
Cercetarea celulelor stem: aspecte din perspectiva moralei ortodoxe*
Sumar
In acest scurt articol doresc sa pun in lumina cercetarea celulelor stem din punct de vedere al moralei ortodoxe. Cei care sunt in favoarea cercetarii celulelor stem embrionare recunosc ca oscileaza in dilema morala de a alege intre distrugerea embrionilor umani si tratarea pacientilor in viata. Insa, distrugerea embrionilor umani nu este acceptabila sub aspect moral in niciun tip de cercetare, tratament sau act terapeutic. In schimb, utilizarea celulelor stem somatice (adulte) in cercetare si in cadrul terapiei ar putea fi o alegere alternativa binevenita si o practica aceptabila din punct de vedere moral.
Un eveniment
Voi povesti o intamplare reala pe care am trait-o in cadrul uneia dintre orele mele si care mi-a schimbat profund opinia si abordarea asupra tratamentului cu celule stem.
In timpul unei emisiuni difuzate pe un post TV public in 2001, am vorbit despre clonarea terapeutica si am condamnat folosirea celulelor stem embrionare umane. Ziua urmatoare, in scoala, am primit felicitari din partea elevilor mei pentru prezentarea "stralucita"; chiar daca acestia nu au inteles mai nimic din cele ce spusesem. Atunci, neasteptat, am avut prima reactie din partea unui elev strain, originar din Rusia. Acesta a ridicat mana si si-a exprimat dezacordul cu opinia mea. Sa fiu sincer, am fost surprins, deoarece nu putea vorbi greceste suficient de fluent. A avut insa curajul de a nu fi de acord cu parerile mele. Ne-a explicat ca a practicat judo ca sport de perrformanta si ca a fost indepartat din echipa nationala in timpul Jocurilor Olimpice din Atena din 2004, deoarece a fost diagnosticat ca sufera de un tip de hepatita. Contactase boala in timpul unui act sexual neprotejat in Rusia. Parerea sa cu privire la celulele stem era urmatoarea: "Nu ma intereaseaza cati fetusi - daca acestia sunt fetusi - vor fi distrusi, imi este de ajuns sa aflu un tratament si sa-mi recastig din nou viata". La momentul respectiv mi-am dat seama ca ma aflu fata in fata cu un pacient, in clasa mea, care imi explica - in felul sau - dilema morala cu privire la distrugerea celulelor stem embrionare si dreptul pacientului adult de a fi vindecat prin intermediul noilor descoperiri ale geneticii.
Trup si vindecare
Discutia despre celulele stem contine cuvinte precum "tratament" si "vindecare". Acesti termeni fac referire la trup si nu par a avea niciun caracter sau dimensiune spirituale si eshatologice. Durerea umana si boala joaca un rol important in invatatura noastra morala. Iisus Hristos a tamaduit numerosi bolnavi, fiind foarte receptiv la durerea umana. Minunile Sale ne invata ca vindecarea nu trebuie considerata doar ca o cale spirituala pentru mantuirea noastra, ci de asemenea ca facand referire si la trupul omenesc.
Orice cercetare ce intentioneaza sa vindece trupul omenesc este acceptabila din punct de vedere moral. Insa, cei care accepta cercetarile pe celulele stem embrionare recunosc faptul ca oscileaza in dilema morala dintre distrugerea embrionilor umani si tratamentul pacientilor inca in viata. In consecinta, unii dintre cei care spijina acceptarea cercetarilor asupra celulelor stem in perspectiva terapeutica inainteaza argumente centrate pe statutul moral al embrionilor umani in etapa de blastocist. Pentru acestia, problema nu este simplul balans intre demnitatea embrionilor si problemele viitorilor pacienti, ci ideea ca blastocistul are un drept absolut la viata. Important, in orice caz, acesta poate fi depasit in contextul nevoii de tratament a altor oameni. Pacientii sunt persoane cu trupuri suferinde care cauta cu disperare un tratament. Fetusii umani au demnitate morala, insa demnitatea acestora nu este egala cu dreptul moral al unui pacient care este deja in viata.
Moartea
Reactiile exagerate ale persoanelor cu privire la asemenea probleme, precum boala, sunt legate cu frica de moarte. Cand auzim un diagnostic din partea unui doctor despre o boala grava, incercam cu anxietate sa verificam daca ni s-a spus intregul adevar sau daca este ni se ascunde ceva. Intampinam perspectiva mortii cu groaza. Frica de moarte poate fi interpretata sociologic. Acumularea de bunuri materiale, asigurarile de sanatate, creditele, in profunzimea lor ascund confruntarea cu actul imbatranirii si cu conditiile neclare inspre propria moarte. Mai mult, chiar spiritul capitalismului si socialismului nu este independent de teama de moarte. Astfel, pe langa vindecarea de boala, este o nevoie urgenta de terapii existentiale si spirituale, ce pot invinge problemele psihologice, existentiale si sociale create de frica de moarte. Importanta vietii umane necesita o "terapie spirituala" ce este necesara fiecarei boli.
Vassilios Fanaras
*Acest articol a fost prezentat la Congresul Stintiific "Celulele stem, practica existenta si perspectiva viitoare", pe 29 octombrie 2010 in Sarajevo, Bosnia-Herzegovina
Traducere: Radu Alexandru
-
Dreptul la viata
Publicat in : Morala -
Dreptul de a te naste
Publicat in : Credinta -
Avortul
Publicat in : Morala -
Avortul
Publicat in : Morala
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.