
Botezul este (prima) inviere din morti, nastere din nou in Hristos
Dumnezeu „nu este Dumnezeul mortilor, ci al viilor”[1], iar pe muntele Tabor, la Schimbarea la Fata a Domnului Iisus inaintea celor trei ucenici ai sai: Petru, Ioan si Iacov „Moise si Ilie s-au aratat lor, vorbind cu El”[2]. Deci, Moise cel ce murise se arata in trup celor vii, vorbind cu Mesia.
Hristos Domnul afirma fara echivoc: „Adevarat, adevarat zic voua: Daca cineva va pazi cuvantul Meu, nu va vedea moartea in veac”[3] pentru ca „Eu sunt invierea si viata; cel ce crede in Mine, chiar daca va muri, va trai. Si oricine traieste si crede in Mine nu va muri in veac.”[4] deoarece “Cel ce asculta cuvantul Meu si crede in Cel ce M-a trimis are viata vesnica si la judecata nu va veni, ci s-a mutat de la moarte la viata.”[5].
Aceasta (prima) inviere este deci Taina Sfantului Botez pentru ca insusi Hristos Domnul Dumnezeul nostru spune: „De nu se va naste cineva din apa si din Duh, nu va putea sa intre in imparatia lui Dumnezeu.”[6] intrucat „celor cati L-au primit, care cred in numele Lui, le-a dat putere ca sa se faca fii ai lui Dumnezeu, care nu din sange, nici din pofta trupeasca, nici din pofta barbateasca, ci de la Dumnezeu s-au nascut”[7].
Astfel, “ingropati fiind impreuna cu El prin botez, cu El ati si inviat”[8], “deci ne-am ingropat cu El, in moarte, prin botez, pentru ca, precum Hristos a inviat din morti, prin slava Tatalui, asa sa umblam si noi intru innoirea vietii; … vii pentru Dumnezeu, in Hristos Iisus, Domnul nostru. ... infatisati-va pe voi lui Dumnezeu, ca vii, sculati din morti”[9]. Sfantul Apostol Petru marturisește: “Binecuvantat fie Dumnezeu si Tatal Domnului nostru Iisus Hristos, Care, dupa mare mila Sa, prin invierea lui Iisus Hristos din morti, ne-a nascut din nou, spre nadejde vie”[10] prin “botezul, care va mantuieste astazi si pe voi, nu ca stergere a necuratiei trupului, ci ca deschiderea cugetului bun catre Dumnezeu, prin invierea lui Iisus Hristos”[11].
Doar cei ce traiesc in Domnul, adica fac voia Lui si nu sunt crestini (ortodocsi) doar cu numele iar prin faptele lor tagaduiesc pe Hristos, adica aceia care daca au intinat pecetea Sfantului Botez prin pacate, se reintorc la Domnul caindu-se pentru faptele lor urate si marturisindu-le in Taina Sfintei Spovedanii, primind de la Domnul iertarea pacatelor prin preotul duhovnic si apoi primind impacarea si unirea reala (nu simbolica) cu Hristos in Taina Sfintei Impartașanii, doar “ei au inviat si au imparatit cu Hristos mii de ani. Iar ceilalti morti nu inviaza pana ce nu se vor sfarsi miile de ani. Aceasta este invierea cea dintai. Fericit si sfant este cel ce are parte de invierea cea dintai. Peste acestia moartea cea de a doua nu are putere”[12].
Dupa cum marturisește Sfantul Ioan Evanghelistul, a doua inviere este cea obsteasca, la care vor invia toti oamenii pentru a fi judecați potrivit faptelor savarșite. Insusi Hristos Domnul Dumnezeul nostru vorbind in acelasi context despre cele doua invieri (nașterea din nou prin Sfantul Botez si invierea obșteasca a mortilor), face foarte clar diferenta intre invierea celor ce sunt morti trupeste si stau in morminte si invierea celor morți sufleteste, adica a celora care nu traiesc in Dumnezeu (nu savarșesc voia Lui care este viata si iubirea), ci doar vietuiesc trupește in intunericul lumii acesteia, intrucat „omul, in cinste fiind, n-a priceput; alaturatu-s-a dobitoacelor celor fara de minte si s-a asemanat lor.”[13].
Prima inviere deci, se petrece „acum” adica intr-un prezent continuu in Sfanta Biserica (Ortodoxa) unde Hristos cel viu lucreaza: „Adevarat, adevarat zic voua, ca vine ceasul si ACUM este, cand mortii vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu si cei ce vor auzi vor invia.”[14]. Invierea a doua, adica invierea obsteasca (a mortilor din morminte), va avea loc la sfarsitul veacurilor, la a doua venire a Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos “Nu va mirati de aceasta; caci vine ceasul cand toti cei din morminte vor auzi glasul Lui, Si vor iesi, cei ce au facut cele bune spre invierea vietii si cei ce au facut cele rele spre invierea osandirii. ”[15]
Eugen Gantolea
[1] Matei 22,32; Marcu 12,27; Luca 20,38;
[2] Matei 17,3; Luca 9,30; Marcu 9,4;
[3] Ioan 8,51.
[4] Ioan 11,25-26.
[5] Ioan 5,24.
[6] Ioan 3,5.
[7] Ioan 1,12-13.
[8] Coloseni 2,12.
[9] Romani 6,4-13.
[10] I Petru 1,3.
[11] I Petru 3,21.
[12] Apocalipsa 20,4-6.
[13] Psalmul 48, 12.
[14] Ioan 5,25.
[15] Ioan 5,28-29.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.