
Denumite si celule suse sau primare, celulele STEM reprezinta un nou sistem de reparare al organismului.
Celulele stem sunt celule precursoare care dau nastere altor tipuri de celule ale organismului uman. Celulele stem se clasifica in hematopoietice si mezenchimale. Surse alternative pentru aceste celule stem sunt sangele periferic si maduva ososa. Cordonul ombilical si maduva osoasa contin un numar ridicat de de celule stem mezenchimale. Mai specific, celulele stem din sangele cordonului ombilical se pot diferentia in eritrocite (celule ce transporta oxigen in intreg organismul), leucocite (contribuie la apararea noastra contra infectiilor), trombocitele (contribuie la coagularea sangelui) si alte celule precursoare care compun sangele uman. Aceste celule stem se afla acum in centrul unor cercetari extinse in domeniul biologiei moleculare si geneticii.
Mai nou, se fac studii sustinute in privinta celulelor stem mezenchimale, caci ele se pot diferentia in diverse alte tipuri de celule, care la randul lor le inlocuiesc pe cele bolnave sau distruse. Acest aspect pare cel mai fascinant, informatiile recente ajungand la concluzia ca aplicatiile acestor celule nu au limite. Se folosesc cu succes celulele stem din sangele cordonului ombilical la transplanturi alogenice in circa 70 de boli hematologice. Exista studii care arata ca celulele stem din sangele si chiar din tesutul cordonului ombilical, se pot diferentia in alte linii celulare, cum ar fi celule nervoase, hepatice, miocardice. In plus studii pe animale de laborator au demonstrat rolul acestor celule in tratarea unor boli precum boala Parkinson,insuficienta cardiaca sau producerea insulinei pentru diabetici.
Celulele stem din cordonul ombilical se supun unui proces da crioconservare care nu afecteaza viabilitatea lor. Transplantul de sange din cordonul ombilical este asociat cu o frceventa mai redusa a fenomenului de rejet, fata de transplantul de maduva. Prin salvarea celulelor stem din cordonul ombilical, creste posibilitatea de a gasi un transplant compatibiul atat pentru copil cat si pentru membrii familiei. Acest sange al cordonului ombilical este pastrat in banci private sau publice si este oricand la dispozitia pacientilor. Cel mai important aspect legat de celulele stem din sangele cordonului ombilical este ca utilizarea lor sub forma de transplant nu provoaca dileme etice sau legislative.
Tara noastra, ca si celelalte tari membre ale Comunitatii Europene, urmeaza legislatia propusa de UE. Bancile de stocare sunt acreditate pe baza legislatiei Parlamentului European, care adopta standardele de calitate si siguranta privind donarea, controlul, procesarea, depozitarea si distributia de tesuturi si celule umane. Exista o corelatie intre greutate, varsta si numarul celulelor transplantate in caz de leucemii, limfoame. In cazul terapiilor celulare insa, tesut neurologic, pancreatic, miocardic, hepatic nu are nici o implicatie directa greutatea sau varsta. Viitorul terapiilor cu celule stem din sangele ombilical se extinde fata de transplantul conventional.
Vizireanu Fulvia (Felicis)
-
Embrioni manipulati si gene programate
Publicat in : Sanatate si stiinta -
Cercetarea celulelor stem
Publicat in : Morala
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.