Crestinismul ca implinire a voii lui Dumnezeu

Crestinismul ca implinire a voii lui Dumnezeu Mareste imaginea.

Creștinismul nu se reduce la o simplă filosofie de viață, la câteva învățături morale, norme și fapte exterioare, ori doar la sentimente.

În primul rând, creștinismul este lucrarea Iubirii lui Dumnezeu în inimile noastre, ceea ce înseamnă deopotrivă cunoașterea și împlinirea voii lui Dumnezeu.

Doar străduindu-ne să împlinim voia dumnezeiască cu întreaga ființă, ne asemănăm lui Hristos tot mai mult, în gândurile, vorbele și faptele noastre.

În felul acesta devenim creștini adevărați, după modelul Mântuitorului Iisus, care S-a jertfit pe Cruce pentru mântuirea oamenilor, împlinind astfel voia Tatălui: "Părinte, de voieşti, treacă de la Mine acest pahar. Dar nu voia Mea, ci voia Ta să se facă" (Luca 22, 42).

Cel care împlinește voia lui Dumnezeu devine un "apropiat" al lui Hristos, unindu-se tot mai mult cu El în iubire, precum este scris: „Oricine va face voia lui Dumnezeu, acesta este fratele Meu şi sora Mea şi mama Mea (Marcu 3, 35).

Sf. Ciprian a vorbit despre ceea ce înseamnă să împlinim voia lui Dumnezeu, nu după mintea noastră, cu jumătăți de măsură, ori rezumându-ne la ceea ce ne convine ori ne place, ci așa cum Mântuitorul Iisus ne-a propovăduit-o prin exemplul personal și apoi prin cuvânt: smerenie în purtare, statornicie în credinţă, înţelepciune în cuvinte, dreptate în lucrări, milostivire în fapte, rânduială în obiceiuri, necunoscând să facem rău cuiva şi putând să răbdăm răul făcut nouă de alţii, trăind în pace cu toți, iubindu-L pe Dumnezeu din toată inima, pentru că ne este Tată, temându-ne de El, pentru că este Dumnezeu, neţinând absolut la nimic mai mult decât la Hristos, pentru că şi El n-a ţinut la nimic mai mult decât la noi.

De aceea se cuvine să fim iubitori de Dumnezeu și de oameni, să împlinim din inimă Cuvântul lui Dumnezeu, gata oricând spre tot lucrul bun.

Abia atunci ne vom învrednici și noi de darurile lui Dumnezeu, împărtășindu-ne tainic de făgăduința Mântuitorului Iisus: "Fericiţi sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l păzesc" (Luca 11, 28).

Facem voia lui Dumnezeu, atunci când suntem drepți față de orice semen de-al nostru, dar nu în sensul de "a da fiecăruia ce este al său".

Mântuitorul Iisus este Cel care ne-a dezvăluit înțelesul adânc al dreptății și calea de a o împlini în chip desăvârșit: "Toate câte voiţi să vă facă vouă oamenii, asemenea şi voi faceţi lor, că aceasta este Legea şi proorocii" (Matei 7, 12).

Această învățătură a lui Hristos ne arată că a fi drept nu înseamnă doar a nu face rău cuiva, ci, înainte de toate, dreptatea se împlinește prin săvârșirea binelui, pentru sporirea duhovnicească și mântuirea aproapelui.

Milostenia nu este o obligație , ci o altă modalitate de a împlini voia lui Dumnezeu și de a ne asemăna tot mai mult Lui, așa cum ne îndeamnă Sf. Scriptură: "Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru este milostiv" (Luca 6, 36).

Motivul pentru care se cuvine să fim milostivi cu semenii noştri este însăşi Iubirea milostivă a lui Dumnezeu faţă de noi, cea care ne hrănește, ne îmbracă, ne luminează, ne cercetează în necazuri și ne mângâie în dureri, care ne tămăduieşte de boli, ne iartă păcatele şi ne sfinţeşte sufletele și viața.

Tot ceea ce Mântuitorul Iisus ne-a învățat, El le-a săvârșit mai înainte cu fapta, pentru noi.

Astfel, Hristos ne-a vorbit despre post și roadele lui, după ce El însuși a postit patruzeci de zile în pustie; ne-a învăţat să ne rugăm, El fiind Cel care s-a rugat mai întâi; ne-a arătat că milostenia este calea cea mai ușoară ce duce spre Împărăția lui Dumnezeu, revărsând, mai înainte de vorbe, Iubirea Lui milostivă asupra tuturor oamenilor, buni sau răi.

De aceea a posti, a ne ruga, a face milostenie..., înseamnă a face voia lui Dumnezeu, nu ca și cum am împlini niște porunci exterioare, ci conștienți că în felul acesta urmăm pe cale Mântuitorului Iisus, asemănându-ne tot mai mult Lui, Cel care pe toate le-a săvârșit pentru izbăvirea și mântuirea noastră.

A împlini voia lui Dumnezeu mai înseamnă să ne iubim unii pe alții, așa cum Domnul Iisus Hristos ne-a iubit deopotrivă pe toți, fără să facă vreo diferență între noi: "Aceasta este porunca Mea: să vă iubiţi unul pe altul, precum v-am iubit Eu" (Ioan 15, 12).

Iubirea dumnezeiască este atotcuprinzătoare, îmbrățișează și unește pe toți oamenii, iartă fără măsură, binecuvântează, vindecă și mântuiește pe cei care se pocăiesc cu părere de rău pentru toate păcatele făcute cu cugetul, cu gândul, cu vorba, cu fapta, și care apoi își îndreaptă întreaga viața spre Hristos, încredințâdu-se întru totul lui Dumnezeu.

Oricât de grea ne-ar părea Porunca Iubirii: Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău şi din toată puterea ta, și pe aproapele tău ca pe tine însuţi (cf. Marcu 12, 30-31), e bine să ne aducem aminte că, în măsura în care ne străduim să o împlinim cu ajutorul lui Dumnezeu, în aceeași măsură împlinim voia lui Dumnezeu și ne asemănăm Mântuitorului Iisus.

Nimic nu poate fi zidit în această lume, cât timp Iubirea de Dumnezeu și de aproapele nu este temelia.

Dragostea creștină este "cea mai mare virtute a celor ce cred în Hristos Cel înviat din morți", care înseamnă să iubim fără deosebire pe toți oamenii și toată zidirea creată de Dumnezeu.

Cultura, arta, știința, progresul tehnologic... nu pot schimba lăuntric lumea, cu atât mai puțin să o "mântuiască", ci numai Iubirea jertfelnică.

Iubirea este "cununa tuturor faptelor bune", de aceea se cuvine ca tot ceea ce facem, să facem din imboldul iubirii adevărate.

Răcirea dragostei și împuținarea râvnei pentru cele sfinte, și mai ales pentru Biserică, va fi semnul pustiirii noastre interioare (Părintele Paisie Olaru).

Iubirea de Dumnezeu și de aproapele este singura "unitate de măsură infailibilă" pentru credința și nădejdea noastră întru Mântuitorul Iisus.

Nu întâmplător IUBIREA va fi și unicul "criteriu" după care vom fi judecați: cât de mult am iubit și cât de mult ne-am jertfit din iubire pentru Dumnezeu și pentru aproapele nostru.

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

10 Martie 2021

Vizualizari: 924

Voteaza:

Crestinismul ca implinire a voii lui Dumnezeu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE