Afluenta de informatii si criza spirituala

Afluenta de informatii si criza spirituala Mareste imaginea.

Cred că această cantitate mare de informații, de natură audio-vizuală și scrisă, incluzând aici și rețelele de socializare, mijloacele de informare în masă, sau mai bine zis de „manipulare în masă”, ale vremurilor noastre, arată mai degrabă că ne îndreptăm spre o criză spirituală.

Acest fapt este adeverit, în primul rând, de imoralitatea tot mai răspândită și mai virulentă, și de nivelul tot mai scăzut de cultură și de civilizație.

În general, lumea manifestă un interes minim față de informațiile cu adevărat de folos, ziditoare de suflet, fiind canalizată spre zona întunecată a scandalurilor, a opulenței așa-ziselor „vedete” și spre aspecte ale vieții care se rezumă la consum și la distracție.

Apoi, ce e prea mult discutat și pus zilnic pe tapet, cade până la urmă în derizoriu, se bagatelizează, iar efectul este contrar așteptărilor.

Adică îl îndepărtează pe om de aspectele esențiale ale vieții și de lucrarea duhovnicească, îi tocește vigilența și spiritul critic, și îl obișnuiește să ingurgiteze zilnic informații, în mod cantitativ și fără discernământ, care mai mult întunecă rațiunea și complică viața de zi cu zi.

Vorbirea despre Dumnezeu și cu Dumnezeu înseamnă închiderea „ferestrelor” simțuirilor, tăcerea gândurilor și o stare de mirare!

Nu cred că s-au spus și s-au scris vreodată, ca în zilele noastre, atâtea „vorbe de duh”, sfaturi fel de fel, din varii domenii, rostite aproape de toată lumea, în orice împrejurare și cu orice prilej.

Sf. Paisie Aghioritul spunea că astăzi se poate observa cu ușurință că virtutea are mulţi „învăţători”, dar tot mai puţini sunt cei care pun în lucrare cuvintele auzite sau citite.

Tot mai puțini sunt cei care urmează calea lucrării de dezrădăcinare a patimilor și de punere în locul lor a virtuților duhovnicești.

Tot mai puțini sunt cei care vorbesc despre virtuți în cunoștință de cauză, după ce le-au dobândit prin împreună lucrare cu harul dumnezeiesc.

Cred totuși că această „explozie” informațională are și aspecte pozitive, de răspândire a învățăturii mântuitoare, pentru ca la Judecata de Apoi nimeni să nu poată să se îndreptățească pe sine, zicând: Doamne, nu am auzit sau nu am cunoscut Cuvântul Tău!

Deocamdată, timpul anunțat de prorocul Amos, cel al foamei după cuvântul lui Dumnezeu, avertisment care îi viza în mod direct pe evrei, pentru noi pare destul de departe:

„Iată, vin zile, zice Domnul Dumnezeu, în care voi trimite foamete pe pământ, nu foamete de pâine şi nu sete de apă, ci de auzit cuvintele Domnului” (8, 11).

Atunci când un popor nu părăsește păcatul, încercat fiind de necazurile fizice (boli, calamități naturale, sărăcie, războaie etc.), pedagogia iubirii lui Dumnezeu, care vrea să ne mântuiască pe toți, se mută în plan sufletesc: foametea duhovnicească!

Părintele Arsenie Boca spunea că durerile noastre vin de pe urma păcatelor şi a lipsei de sfat. Dacă dorim să mai fie pace pe pământ, trebuie să ne schimbăm purtările, așa cum spune și Sf. Scriptură: „Dar Dumnezeu, trecând cu vederea veacurile neștiinței, vesteşte acum oamenilor, ca toţi de pretutindeni să se pocăiască” (Fapte 17, 30).

Adică să vină toți la viaţa curată şi la învăţătura adevărată, a Bisericii lui Hristos.

De asemenea, Părintele Arsenie Boca mai spunea că omul se roagă de Dumnezeu să-l scape de necazuri, iar Dumnezeu se roagă de om să-şi schimbe purtările. Să socotim acum, fiecare dintre noi, care de cine trebuie să asculte: noi de Dumnezeu sau Dumnezeu de noi.

Și să nu îndrăznim să dăm vina pe Dumnezeu, că El ne usucă pământul de sub picioare şi vlaga din oasele noastre. Aceasta ar însemna să facem o mare nedreptate, pe care am adăuga-o la atâtea alte multe nedreptăți și păcate săvârșite.

Poate a sosit timpul să adunăm „merinde” duhovnicești pentru drum lung, în suflet, în minte și în trup, cât timp rânduielile lumești mai permit acest lucru.

Și să nu uităm că, nu ceea ce părem a fi sau vrem să fim în ochii oamenilor ne face oameni, ci ceea ce suntem înaintea lui Dumnezeu și a propriei noastre conștiințe.

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
129 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

14 Noiembrie 2018

Vizualizari: 379

Voteaza:

Afluenta de informatii si criza spirituala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE