Care este sensul vietii?

Care este sensul vietii? Mareste imaginea.

De-a lungul vietii sale, omul isi pune o gama larga de intrebari legate de viata, in ce sa creada, unde poate gasi fericirea, daca exista, dar cele mai multe framantari sunt cu privire la destinul sau, al vietii pe pamant, gandindu-se de multe ori la un sens al vietii. Nu este suficient sa traiesti, omul ar trebui sa stie si pentru ce sa vietuiasca.

Oamenii de stiinta au fost preocupati de aceasta problema, cautand sa dea diferite raspunsuri, mai mult sau mai putin valoroase, cu adevarat. Este intrebarea care a marcat intreaga umanitate, pe tot parcursul existentei sale. Este una dintre cele mai importante intrebari care s-au pus vreodata.Pe de o parte, religia vine si ne da un raspuns categoric, in aceasta privinta. Astfel, Biblia, prin regele David, ne avertizeaza care este adevaratul sens al omului pe pamant:
"Singura si cea mai mare fericire a omului pe pamant este de a se apropia si de a-l cunoaste pe Dumnezeu". Iisus Hristos ne scoate de la intuneric la lumina, aratandu-ne drumul si directia pe care sa o urmam: "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata" (In. 14,6). Sfintii lui Dumnezeu ne arata, deopotriva, sa mergem pe calea crucii. Sfantul Serafim de Sarov lasa un testament crestinilor: "Scopul vietii crestine este dobandirea Duhului Sfant".

Pe de alta parte, stiinta moderna ne aduce raspunsuri pertinente, cu argumente si interpretari stiintifice. Iata, spre exemplu, Sigmund Freud, inventatorul psihanalizei, spune ca sensul vietii este principiul placerii.

Un alt om de stiinta, Alfred Adler, medic si psiholog, pretinde ca sensul vietii este principiul puterii. Apoi, omul de stiinta Victor Frankl, medic si psiholog, spune ca sensul vietii este principiul credintei. Frankl sustine ca nevoia de sens a omului este fundamentala si ca, de indata ce omul gaseste un rost vietii sale, in pofida vitregiilor sortii, el devine capabil sa faca fata triadei tragice.

Lipsa sensului existential, lipsa telului in viata, lipsa visului de indeplinit, acestea sunt adevaratele cauze ale bolilor psihice ale fiintei umane, care cunosc o crestere spectaculoasa, in ultimele decenii. Iata, cauza fundamentala a maladiilor mileniului al III-lea – vidul spiritual, care trebuie sa stea in atentia societatii zilelor noastre.

In alta ordine de idei, Biblia, de aceasta data prin Ecclesiastul prezinta realitatea dureroasa si amaraciunea fiintei umane: "Oare, ce-i ramane omului din toata munca lui si din grija inimii lui cu care s-a trudit sub soare? Toate zilele lui nu sunt decat suferinta si indeletnicirea lui nu-i decat necaz; nici chiar noaptea n-are odihna inima lui. Si aceasta este desertaciune!"

Oricare ar fi luata in calcul, din variantele prezentate, ceea ce conteaza cu adevarat sunt: sinceritatea, increderea, credinta si optimismul propriei persoane. Sensul vietii nu vine din afara, ci din puterea launtrica a fiintei umane, din telul propus, dar si din perseverenta si tenacitatea cu care luptam pentru realizarea acestuia.

In consecinta, viata este un dar de la Dumnezeu si ea are sens in orice conditii, chiar si in cele mai grele, mai mizerabile situatii.


Asadar, orice tel al vietii poate fi atins, depinde numai si numai de noi sa dam un sens vietii noastre, sa dam libertate puterii launtrice de a ne ridica, de la vizibil la invizibil, de la imposibil la posibil, de la moarte la viata, de la viata la viata vesnica.

Stefan Popa
Cluj-Napoca

.

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
400 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

19 Octombrie 2012

Vizualizari: 22501

Voteaza:

Care este sensul vietii? 5.00 / 5 din 2 voturi.

Cuvinte cheie:

sensul vietii omului

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE