
"Fericirea este multumirea de sine", scria inteleptul Aristotel. Celebrul Steve Jobs spunea ca timpul vietii este scurt si ca fiecare om are dreptul, macar la cateva clipe de fericire. Mai greu este insa cum reusesti sa traiesti fericirea.
1. Asculta-ti inima si foloseste-ti intuitia
Dupa cum constatam, cu totii, timpul pe care il avem pentru aceasta viata este limitat si nu trebuie irosit.
2. Spune ceea ce trebuie
Fiecare dintre noi poseda un "filtru mental" format in urma educatiei, credintei, comunicarii cu familia, prietenii, colegii de serviciu, sefii si societatea, in general. El se afla in mintea noastra pentru a se asigura ca mentinem un echilibru emotional si comunicational cu semenii si pentru a ne “atentiona” care sunt adevarurile acceptate si neacceptate. Cu toate acestea, nu inseamna ca putem sa spunem ce gandim in orice moment, insa avem nevoie de putin curaj de a spune ce trebuie atunci cand simtim aceasta, Adica, sa fim sinceri cu noi, in primul rand si apoi cu ceilalti.
3. Fa ceea ce trebuie
In fiecare dimineata ne confruntam cu doua alegeri: putem sa ne petrecem ziua nestiind ce o sa se intample si, pur si simplu, reactionand la evenimente sau putem sa ne petrecem ziua luand propriile decizii, actionand si croindu-ne destinul. Cel mai mare dar pe care il poseda oamenii de valoare si care le lipseste celorlalti este abilitatea de a se disciplina singuri, de a-si fixa un tel si pe care il urmeaza neconditionat. Sunt momente in viata cand trebuie sa faci un lucru chiar daca asta presupune, sa zicem, cazul extrem, sa iti pui viata in pericol.
4. Diferenta inseamna totul
Fii diferit, iesi in fata cu ceva, nu urma gloata si atat. Sa incercam sa facem lucruri diferite si deosebite fata de ceilalti, urmeaza-ti calea. Noi, oamenii suntem diferiti inca de la concepere, dar nu toti constientizam acest lucru si incercam sa-i copiem ba pe unul, ba pe altul. Fii tu insuti, cu ideile tale, cu crezul tau, cu visul tau si nu le scapa din vedere, iar intr-o zi vei putea schimba lumea. Il avem drept model pe Iisus Hristos care a schimbat lumea, prin propavaduirea iubirii crestine.
5. Cauta dragostea si prietenia adevarata
Gasirea partenerului de viata perfect nu inseamna sa incercam sa ne transformam in imaginea pe care o doreste persoana respectiva. Inseamna sa fim complet naturali si sa intalnim o persoana care sa aprecieze total acest lucru. Relatiile trebuie alese cu intelepciune. Este mai bine sa fim singuri decat intr-o companie neplacuta. Nu trebuie sa ne grabim. Nimic nu este intamplator in viata. E nevoie de rabdare si intelepciune. Inima are propriile ei modalitati de a gasi dragostea. Universul va sti cand esti pregatit pentru dragoste, iar la momentul potrivit, neasteptat, marea ta iubire va veni.
6. Fii recunoscator
Fiecare dintre noi este ajutat de celalalt, de langa el, in mod providential. Avem nevoie unii de altii. Problema este daca constientizam acest lucru si daca putem fi recunoscatori. Si totusi, avem nevoie de atat de putine lucruri pentru a gasi fericirea intrucat aceasta se afla in noi, in felul nostru de a gandi, in modul nostrum de a trai viata. Se si zice: "Spune-mi cum traiesti ca sa iti spun cine esti". Trebuie sa ne redescoperim pe noi insine.
7. Fii mandru de ceea ce esti
Tu esti cel mai bun prieten al tau, dar si cel mai mare critic. Indiferent de opiniile celor din jur, este vital ca tu sa te simti bine in pielea ta. Judy Garland spunea ca trebuie intotdeauna sa fim cea mai buna versiune a propriei persoane decat o versiune de mana a doua a altcuiva. Sa fii mandru de propria persoana inseamna sa ai respect de sine. Oamenii mandrii de ei au pasiuni, se simt multumiti de ceea ce au realizat in viata si sunt exemple pentru cei din jur. Scoate-ti in evidenta calitatile pozitive si incearca sa iti corectezi calitatile negative. Numai astfel vei putea evolua corect si frumos in viata.
Daca toate astea le faci cu placere, se cheama ca ai ajuns la vorbele Sfantului Augustin: "Fericirea e sa stii sa iti doresti ceea ce ai deja".
Stefan Popa
Cluj-Napoca.
-
Ce-nseamna fericirea?
Publicat in : Religie -
Virgiliu Gheorghe: "Divertismentul nu aduce fericirea, dar poate cauza depresia”
Publicat in : Interviuri -
Norocul si fericirea, religia superstitiosilor
Publicat in : Editoriale -
Cum sa pastram fericirea familiala
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.