Care este procesul mantuirii personale?

Care este procesul mantuirii personale? Mareste imaginea.

Ce este mântuirea? Cum ne putem mântui? Care este procesul mântuirii în concepția Ortodoxiei? Iată câteva întrebări pe care orice creștin ar trebui să și le pună și să caute răspunsul cuvenit, în duhul ortodoxiei. Din păcate, sunt puțini creștini ortodocși care își pun aceste întrebări și care cunosc care este procesul mântuirii. Dincolo de orice, mântuirea nu se obține peste noapte sau la botez așa cum susțin neoprotestanții (m-am pocăit, m-am botezat sunt mântuit), ci este un proces în care o persoană se angajează plenar, sincer, responsabil și personal să-l urmeze pe Hristos și să facă voia lui Dumnezeu, un proces destul de greu, dar Dumnezeu cunoscând firea slabă și neputincioasă a omului, vine în ajutorul lui. În ce fel? Sfinții Părinți ne spun că înainte de venirea Mântuitorului, între om și Dumnezeu se crease o prăpastie adâncă. Ce anume îl despărțea pe om de Dumnezeu? Trei lucruri despărțea pe om de Dumnezeu: firea omenescă, păcatul și moartea.

Firea omenescă - omul a fost creat de Dumnezeu și ca orice creatură are un început, un sfârșit și multe neputințe, printre care și aceea a neîndumnezeirii. Păcatul - omul în păcat se naște și cu păcatul se luptă toată viața, în această lume. Moartea - omul ca orice vietate de pe pământ care are viață, se naște, trăiește și moare. Dumnezeu ce a făcut? El a eliminat cele trei lucruri care îl despărțeau pe om de Dumnezeu. Cum? ”Dumnezeu atât de mult a iubit omul că a trimis pe unicul Său Fiu, pe Hristos ca cine va crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică.”

Așadar, pentru a îndumnezeii firea omenească Dumnezeu s-a întrupat, prin Domnul Iisus Hristos, Fiul Său având același trup ca și noi, oamenii. În acest scop, Dumnezeu a venit în întâmpinarea omului, coborându-se El din cer pe pământ, pentru ca apoi, omul ajutat de Hristos și într-o împreună lucrare cu Duhul Sfânt să urce la cer. Deci, Dumnezeu a trimis pe Duhul Sfânt în ajutorul omului pe calea mântuirii. În al doilea rând, Domnul Iisus Hristos și-a asumat jertfa pe cruce și a murit pentru păcatele fiecărui om de pe pământ. Apoi, Iisus Hristos a biruit moartea prin Învierea Sa în cea de-a treia zi. Prin Hristos, omul nu mai moare, ci are viață veșnică, moartea devenind numai o trecere de la o stare la alta, la viața veșnică.

Acesta este, pe scurt, procesul de mântuire al creștinilor, pe înțelesul tuturor și în lumina hristică a ortodoxiei. Așadar, să-l iubim cu toată tăria sufletului pe Dumnezeu, să-l chemăm în lucrarea mântuirii personale pe Duhul Sfânt, să-l iubim pe aproapele nostru și să credem din adâncul sufletului în Domnul nostru Iisus Hristos și vom fi mântuiți.

Amin.

Ștefan Popa

 

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
375 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

07 Aprilie 2021

Vizualizari: 238

Voteaza:

Care este procesul mantuirii personale? 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE