerească. Aflând Nascătoarea de Dumnezeu despre aceasta, s-a bucurat și s-a suit degrabă pe Muntele Maslinilor, ca să se roage. S-a întors, apoi, acasă și a pregătit toate cele de îngropare, încredințând pe vecini și rude, că mutându-se în ceruri, nu numai pe ei nu îi va uita, ci pe toată lumea o va cerceta și o va ocroti. A împărțit vaduvelor sărace veșmintele sale și culcându-se pe pat, a făcut rugăciune pentru iertarea lumii și pentru viețuirea în pace. Binecuvântându-i pe toti cei de față, și-a dat sufletul în mâinile Fiului și Dumnezeului ei. Atunci, multe vindecări a celor bolnavi și multe minuni s-au petrecut prin binecuvântarea ei.

„Și s-a făcut atunci un tunet mare și au venit de la marginile lumii, ca pe niste nori, toti Apostolii lui Hristos la casa Maicii Domnului din Ierusalim. Când a început Apostolul Petru cântarea cea de îngropare, ceilalți au ridicat patul și au însoțit la mormânt, trupul cel primitor de Dumnezeu. Sosind în satul Ghetsimani și asezând în mormânt trupul Maicii Domnului, Apostolii au zăbovit acolo încă trei zile, așteptându-l pe Sfântul Apostol Toma, care lipsea, având rânduiala de propovăduirea credinței în Iisus Hristos.

Sosind, Sfântul Apostol Toma s-a întristat, fiindcă nu se învrednicise a mai vedea chipul Maicii Domnului, ca ceilalti Apostoli. Atunci, cu hotarare de obște s-a deschis mormântul pentru el și s-au minunat toți cei de față, că au aflat mormântul fără sfântul ei trup, fiind numai giulgiul lăsat, ca mângâiere și mărturie neîndoielnică a mutării Născătoarei de Dumnezeu la ceruri cu trupul”. De aici reiese că trupul Sfintei Maria nu a cunoscut stricăciune și nici nu a rămas în mormânt. Ea a fost dusă la ceruri de îngeri, nu prin puterea ei, ci prin voința Fiului ei, Mântuitorul Iisus Hristos.

Acolo se roagă de-a pururi pentru noi. Să avem mare încredere în rugaciunea ei, că este singura care poate vorbi lui Dumnezeu, ca o mamă unui fiu. Așa să ne rugăm și noi, spre slava lui Dumnezeu:

Slavă Ție, Dumnezeul nostru! Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh! Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pre noi, acum și pururea și în vecii vecilor! Amin!

Minunile Preasfântei Fecioare Maria

Maica Domnului luând rămas bun de la toți, s-a culcat pe pat, și-a închipuit trupul său precum a vrut și a făcut rugăciune pentru întărirea lumii și pacea ei, apoi i-a umplut și pe ucenicii Domnului de binecuvântarea ei. Astfel în mâinile Fiului și Dumnezeului său și-a dat sufletul.

Alte minuni s-au petrecut atunci: ochii orbilor s-au luminat, auzul surzilor s-a deschis și ologii au mers ca cei sănătoși. După aceea a început Petru cântarea cea de ieșire, cu ceilalți Apostoli. Unii duceau patul, iar alții mergeau înainte cu făclii, petrecând spre mormânt trupul cel purtător de Dumnezeu. Atunci s-au auzit și îngerii cântând și văzduhul era plin de glasurile cetelor celor mai presus de firea omenească.

Văzând aceste minuni, mai-marii iudeilor, au chemat pe unii din popor, le-au poruncit să răstoarne patul în care era așezat trupul cel de viață purtător. Dar dreptatea lui Dumnezeu le-a făcut pedeapsă tuturor prin orbirea lor, iar pe unul din dintre ei, care mai înverșunat apucase patul Maicii Domnului, l-a lipsit de amândouă mâinile, care au rămas lipite de pat. Înspăimântat de minune și doborât de durere, a crezut din tot sufletul, s-a tămăduit, fiind sănătos ca mai înainte. În același chip și cei ce orbiseră, crezând în miracolul credinței, atingându-se de pat, au dobândit vindecare.

* Apostolul Toma a descoperit mormântul gol

Apostolii, sosind la satul Ghetsimani, au așezat trupul Maicii Domnului în mormânt și au stat trei zile lângă dânsul, ascultând glasuri îngerești.
De la dumnezeiasca rânduială lipsind Apostolul Toma, care propovăduia departe de acele locuri, era mâhnit și întristat, că nu se învrednicise să-i vadă el ca și ceilalți Apostoli trupul Preasfintei, a fost deschis mormântul pentru dânsul, să se închine și el la trupul Născătoarei de Dumnezeu.
Uimirea i-a fost mare, când a văzut mormântul fără trup și era numai giulgiul, care rămăsese mărturie Apostolilor și tuturor credincioșilor, dovada mutării Născătoarei de Dumnezeu. De atunci, pe parcursul a două mii de ani, mormântul cioplit în piatră este cinstit cu închinăciune, întru mărirea și cinstea Maicii Domnului - Fecioara Maria - Maica Domnului.
În această zi, de mare sărbătoare, o icoană unică în România, înzestrată cu har dumnezeiesc, adună sute de credincioși la mănăstirea Lainici.
România cinstește praznicul Adormirii Maicii Domnului prin manifestări oficiale de Ziua Marinei, acordând angajaților ziua liberă, atunci când această sărbătoare este într-o zi lucrătoare a săptămânii.
Ea ocrotește sufletele apăsate de griji și este un semn de mare binecuvântare pentru cei care merg acolo în pelerinaj. Să ne rugăm toți, Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. (Documentare: Doxologia.ro)

* Rugăciunea Sf. Serafim de Sarov către Maica Domnului

„Atotmilostivă, Împărăteasa mea, Preasfantă Doamnă, Fecioară Preacurată, Născătoare de Dumnezeu, Marie, Maica lui Dumnezeu, singura şi neîndoielnica mea nădejde, nu te scârbi de mine, nu mă depărta și nu mă părăsi!

Apără-mă și mijloceşte întru cele bune!

Auzi-mă ruga și vino în ajutorul meu!

Stăpână iartă-mă de am greșit în fața Domnului, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu!

Amin!”

*Rugăciune de mulțumire Maicii Domnului

Preasfântă Fecioară, Preacurată Maică Născătoare de Dumnezeu, îți mulțumim pentru că ne eşti şi nouă Mamă iubitoare şi grabnic ajutătoare!

- Îți mulțumim pentru toate icoanele făcătoare de minuni şi pentru tot Harul care se revarsă prin ele!

- Îţi mulţumim Măicuță, pentru toate miracolele sfinte, pentru sănătate și pentru ajutor, prin grija ta de Mamă Iubitoare faţă de noi toți care te cheamă în ajutor, te cinstesc și slăvesc!

- Îţi mulțumim că nu ne laşi pradă celui rău, ci ne aperi şi ne acoperi cu Sfânt Acoperământul Tău!

- Iartă-ne Măicuţă pentru mulțimea de păcate şi te rugăm, fii mijlocitoarecătre Dumnezeu să ne izbăvească de toate greșelile din această viață!

- Îți mulţumim că te rogi pentru noi şi că duci rugăciunile noastre la Dumnezeu, ca să ne ajute să trecem din viaţa aceasta la viaţa veşnică!

- Îți mulțumim Măicuţă că Te rogi pentru întoarcerea la credinţă a celor din familia mea, dar şi a celor care-L caută pe Dumnezeu şi încă nu L-au găsit!

- Îți mulțumim pentru grija ta de Mamă, pentru iubire şi pentru tot ajutorul tău față de cei care te cinstesc și te slăvesc, acum și pururea, în vecii vecilor!

Amin!

*Rugăciunea către Maica Domnului este scară spirituală către Dumnezeu.

*Credința este taina rugăciunii și făclia sufletului pe calea dintre naștere și moarte.

*Binecuvântează-i și-i ocrotește pe toți care care îți poată numele în destinul pământesc, pe familiile lor și pe toți credincioșii care te preamăresc: Bucură-te - Maica Vieții!

* Rugăciune Maicii Domnului în vremuri grele

Preasfânta Stăpâna de Dumnezeu Născătoare spre tine îmi îndrept gândul, inima și toate simțurile și te rog cu lacrimi!


Până când Măicuță a milostivirii va fi această durere necontenită pe pământ?

Până când vrăjmașii nevăzuți ai neamului omenesc vor da lovituri atât de puternice bieților oameni?

Până când vor pângări și vor necinsti trupurile, sufletele și viețile lor? Înșelând-i ca să nu cunoască adevărul, să nu îndeplinească poruncile divine și să nu dea slavă și cinste pururi măritului Dumnezeu Cel în Treime închinat: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt?

Cu puterea credinței, Stăpână, zdrobește pe vrăjmașii noștri și ai Fiului Tău iubit - Iisus Hristos - îngrozind-i cu nebiruita-ți sfințenie, îndreptând-ne pe cărările mântuirii, ca să dăm mereu mărire lui Dumnezeu.

Roagă-te Fecioară pentru Sfânta Biserică, pentru propovăduirea evangheliei pe întreg Pământul, pentru România și poporul român, pentru, rudele mele, pentru văduve, orfani, bogați, săraci, necăjiți, bolnavi, pentru cei prigoniți pentru credința în Dumnezeu, pentru salvarea celor ce au rătăcit în secte și pentru cei răposați!

Ajută-ne să ne pocăim de păcatele noastre, să iubim Biserica, să alungăm vrămașul din sufletele noastre, care ne îndeamnă la păcate, să renunțam la vicii și necredință, să ne smerim și să-i iertăm pe cei ce ne-au greșit!

Ajută-ne să ascultăm chemarea divină a blândului tău Fiu, pe care Tatăl Dumnezeu L-a trimis pe Pământ să sufere chinuri barbare, pentru salvarea omenirii din păcat!

Roagă-te, Măicuța Sfântă și pentru aceste nevoi ale mele (rostește necazurile pe care le ai și dorințele pe care vrei să ți le îndeplinească Maica Domnului)!

„Nu lăsa, Măicuță, să pierim pe cale, ca noi suntem fiii lacrimilor tale.” (pricesnă)

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh în vecii vecilor!
Amin!

* Bucură-te, Marie - Maica Vieții

„Eu sunt Calea, Adevărul și Viața." - Mântuitorul

O, milostivă Fecioară, stăpână Născătoare de Dumnezeu, auzi-ne pe noi cei ce ne rugăm ţie şi arată mila ta poporului drept-credincios!

- Roagă pe Fiul tău să ne izbăvească de tot răul!

- Din izvorul tău cel nesecat, ceea ce eşti de Dumnezeu menită, dăruieşte-ne, izvorând pururea, curgerile harului tău mai presus de cuvânt!

- Ca cea care ai născut mai presus de cuget pe Mântuitorul sufletelor noastre te slăvim, grăind, cu harul tău:

- Bucură-te, Mărie, ceea ce eşti lauda de obşte şi cin­stită a neamului omenesc!

Că Ziditorul tuturor peste tine S-a pogorât vădit, ca o picătură, arătându-te izvor nemuritor, dumnezeiască Mireasă:

- Bucura-te, apă izbăvitoare!

- Bucură-te, tămăduitoare a tuturor bolilor!

- Bucură-te, alungarea patimilor lumeşti!

- Sfântă Fecioară, tămăduieşte bolnavii ce gustă din izvorul tămăduirii!

- Preacurată Maică, fă să curgă din izvorul cel dumnezeiesc, minunea cea adevărată cu torentul tămăduirii!

- Pentru aceasta ne adăpăm cu totii din credinţa şuvoaielor îmbelşugate.

- Din vapaia durerilor scoate pe cei ce aleargă la tine, tămăduindu-i cu apa din izvorul miraculos!

- Născătoare de Dumnezeu Fecioară, izvorul cel nedeşertat al îndurărilor, noianul cel necurmat al iubirii de oameni, adâncul cel nemăsurat al bunătăţii, nădejdea şi mântuirea tuturor creştinilor, la tine ridicăm ochii sufletelor şi ai trupurilor noastre, către tine îtindem mâinile noastre cele slabe şi din adâncul inimii strigăm ţie: Caută spre noi dintru înălţimea ta cea sfântă!

- Vezi credinţa şi umilinţa sufletului nostru!

- Ascultă rugăciunea noastră care o facem către tine din inima noastră!

- Depărtează de la noi toate nevoile, toată răutatea şi toată întristarea ce vin asupra noastră, întru această vremelnică viaţă şi videcă toate bolile şi neputinţele noastre cele sufleteşti şi trupeşti!

-Dăruieşte-ne sănătate şi ne izbăveşte de veşnica muncă prin rugăciunile tale, ca să cântăm neîncetat:

Aleluia!

Că a ta este Împărăţia Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea, în veacul veacului!

Amin!

Aproximativ 2,2 milioane de români poartă numele de Maria și derivatele acestuia (Marian, Mariana, Marin, etc). Te-a lungul timpului s-a format o controversă legată de cât de corect este să transmitem cuiva care poartă numele Sfintei Fecioare urări de „La mulți ani”. Mulți consideră că în această zi nu ar trebui să fie sărbătorită onomastica pentru că Adormirea Maicii Domnului nu ar trebui să fie un motiv de bucurie.

Biserica ortodoxă spune însă că această practică nu este una greșită, deoarece este considerată o sărbătoare plină de bucurie. Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață, așa cum se arată și în troparul sărbătorii: „Mutatu-te-ai la viața ceea ce ești Maica Vieții”, iar din acest motiv sărbătoarea nu este una tristă, ci una plină de bucurie, scrie creștinortodox.ro.

*15 august - Adormirea Maicii Domului

Maria Filipoiu - poet, prozator, exeget, jurnalist UZPR

 

Despre autor

Maria Filipoiu Poet Maria Filipoiu

Colaborator
149 articole postate
Publica din 13 Octombrie 2014

16 August 2023

Vizualizari: 420

Voteaza:

Adormirea Maicii Domnului - profetii, minuni si rugaciuni 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE