Coronavirus - razboi fara nume, inamic fara chip

Coronavirus - razboi fara nume, inamic fara chip Mareste imaginea.

Începutul mileniului al treilea a fost puternic zdruncinat de către cel mai mare flagel al omenirii – Corona Virus cunoscut, de altfel din 1960. Periodic, la interval de câţiva ani, apare câte un nou virus, fie unul dintre cei vechi existenţi, fie o mutaţie a vreunului dintre aceştia, aşa cum a apărut şi Corona Virus, în anul 2019, în China, care produce boala COVID-19. Aceşti viruşi fac ravagii în rândul omenirii, înregistrându-se sute şi mii de morţi. Numai zilele acestea, sau înregistrat sute de morţi în Italia, Spania, Iran etc.

Ce este virusul Corona?

Specialiştii în domeniu spun că este un virus cu ARN, din familia virusurilor Corona cunoscute încă din 1960, la oameni şi animale (păsări, mamifere). Se numeşte “noul corona” fiindcă au mai fost infecţii cunoscute în 2002 (SARS-cov) şi în 2012 (MERS-cov). Noul Corona Virus are simbolul SARS-cov-2 şi determină boala COVID-19. El a început în Wuhan în 2019, decembrie şi s-a răspândit în întreaga lume. „Suntem într-o situaţie în care omenirea se află constant, de mii de ani, dacă nu, de zeci de mii de ani practic, deci avem o situaţie care se întâmplă la 10, 20, 30 de ani şi care se va repeta şi în viitor. Înainte am avut gripă, gripă porcină, gripă aviară, după aceea am avut Ebola, după aceea am avut SARS şi acum avem coronavisul, COVID 2019. Deci, este o situaţie cu care ne întâlnim şi ne vom întâlni întotdeuna, trebuie să ne aşteptăm la lucrul ăsta şi nu este ceva neapărat de care să ne înspăimântăm, din prima clipă”, a spus Mihai Netea, medic infecţionist şi profesor de biologie experimentală.

„Coronavirusul este un virus care provine de la un animal, la fel cum toate cele 80% dintre viruşi au venit de la animale. Trebuie să fim un pic atenţi la interacţiunea cu animalele şi nu trebuie să mâncăm animale bolnave. Practic 80% din infecţiile pe care noi le avem, la un moment dat în istorie, au fost luate de la animale. Acesta este un nou exemplu şi vor fi multe exemple şi în continuare. Acesta este un proces natural într-un fel, şi noi dăm virusuri şi infecţii animalelor, şi ele ne dau nouă”, a mai spus dr. Mihai Netea.

Care sunt victimele acestui virus?

Victimele acestui Coronavirus, ne spun specialiştii sunt în special, oameni care sunt fragili din punct de vedere al sănătăţii, fie din cauza vârstei foarte înaintate, fie din cauza unor comorbidităţi, cum le numesc specialiştii – oameni care au diabet foarte grav sau anumite boli respiratorii, aceia sunt mai susceptibili să facă formele mai grave ale bolii. O altă posibilă explicaţie, ar fi timpul de vaccinare, copiii fiind vaccinaţi în primii ani de viaţă, este mult mai aproape şi din această cauză ei sunt încă protejaţi. Sunt încă în perioada de protecţie a vaccinurilor pe care le-au primit în primii ani de viaţă.

Care sunt caracteristicile lui Coronavirus?

Coronavirus vine de nicăieri, de unde nu te aştepţi, nu are chip, întotdeauna te i-a prin surprindere şi ne găseşte nepregătiţi. Acţionează rapid şi se înmulţeşte foarte repede, după sistemul “în reţea”. În principal, nu alege victimele, dar unii oameni sunt mai expuşi, în special, cei peste 65 de ani, nu ţine cont de frontiere şi este foarte violent. Totuşi, unii specialişti spun că Coronavirus ar suporta modificări, în ceea ce priveşte puterea lui, de la o ţară la alta. Aşa a apărut ideea, cum că în România ar fi o formă mai uşoară de manifestare a acestuia.

Îngrijorător este faptul că victimele acestui “inamic nevăzut” cresc de la o zi la alta, cu un ritm alarmant, la fel şi decesele, din rândul acestora. Îmbucurător este faptul că oamenii se pot vindeca de această boală şi că în China, de câteva zile, nu s-a mai înregistrat nicio îmbolnăvire cu COVID-19.

Asadar, cine este Corona Virus şi cum te poţi proteja împotriva lui? Spălân-du-te pe mâini, cât mai des, evitând deplasările inutile, evitând contactul cu alte persoane şi cel mai important lucru: Stai acasă!

Stefan Popa

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
493 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

23 Martie 2020

Vizualizari: 1349

Voteaza:

Coronavirus - razboi fara nume, inamic fara chip 5.00 / 5 din 1 voturi.

Cuvinte cheie:

coronavirus

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE