
Repede, grabeste-te! Fugi sa nu pierzi tramvaiul! Mananca mai repede! Nu te-ai imbracat inca? Haide, ca intarziem... Nu e gata sesiunea? Cand o sa ma fac mare? Vreau mai repede sa am de toate. Mi-am pierdut rabdarea. Scurteaza canonul, oricum te gandesti la altceva. Ai tulburare bipolara? Da-i banii mai repede cersetorului, ca intarziem la filmul derulat pe DVD pe repede inainte. Nu am inteles mare lucru din "Inception", tocmai din acest motiv; am pierdut subtilitatile. Am uitat gustul mancarii si savoarea rugaciunii, bucuria de a incuraja un bolnav sau euforia primaverii. Tot timpul grabit, mereu intarziat, crestinul isi pierde vocatia. Trece in viteza pe langa frumusetile creatiei si neglijeaza chipurile in care se ascunde Neatinsul.
Consumismul risca sa il consume pe crestin. Neretras in simplitatea casei lui, se va risipi in diaspora singuratatii, chiar de va locui tot in casa parinteasca. Daca vrei sa meditezi, sa gandesti, sa analizezi, esti catalogat drept moale, incet, neadaptat, retrograd, nesupus civic. Nu intri in standardul anormal de soldatei trimisi in prima linie a frontului razboiului nevazut, fara armament, fara hrana si caldura; victime sigure ale propriilor alegeri.
Sigur ca sunt multe piedici; dar tocmai acestea dau farmec initierii. Nu poti lua de sotie fata imparatului, decat daca treci prin mai multe teste, nu daca fugi de suferinta la vanatoare de iepuri. Crestinul este un om linistit, luminos, rabdator, negrabit, nedeprins sa bata, nebetiv, necurvar, neiubitor de dolari. Ingaduitor, pasnic, rugator, iertator, cu nadejde in Treime.
In scolile laice, crestinul este marginalizat de colegii "normali", mai putin incurajat de profesori, luat in ras fara motiv, doar pentru ca are o cruciulita la gat si nu face un secret din faptul ca provine dintr-o familie "bisericoasa". Sigur, in rautatea lor, copiii jignesc orfanii, saracii, diferitii... Nu li se acorda credit de reusita in lume (in jungla trebuie sa joci dupa reguli dure, zic ei). Crestinul nu vorbeste despre Hristos, decat daca este intrebat. Nu posteste in vazul altora. Nu face milostenie de dragul imaginii publice. Fuge de laude.
Cunosc un crestin care a primit multe insulte: "Patinezi in credinta ta medievala", "Cari morti in spate", "Iti rup picioarele daca te mai rogi si daca participi la acelasi concurs cu mine", "Iti aduc morga acasa" si altele, mai dure. Nu am evitat termenii, pentru a intelege ce poate fi in mintea unui copil sensibil cand aude aceste cuvinte zilnic. Un copil "dur" le va ignora; dar sensibilul sufera. Doar Christul inviat va reveni in inima lui si isi va face acolo casa. Nu se va mai grabi crestinul: a primit ce si-a dorit.
Marius Matei
-
Traditii pascale in Gorj
Publicat in : Datini, obiceiuri si superstitii
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.