Cei prigoniti pentru dreptate

Cei prigoniti pentru dreptate Mareste imaginea.

Cei prigoniti pentru dreptate

"Fericiti cei prigoniti pentru dreptate, ca a lor este imparatia cerurilor "(Matei 5, 10).

Pentru dreptate au suferit Mantuitorul, Sfintii Apostoli si toti Sfintii si dreptii de pe acest pamant; cei prigoniti pentru dreptate sunt cei care-si dau chiar viata pentru adevar si libertate, fiindca ”adevarul te face liber” (Ioan 8, 32), toti credinciosii care dau marturie despre Dumnezeu, in orice imprejurare; sunt cei ajunsi la slava cereasca.

Cei prigoniti merg spre viata, spre lumina, chiar de-ar fi sa treaca prin moarte. Ei rabda prigonirile pentru numele lui Hristos si acestea sunt "arvuna a comorilor ceresti, a bunatatilor viitoare”. Astfel, ei pot spune ca si Sfantul Apostol Pavel: "Ma bucur intru neputinte, in ocari, in inchisori; cand sunt slab, atunci sunt tare" (I Corinteni 12, 10). Acestea sunt suferintele indurate in numele credintei de catre Sfintii Martiri si de catre toti cei asemenea lor. Inca din primele veacuri crestine, Sfintii Martiri au adus lumii marturia invierii, au aratat ca omul poarta in sine dorinta desavarsirii, au dovedit putere spirituala, iar dupa trecerea la cele vesnice, s-au invrednicit de privirea lui Dumnezeu si se roaga pentru mantuirea acestei lumi.

Secole de-a randul s-au jertfit pe altarul credintei, cei care au crezut in Iisus Hristos, aratand lumii ca El este Dumnezeu Cel inviat din morti, Cel prezis de prooroci si drepti, prin care se aducea oamenilor mantuirea. Ziua mortii lor martirice a ramas in constiinta Bisericii, ca zi a nasterii spre fericirea vesnica, pentru ca "mai mult pretuieste numele bun decat undelemnul si ziua mortii decat ziua nasterii", se spune in Cartea plina de intelepciune (Ecleziastul, tel VII, 2).

Jertfa lor este o inalta cinstire adusa de catre om lui Dumnezeu si o pilda pentru semeni, de a marturisi cu orice pret adevarul.

Ajutor in orice vreme, sta indemnul Mantuitorului: "Oricine va marturisi pentru Mine inaintea oamenilor, si Fiul lui Dumnezeu va marturisi pentru el inaintea ingerilor din ceruri (Luca 12, 8). Asemenea si Sfantul Grigorie al Nyssei, ne incredinteaza: "Insusi harul Sfantului Duh, stapanind peste tot sufletul si umpland locasul lui de veselie si de putere, face usoara patimirea prin nadejdea celor viitoare si copleseste simtirea durerii prezente."

Astfel, fiii imparatiei nu-si abandoneaza niciodata lupta, adevarata rasplata urmand sa o primeasca in ceruri; iar pentru ei, insusi Fiul lui Dumnezeu va marturisi.

Ciortan Mariean

Despre autor

Ciortan Mariean Ciortan Mariean

Colaborator
14 articole postate
Publica din 27 Ianuarie 2011

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 1816

Voteaza:

Cei prigoniti pentru dreptate 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE