Ce ramane dupa noi ?

Ce  ramane  dupa noi ?

Ce ramane dupa noi ?

Cu ani in urma am vizitat Muzeul Satului din Sighetul Marmatiei.

Erau diferite case, unele mai vechi, altele mai noi, in care au locuit oameni cu zeci sau sute de ani in urma.
Cea mai veche casa era de prin anul 1600.

Nu stiu daca exista un "duh al caselor", dar s-ar putea ca tot ce s-a petrecut in casa respectiva sa fie inregistrat undeva in Cer.

Cine a locuit acolo in urma cu 400 de ani, respectiv prin anul 1600 ?
Nimeni nu mai stie.

Cum se numeau copiii proprietarilor?
Nici asta nu stie nimeni.

Cat de fericita a fost familia respectiva?
Nu stie absolut nimeni.

Cate vorbe bune, vorbe de pace si de incurajare, sau cate vorbe de ocara, jigniri si certuri au fost acolo?
Toate s-au stins demult.

Cate gangurituri de copii s-au auzit acolo, cati tineri casatoriti sau batrani garboviti au stat pe prispa acelei case timp de 400 de ani?
(Apropo, oare de ce se garbovesc batranii, de ce nu ramane "stejarul", "nucul", "ciresul" sau "caisul" DREPT pana la moarte?)

Oare cati oameni s-au nascut in casa aceea si cati au murit acolo?

Ce vesti bune au rasunat si ce vesti rele au au fost spuse in soapta intre acei pereti?

Cate mirosuri s-au putut simti acolo, de tarani transpirati de la munca campului, de copii care au facut pe ei sau care tocmai au fost imbaiati? Oare a ce mirosea troaca in care se spalau, pentru ca sapunuri roz, cada de baie cu jacuzzi si parfumuri cu mirosuri exotice sigur nu aveau.

Sau cate mirosuri de paine aburinda, de gutui coapte in geam sau de cozonaci scosi din cuptor, de oua rosii sau de lumanari s-au simtit acolo?

De cate ori a venit "popa cu Iordanu" sau cum erau diminetile de duminica, cand se gateau cu cele mai bune haine ca sa mearga la Biserica?

Cata dragoste, milostenie si bunatate, sau cata ura, invidie si ranchiuna au avut cei care au trecut pe acolo?
Pentru ca omul este, a fost si va fi la fel de rau ca acum 3500 de ani, ca acum 400 de ani, ca azi si ca maine.

Doar Hristos cu Evanghelia Lui poate schimba mintea omului, inclinata intotdeauna spre rau.

***

Doamne, oare ce ramane intre zidurile casei mele, pentru ca peste 400 de ani cu siguranta nu va mai sti nimeni ABSOLUT nimic despre mine, nici despre sotia mea, nici despre copiii nostri, nici despre copiii copiilor nostri si nu va mai sti nimeni sa raspunda la niciuna dintre intrebarile de mai sus in ceea ce ma priveste.

Cand tatal meu a implinit 80 de ani, imi spunea: "Nu ma mai bucura nimic - nici gustul unei mancari bune, nici soarele dimineata, nici gradina inverzita, nimic, nimic, nimic. Astept doar sa plec."

Doamne, ajuta-ma sa fiu si eu pregatit pentru intalnirea cu Tine. Astept sa-L intalnesc pe Dumnezeul meu.

Pe cele rele Dumnezeu le arunca in "marea uitarii", cele bune sunt ca "o haina manjita" inaintea Lui, iar prin harul Sau sunt ascuns cu Hristos in Dumnezeu.

***

Merita sa vizitati odata Muzeul Satului. Casele sunt curate, dragute, cochete si nu mai stie nimeni ABSOLUT nimic despre ce s-a intamplat vreodata acolo. Asa ca puteti crede ce doriti despre ele si despre fostii lor stapani.

Dar mai este un aspect.

Casele acelea par moarte, moarte de tot. Daca ingrijitorii Muzeului Satului ar pune in fiecare dimineata niste paine proaspata pe masa, putina slanina, branza si ceapa sau o cana de lapte, ori niste flori intr-un geam, ai avea senzatia ca stapanii tocmai au iesit sa mulga vaca sau sa schimbe o vorba pe ulita cu vecinii, disparuti si ei demult, demult.

Dar asa casele acelea par moarte rau, chiar daca sunt frumoase.

Diferenta dintre noi si casele acelea este ca ele vor trece "cu foc si troznet", atunci cand intregul pamant va trece "cu foc si troznet", asa cum spune Biblia. "Va fi un cer nou si un pamant nou, in care va domni pacea si curatenia (...) Pentru ca cerul dintai si pamantul dintai pierisera si marea nu mai era."

In schimb noua, oamenilor, "Dumnezeu ne-a dat viata vesnica si aceasta viata este in Fiul Sau. Cine are pe Fiul, are viata, cine n-are pe Fiul lui Dumnezeu, nu are viata."

Asa ca singura intrebare la care merita sa raspunzi chiar acum, si care-ti spune daca ai sau nu ai viata, este daca-L ai sau nu-L ai pe Fiul lui Dumnezeu - Mantuitorul Iisus Hristos.

Il ai sau nu Il ai in inima si viata ta pe Hristos ?

Restul este doar... un abur care piere.

Ioan Ciobota

Vezi si articolul despre Muzeul Satului din Bucuresti !

Despre autor

Ioan Ciobota Ioan Ciobota

Editor
38 articole postate
Publica din 19 Februarie 2010

26 Martie 2010

Vizualizari: 1627

Voteaza:

Ce ramane dupa noi ? 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact