Ce sfat ne dati pentru educarea copiilor?

Ce sfat ne dati pentru educarea copiilor? Mareste imaginea.

Ce sfat ne daţi pentru educarea copiilor? Chiar şi pentru cei foarte mici?

Măi, oameni buni. Nu există sfaturi la educaţie. Există ce simţiţi voi. Vă rog să învăţaţi să vă simţiţi copiii. Cât ar fi de mici, ei au ceva de zis. Există sentimente de respect reciproc între mamă şi copil; chiar dacă vă chinuie pruncul noaptea, bine vă face! E cel mai bun manual de priveghere smiorcăitul pruncului noaptea. Terminaţi cu prostiile!
Eu mergeam la mănăstire şi maicile erau foarte entuziasmate de cum rezist noaptea. Şi am zis: Mâi, maicilor, ce faceţi voi, smiorcăindu-vă la strană, e nimic faţă de ce fac puştii mei! Ooaaa! Noaptea, la doişpe jumătate. De-i aude tot cartierul! Noi, Doamne, miluieşte, până ne ia somnul la privegherile noastre. Deci natural. Natural, apropiat de Dumnezeu. Şi destinşi, măi, oameni buni! îmi zice una: Vai, Părinte, ăsta mic aşa mă enervează! Se mişcă tot timpul! Doamne fereşte să nu ţi se mişte copilul, domnule! Cică vrea să mănânce!'Păi ce-ai vrea? Să bea o bere? Ăla mic abia sugea, săracul, şi aia-l trecea cu o bere, neserioasa.

Şi, uitaţi, doamnelor şi domnişoarelor, vă mai vând un pont: înainte de a fi atente la copiii dumneavoastră când ei sunt în criză, fiţi mai atente la soţii dumneavoastră! Toată lumea e foarte atentă să crească copilul. Dar pe tată cine-l creşte, ca să fie liniştit, să-şi crească copilul? Că la serviciu pe patronul lui îl doare în cot. Acasă tu vrei tot de la el. Ala vine, săracul, stors de Gică de la sculărie, la Măria: O, bine c-ai venit! Du-te la cumpărături, cardul e la tine, că eu n-am bani. Du-te! Şi zice: „Dar stai, dragă, că doar şi tu ai primit ajutorul..."„Nu, că mi-am luat o rochie, că, uite, m-am îngrăşat şi nu mai încăpeam în aia. Du-te, ia, vino". Si ăla, amărâtul... Şi noaptea, ea doarme, că trebuie să se odihnească, că e obosită cu copilul, iar el e bun de legănat. A doua zi, dacă îşi bagă degetul la freză, nu mai aveţi nici card, nici soţ, nici legănaci! Creşteţi-vă
odihnindu-vă unii pe alţii. Deci, înainte de a vă creşte copiii, vă rog să vă creşteţi pe dumneavoastră. Nu mai puneţi întrebări... neinteligente, că nu dumneavoastră creşteţi copiii, ci copiii vă cresc pe dumneavoastră. Să vă intre bine în cap! V-au învăţat prost psihologii ăştia cu copii. Ce, pe un medic pediatru îl face bun cartea de pediatrie sau copilul care e în suferinţă şi el trebuie să găsească soluţii? Ce zice? Stai să caut în agenda medicală! Sau: Am văzut eu o reclamă la un medicament...

Am fost eu cu un copil, care era într-o situaţie grea, cu temperatură, şi doctoriţa, una tânără, care era foc de inteligentă, m-a întrebat înainte de a interna copilul (eu îl adusesem de urgenţă de pe stradă cu un prieten pe puşti): „Ştiţi cumva câte kilograme are?" „Nu, doamnă!" „Dar aveţi cunoştinţă despre bolile..."„Doamnă, e luat din stradă, aruncat de mă-sa!" „ Vă rog să îmi spuneţi dacă ştiţi cât are la papuc!" Băi, când ne-a zis asta, era să sar drepţi: Acum! „Ştiţi că aşa e procedura..."„Când ţi-oi zice eu de procedură! Şi mai zic eu două aşa, caaaaalm... „Ia copilul, vezi ce-i cu el şi-ţi spun eu, după aia, tot, când aflu!'” Noi ne pierdem în prostii.

Am avut un caz foarte grav în Sibiu, cu mediciniştii. Achtung! Era o fată care a avut un şchiopătat la un picior la un moment dat şi căreia i s-a umflat o venă. Şi s-a dus fata la medic, la urgenţe. Zice domnişoara doctor- că era una un pic mai mare decât ea de gardă, domnişoara doctor, care studiase profund cultura medicală: „Drăguţă, când ai avut ultimul ciclu?" La care asta: ,Acum..." „Dar când te-ai culcat ultima oară?"„Păi nu m-am culcat..." „Hai, tu, vrei să spui că ai 24 de ani şi... "A ţinut-o aşa şi o jumătate de oră a interogat-o asupra fecioriei ei. Aia nu avea nicio treabă cu piciorul ei umflat! Şi zice: Lasă, dragă, dă cu unguent şi du-te acasă. S-a dat cu unguent şi dimineaţă a trebuit să-i scoatem actul de deces. Cheagul a plecat, a plecat spre inimă şi a murit. Nu a avut nici măcar decenţa de a-i da o aspirină - o aspirină, as-pi-ri-nă... Când eşti imbecil, îţi ies toate prostiile. Nu glumesc deloc! E caz serios, îl ştiu, mai sunt persoane în sală care cunosc bine situaţia. Nu vă pierdeţi în amănunte!

Pr. Constantin Necula

Cine este Iisus Hristos, Editura Agnos

Cumpara cartea "Cine este Iisus Hristos"

Pe aceeaşi temă

28 Septembrie 2016

Vizualizari: 6684

Voteaza:

Ce sfat ne dati pentru educarea copiilor? 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE