Alta scrisoare de-a parintelui Felix Dubneac

Alta scrisoare de-a parintelui Felix Dubneac

Scrisoarea din 25 iunie 1994

Dormition of the Mother of God Orthodox Monastery
Archim Felix Dubneac 3389 Rives Eaton Road, Rives Junction, MI-49277, U.S.A.

Draga nepoata Natalia,

Imi spui multe lucruri frumoase despre familia ta. Sunt atent la caracterul si stilul scrisului si observ un progres din ce in ce mai romanesc, mai gramatical si literar chiar. Te felicit!

Mai voiesti sa stii amanunte despre mine, despre fratele meu Pamfil Dobrogeanul, despre Iozefina si Felix (Iozefina si Felix sunt fratii tatalui meu Dumitru Dubneac pe linie paterna din a doua casatorie a bunelului meu Teodor fratele arh.Felix si Pamfil Dubneac) si altele, despre orasul Detroit, cu imprejurarile geografice, de pe aici?

Intai despre mine: eu sunt la pensie din 1977 si acum in 29 iunie 1994 trec de virsta de 82 de ani- cu multe ierni si cu mai putine primaveri!

Am plecat de de la parinti, de acasa, la manastirea RUGHI, jud. Soroca, cam eram de 12 ani. La acea manastire era Staret- superiorul manastirii, un var de-al mamei mele numit protosinghelul Gherontie Gutu. El mi-a purtat de grija sa termin scoala secundara de Cantareti bisericesti si tot el dupa ce am facut stagiul militar cu T.R., m-a ajutat sa continuu Seminarul Teologic Monahal de la Manastirea Cernica - langa Bucuresti, 8 clase.

Fiind stare de razboi, am fost mobilizat confesor in rezerva si lasat la vatra cu gradul de Preot capitan in rezerva-1948.

De la incetarea razboiului al II-lea mondial, eu mi-am continuat studiile universitare: Facultatea Teologica si cursurile de doctorat; apoi Facultatea de Litere si Filozofie, 4 ani si paralel cu acestea, am terminat Academia de Arte Superioare- Belle artele-, cu 5 ani de studii si examene de Pictor bisericesc.

Ocupatia principala mi-a fost slujirea ca preot si, mai ales, ca pictor de biserici si de monumente nationale; in tara intrega-Romania.

Venind aici, in America de Nord-U.S.A. si Canada, din 1967-30 noiembrie si pana astazi, 25 iunie, 1994, am continuat slujirea ca preot ortodox-roman, in parohiile cu comunitati de crestini-romani si am pictat catapetesme si interioruri de catedrale si biserici romanesti in orasele: Windsor si Hamilton, Ontario; in Edmonton, Alberta din Canada si din Statele Unite ale Americii: in Detroit, Michigan; in Cleveland Ohio; in Hollivood, Florida si in Leming, Illinois.

in anul 1978 in sala romana de la Wayne State University-Detroit, Michigan am pictat o mare compozitie in fresca cu subiectul: „Dezvoltarea Poporului Roman, in aria Muntilor Carpati”- impartita in patru faze istorice, de-a lungul a 2000 de ani- de la Dacia lui Decebal si pana in prezent -1978- cand am terminat-o.

Pe vremea cand Iosefina (sora tatalui meu- Dumitru Dubneac din a doua casatorie pe linie paterna) a intrat la scoala primara si la Liceul din Manastirea Bistrita, jud. Valcea si, apoi, dupa intrarea la putere a regimului comunist in Romania, am transferat-o pe Iosefina la Liceul „Iulia Hajdeu” din Bucuresti; pe care l-a absolvit si a vrut sa intre la Facultatea de Medicina, dar s-a casatorit cu un locotenent de administratie si a avut doua fete: Carianina si Dalila. Prima e casatorita, a doua inca mai invata, in Bucuresti, unde au ramas mereu. Sotul Iosefinei a trecut in pensie, cu gradul de locotenent colonel de administratie si, dupa citiva ani, el a murit.

Graf Felix-feciorul lui Teodor Dubneac (fratele mai mare al meu) din a doua casatorie, fratele tatalui tau Dumitru Dubneac inca din anii studiilor din liceu- in orasul unde a murit fratele Tudor, din Turnu Severin-Drobeta, jud. Mehedinti- a invatat foarte bine si a fost premiat pe toata tara, cu o lucrare de literatura romaneasca. Dupa liceu a terminat o scoala de piloti-navali. Dar acum se ocupa cu diferite servicii administrative. Are sotie foarte cuminte, Dacia, si impreuna sunt parintii a trei feciori: Lenuard-Antonio, Roger-Eduard si Felix-Fabian. Copiii invata bine in scolile locale. Felix si Dacia Graf (au adresa:) str. Calomfirescu, nr.100, orasul Drobeta Turnu-Severin, cod:1500, jud Mehedinti.

Adresa Iosefinei Marin, str. Coltei nr.4, Bucuresti.

Graf Felix imi mai scrie, dar Iosefina a uitat de rude si nu-i nici o suparare, decat aprecierea recunostintei.

Despre orasul Detroit, pe langa ce stii, Natalia, eu iti pot adauga: ca el este al cincilea oras mare, dupa NewYork cu vre-o 15 milioane populatie, Los Angeles cu 8 milioane, Chicago cu 7 milioane, Pfiladelphia cu 6 milioane si Detroit cu 5 milioane locuitori. Celelalte orase sunt mai mici si nu te intereseaza, asa cred.

intr-adevar, in Detroit sunt companiile industriei de masini; centrul lui general Motors, al lui Ford si al lui Chrysler. Dar, au sucursale in Canada si in alte orase din U.S.A.
Despre mine va mai spun: incepand cu luna iulie, 1994, eu ma mut cu totul din detroit, la o manastire, departe de detroit, o ora cu masina, tot in Statul federal Mchigan. Adresa va fi: „Adormition of the Mother of God Orthodox Monastery”, Archim Felix Dubneac 3389 Rives Eaton Road, Rives Junction, MI-49277, U.S.A.- Acesta-i titlul manastirii pentru locali.

Eu am sa fiu slujitor in Sfantul Altar, din aceasta sfanta manastire cu maici romance. Voi incerca ca sa vizitez Romania si Republica Moldova, cand voi auzi ca este un guvern mai national si nu comunist ori filo-rus. Mare- Dumnezeu si poate sa faca si aceasta minune pentru neamul nostru romanesc-moldovenesc. Asa speram.

Natalie draga sa nu spui ca nu ti-am spus tot ce te-a interesat mai mult. Cand il intalniti pe fratele meu, Pamfil, spuneti-i sanatate, ca mii dor de el si sarutati-l din partea mea. Pe toate trei: Natalia, Natasha si Cristina va imbratisez cu dor si dragoste, unchiul Felix.

Postscriptum

Draga Natalia

Mai avand o foaie , sa spun cateva lucruri si despre Parintele Pamfil, fratele meu. si el a venit la manastirea Rughi, jud. Soroca, inca de tanar-la 15 ani. Astazi inca slujeste Domnului Iisus Hristos, in Manastirea de vre-o 250 de maici si surori, din Dobrogea- la Celic-Dere, jud. Tulcea, com Telita, cod: 8841.

Dansul a terminat seminarul Monahal si o scoala speciala de croitorie bisericeasca si laica, inca de pe timpurile serviciului militar din Iasi si Cernauti.

A servit ca preot militar vre-o 15 ani la Episcopia Militara din Alba Iulia. Apoi a fost transferat la Manastirea Antim, din Bucuresti, unde eram si eu de vre-o 30 de ani- ca Diacon si Preot pana la arestarea si inchisoarea grea de 6 ½ ani- la Jilava, Aiud si in Balta Dunarii, la munca fortata.

Frate-meu Pamfil a scapat de inchisoare, insa a fost arestat si chinuit pentru ca fusese aproape de Episcopul Militar - Dr. general de brigada, Partenie Ciopron.

Pentru aceste urmariri, Parintele Pamfil a trebuit sa fie transferat din nou, la Manastirea Caldarusani, 30 km. Departe de Bucuresti. il vizitam mereu, in cei trei ani cat a stat acolo. Iar de la Caldarusani, a fost chemat ca preot -duhovnicesc la Manastirea Celic-Dere, unde se afla si astazi, peste 40 de ani, incontinuu, slujind Sfantului Altar chiar daca a trecut cu varsta de 84 de ani.

El mi-a fost sprijinul moral, pe timpul inchisorii. Desi, din cauza mea, l-au scos din salariul de preot, pe durata de 6 ½ ani cat eu- fratele lui eram inchis.

Imi scrie si-i scriu, ca cei ce am ramas supravietuitori din intreaga familie: mama si tata, sora Irina si noi trei frati: teodor, Pantelimon (Pamfil) si Petre (Felix).

Fratele Teodor (bunelul tau) a fost un bun meserias si proprietar de o mica fabrica in Storojinet, Bucovina si dupa rapirea Bucovinei de Nord, de toromacul Stalin, 1940, Teodor a ajuns si a ramas pentru restul vietii lui, in orasul Drobeta Turnu-Severin.

Sora Irina casatorita in Rublenita de langa Soroca, cu Vladion Botoroga, au avut urmatorii copii: Alexandru, Dumitru, Pantelimon, Dochia,, Maria si Gheorghe. Ea a ajutat-o pe mama plecata in Manastirea Coselauca jud. Soroca si a ajuns sa tina in toate pe copiii ultimului fecior. Deci, trecuse de 70 de ani. Sotul murise inainte si apoi Dumitru si Alexandru. Restul traiesc in Rublenita, nu departe de nepotul inginer, Petru Dubneac-fratele dvoastra. Exact cu acest nume am trecut si eu prin scoala, armata, razboi si inchisoare. Comunistii nu tineau sa auda ca eu primisem numele de preot: Felix.

Natalia vei iesi la pensie si vei scri ceva despre rudele vietii, ai sa folosesti si datele acestei scrisori.

Cu toata familia, va imbratisez cu drag, Felix Dubneac.

Natalia Dubneac-Chioru, nepoata arhimandritului Felix Dubneac.

8 iunie 2010

Despre autor

Natalia Dubneac Natalia Dubneac

Colaborator
4 articole postate
Publica din 12 Februarie 2010

29 Noiembrie 2010

Vizualizari: 1601

Voteaza:

Alta scrisoare de-a parintelui Felix Dubneac 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact