Ce este bine sa faci cand esti casatorit si doresti sa te calugaresti

Ce este bine sa faci cand esti casatorit si doresti sa te calugaresti Mareste imaginea.

Dacă apare dorul nebun de Dumnezeu atunci când eşti legat prin Taina Cununiei şi ai copii, ce este bine să faci, cum poţi să-ţi astîmperi dorul nebun şi să-ţi faci totuşi datoria de mamă şi de soţie?

- Să-ţi spui că dacă acest dor ar fi fost cu adevărat după Dumnezeu, el ţi-ar fi venit înainte de căsătorie. Că Dumnezeu ştie toate. Nu era Dumnezeu să te lase mai întîi să te căsătoreşti şi-apoi să-ţi aprindă dorul. Apostolul Pavel spune: Cel ce s-a legat cu femeie să nu caute dezlegare de femeie si cel ce s-a dezlegat de femeie să nu caute legare cu ea. Adică, te-ai legat pentru viaţă de căsătorie, ia şi-o du liniştită mai departe.

Am zis că esenţa monahismului este dorul dumnezeiesc. Pe acesta îl poţi avea si acasă. Şi îl vei avea mai bine decît îţi închipui că îl vei trăi într-o mănăstire, aşa cum ţi-o închipui tu. Pentru că, să ştiţi, o astfel de mănăstire cum ne-o închipuim noi nu există. Oricum ne-am închipui-o şi oricine şi-ar închipui-o, nu există. De ce nu există? Pentru că în ea nu ne-am putea mântui. Dumnezeu ne scoate în faţă oameni, realităţi, împrejurări prin care să ne curăţim, să ne desăvârşim, să ne distrugem eul nostru bolnav şi plin de slavă deşartă, pentru a putea urma drumul crucii, drumul Mântuitorului. Acest drum îl au şi călugării, şi cei căsătoriţi.

Parintele Savatie Bastovoi

A iubi inseamna a ierta, Editura Cathisma

Cumpara cartea "A iubi inseamna a ierta"

 

Pe aceeaşi temă

01 Februarie 2018

Vizualizari: 2505

Voteaza:

Ce este bine sa faci cand esti casatorit si doresti sa te calugaresti 5.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

casatoria monahismul

Comentarii (1)

  • Stefan PopaPostat la 2018-02-06 12:43

    În viaţă, există lucruri pe care trebuie să le faci, indiferent de consecinte. Aşa se întâmplă şi cu călugăria. În primul rând, trebuie să te asiguri tu personal că acea "chemare" sau "dor" este de la Dumnezeu. Dacă eşti încredinţat de acest lucru, nimic nu te mai poate opri să duci misiunea până la capăt. Chemarea sau dorul dumnezeiesc nu vine numai în tinereţe, nu necesită o anumită pregătire, poate veni oricând, iar cel în cază trebuie să treacă la acţiune. Dorul dumnezeiesc nu este altceva decât un transfer de flacără, iar aceasta nu trebuie înăbuşită, stinsă. Dumnezeu e cu tine, cine se poate lupta cu El. Aşadar, potrivit cuvintelor Domnului Iisus: "Ia-ţi crucea şi urmează-Mi!". Tot ce vine de la Dumnezeu, nu e uşor, dar trebuie să-L urmezi. Avem atâţia Sfinţi şi chiar Apostoli care au fost căsătoriţi şi s-au călugărit. Căsătoria nu este un impediment în calea monahismului. Doamne, ajută!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE