Compasiunea, esenta sufletului

Compasiunea, esenta sufletului Mareste imaginea.

Ce te face om cu adevarat? Cariera, familia, banii, casele pe care le-ai construit, toate lucrurile pe care le-ai adunat in ele? Pentru crestini, compasiunea este esenta sufletului uman. Si daca multi spun ca aceasta apare in mod natural, unii sustin ca poate fi si invatata.

Lectiile de compasiune date de Iisus au fost chiar cele care au schimbat in totalitate modul in care era vazuta religia, dupa Vechiul Testament. Vechea lege a Talionului, "ochi pentru ochi si dinte pentru dinte", a fost schimbata cu porunca lui Iisus: "Iubeste-ti aproapele asa cum te iubesti pe tine insuti!". Si ce poate fi mai bine pentru tine, decat sa fii iubit si sa iti iubesti aproapele?

In lumea moderna insa, iubirea aproapelui nu pare a fi foarte usor de realizat. Ne putem invata sa aratam compasiune, cand toata ziua ne gandim la cum sa ne mentinem pe linia de plutire, cum sa ne ajutam familia si prietenii sa razbeasca? Mai neputem gandi la altii, cand avem atatea si atatea probleme? Cercetatorii americani de la Universitatea din Wisconsin sustin ca da. Un studiu realizat in urma cu doi ani arata ca, prin blandete si meditatie, oamenii pot deveni mai sensibili la nevoile altora.

Studiul a fost realizat pe un grup de calugari tibetani, dar si pe practicanti ai meditatiei, cu experienta in acest domeniu. O alta parte a participantilor la studiu nu aveau niciun pic de experienta si au primit doar cateva lectii inainte sa incerce sa mediteze pe tema compasiunii.

Cercetatorii au fost uimiti sa afle ca mila se poate invata la fel de usor precum inveti sa canti la un instrument sau sa joci un joc. Scanarea creierului participantilor a aratat ca au existat schimbari semnificative in modul in care functiona creierul persoanelor care primisera instructiuni privind meditatia.

Se stie ca, doar dupa ani de zile de exersare si folosind diverse tehnici, calugarii tibetani ajung sa poata controla emotiile si gandurile. Insa oamenii de stiinta cauta metode prin care se poate preveni depresia, la persoanele predispuse la aceasta afectiune, sau modalitati prin care copiii si adolescentii pot invata compasiunea.

Pana insa sa aflam cum putem aduce bunastarea si fericirea in casa noastra doar cu gandul, trebuie sa ne intrebam cum ne putem invata pe sine arta de a fi milos cu ceilalti. Pentru ca ceea ce dorim sa ni se arate, si anume intelegere, trebuie mai intai oferit cu daruire.

Livia Popescu

Despre autor

Livia Popescu Livia Popescu

Senior editor
33 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2010

Pe aceeaşi temă

03 August 2012

Vizualizari: 3095

Voteaza:

Compasiunea, esenta sufletului 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

compasiune suflet familie

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE