Arhiepiscopul Epifanie Norocel – la ceasul despartirii

Arhiepiscopul Epifanie Norocel – la ceasul despartirii Mareste imaginea.

Cand un om este in viata, cand, mai ales, este si de fata si cand este si cel mai mare, se rostesc multe lucruri care tin de complezenta, lucruri pe care cei ce le asculta sau le citesc, inclusiv cel vizat, stiu cum sa lse inteleaga si sa le coboare la dimensiunile reale. Arhiepiscopul Epifanie nu mai este printre noi, asadar, nimeni nu s-ar mai putea bucura de vreun eventual folos si nici un motiv interesat sa-l elogieze.

Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei Epifanie Norocel a plecat la Domnul in timp ce executa o misiune de pastoratie in cadrul eparhiei si anume la Manastirea Brazi din judetul Vrancea. Ieri, 7 ianuarie, cand Biserica Ortodoxa il praznuieste pe «cel mai mare dintre oameni nascuti de femeie», pe Sfantul Ioan Botezatorul, batranul Epifanie a incetat din viata, in jurul orei 19.45, la onorabila varsta de 80 de ani.

Potrivit unor surse medicale, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei a decedat in urma unei embolii pulmonare. Practic este vorba de un cheag care, eliberat in circulatia sanguina, migreaza si se opreste intr-o artera pulmonara.

Epifanie Norocel isi afla radacinile in plaiurile sucevene din tinuturile Moldovei, nascut fiind, la data de 14 decembrie 1932, in comuna Malini din judetul Suceava. A intrat la varsta de 16 ani in obstea monahala de la manastirea Rasca din judetul Suceava, ca frate. A fost tuns in monahism si hirotonit ierodiacon la manastirea Neamt in anul 1953.
Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei Epifanie Norocel a urmat cursurile seminariilor teologice din Manastirea Neamt (1951-1955) si Curtea de Arges (1959-1961), a facut studii la Institutul Teologic Ortodox de Grad Universitar din Bucuresti (1957-1959) si la Academia Teologica din Sofia (1959-1961), finalizandu-le cu licenta in teologie. In perioada 1961-1968 a facut studii doctorale in specialitatea Istoria Bisericii Universale in cadrul Institutului Teologic Ortodox de Grad Universitar din Bucuresti si academiei Teologice din Zagorsk, Moscova.

Pe linie ierarhica, Epifanie a fost hirotonit ieromonah in 1967, a fost hirotesit protosinghel in 1968, fiind apoi arhimandrit si staret la Manastirea Neamt (1971).

La 16 octombrie 1975 a fost ales de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane episcop vicar al Arhiepiscopiei Tomisului si Dunarii de Jos, cu titlul "Tomitanul", cu sediul in Constanta, fiind inscaunat la 9 noiembrie 1975. Apoi, la 25 aprilie 1982 a fost ales Episcop al Buzaului, fiind instalat in 4 iulie 1982, iar la 19 septembrie 2009 este inaltat la rangul de Arhiepiscop al Buzaului si Vrancei, unde a pastorit pana la momentul decesului.

Cu toate ca s-a numarat printre persoanele controversate din sanul Bisericii, Epifanie si-a continuat misiunea de arhiepiscop, de episcop si de parinte duhovnicesc al clerului, al bine-credinciosilor crestini, precum si vietuitorilor asezamintelor monahale de la Curbura Carpatilor, cu multa daruire, dragoste si multa, multa munca. Zecile de manastiri si schituri, precum si sutele de biserici ridicate in perioada pastoratiei sale, scot in evidenta stradania si munca neobosita a vrednicului ierarh.

Zi de zi si ceas de ceas a vegheat permanent la construirea acestora si nu de putine ori il puteai vedea pe schele sau aducand materialele necesare muncitorilor. Este o actiune aproape temerara incercarea de a parcurge istoria arhipastoririi ierarhului Epifanie. El si-a agonisit pentru istorie si pentru cei care vor urma dupa el un renume, inscriindu-se in galeria marilor ctitori ai Bisericii Ortodoxe Romane contemporane.

Spre surprinderea multora, Batranul Epifanie s-a dovedit un veritabil arhitect si inginer constructor, fara diploma, desigur, un «tehnician», in sensul de specialist de inalta competenta, venind cu idei, propuneri si solutii practice, uimindu-i, uneori si pe profesionistii in domeniul arhitecturii si constructiilor.

Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei Epifanie Norocel a veghea cu timp si fara timp la bunul mers al eparhiei, cu vrednicie si insutite roade, prin exemplu personal, prin fapte remarcabile si prin cuvantul scris sau rostit – adevarata hrana duhovniceasca pentru sufletele doritoare de calauza spre mantuire intr-o societate din ce in ce mai mult globalizata si secularizata. In acest sens, amintim infiintarea publicatiei religioase « Glasul Adevarului » editata de Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei, la initiativa ierarhului, fiind una dintre cele mai apreciate publicatii din cadrul Patriarhiei Ortodoxe.

Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei Epifanie Norocel a sesizat prezentul cu cerintele momentului istoric si prin scrisul si prin pilda sa a construit o constiinta preoteasca puternica si luminata, pentru a da neamului romanesc preoti devotati credintei si culturii romanesti. Stiinta sa teologica a patruns in comoara dumnezeiestilor invataturi si in caracteristicile de baza ale mesajului evanghelic din cadrul misiunii preotesti, printr-o munca competenta pe toate planurile slujirii, fiind de un real folos in promovarea trairii ortodoxiei autentice.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! Amin!

Stefan Popa

.

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
301 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

09 Ianuarie 2013

Vizualizari: 1497

Voteaza:

Arhiepiscopul Epifanie Norocel – la ceasul despartirii 5.00 / 5 din 1 voturi.

Cuvinte cheie:

IPS Epifanie Norocel

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE