Cum vindeca dragostea

Cum vindeca dragostea

Schimbarea cea mai importanta pentru mine devine si cea mai greu de cuantificat. Nu pot sa iau un metru sa vad unde se termina ura si incepe dragostea. Dar am cateva indicii.

Primul indiciu: redescopar o sursa interioara de liniste, de bucurie si de bine. Nu e doar o senzatie, e o stare. E harul Sfantului Duh. Nu pleaca niciodata. Si totusi nu IL simt mereu, ci doar cand sunt curat, dupa Spovedanii si Impartasanii, dar numai dupa cele fara minciuni, prin omisiune. Al doilea indiciu: invat moduri de comunicare capabile sa sporeasca apropierea de semeni. Cand sunt langa un ranit, nu ar trebui sa il intreb cum se simte, ci sa devin eu acel ranit.

Trei: fac parte activ din comunitatea Bisericii, care marturiseste acelasi adevar de credinta. Patru: ma lupt sa dobandesc o mai mare compasiune pentru semeni. Reiau deci indiciul al doilea. Si cinci: cea mai mare perseverenta pentru experimentarea interconexiunii transcendente a vietii, fara devieri de doctrina si practici gresite de cult.

Lucrul ce pare nebunie pentru lume. Pot discuta despre primele patru indicii cu multe persoane neutre. Cand e vorba real de o dorita schimbare, de o asumare a Crucii, de o nastere din nou, ma lovesc de o perpetua amanare si de descurajarea ironica a lumii. "Despre chestiile astea siropoase te vom asculta alta data", ca si pe Pavel in Areopag. Lumea nu se lumineaza pentru ca eu nu oglindesc nici o scanteie. Si totusi, harul lucreaza.

“Nebuniile siropoase”, dragostea si viata vesnica sunt singurele care sunt importante, care nu se pierd in imperiul secundei si care tamaduiesc sufletul.

Exista in lume o profunda foame spirituala, pentru ca doar Euharistia, Painea coborata din Cer, este medicament pentru eternitate si Aceasta nu are cautare decat o data pe an, cand se face si curatarea primavaratica a casei. E sete, pentru ca numai cine bea Apa Vietii nu va mai inseta niciodata.

Unde gasim aceasta apa? Nici nu stiam de ea. Sa il intrebam pe duhovnic. Ce e acela, nu am auzit nici de acest termen. Prea multe cuvinte noi, care ma intristeaza, pentru ca imi cer direct sau aluziv, ca din partea unei super-autoritati, sa renunt la tot ce fac de o viata si chiar imi place. Eu ma complac in aceasta cloaca, chiar daca stiu ca nu ma voi vindeca. Pana gandesc asa, cu toate ca MESIA e in maxima apropiere de mine prin Intrupare, eu sunt departe de oricine si orice, chiar si de mine insumi. Si daca sufletul este in coma, de ce ma mai mir cand descopar un cancer la rinichi sau o boala cardiaca?

Pentru un om, infarctul a fost cel mai bun lucru care i s-a intamplat in viata.

Daca acela nu ar fi avut experienta aceasta traumatica, ar fi avut mai putine sanse la o schimbare atat de radicala a modului de viata. Nastere din nou, in ambele sensuri, propriu si figurat.  Daca ar fi decedat accidental, poate nu se schimba.

Putem sa cream comunitati bazate pe dragoste si filantropie, nu pe frica si ura.  Copiii care au trait intr-o familie in care iubirea nu a fost un cuvant din filme si au participat la viata Bisericii se imbolnavesc de trei ori mai putin decat cei care au trait in familii fara iubire si fara Hristos, dar se si vindeca mult mai repede.

Nu stim a multumi pentru darul sanatatii.

Nu e un truism batranesc. O pacienta cu stricturi esofagiene gandeste zilnic: "Oamenii astia nu stiu cat sunt de norocosi pentru simplul fapt ca pot sa manance."

Daca ma bizui ca realizarile exterioare imi vor aduce fericirea de durata, fara sa descopar Divinul, e ca si cum as incerca sa invelesc toata lumea in piele, ca sa nu ma mai doara cand calc pe pietre sau pe ghimpi. 

E mai simplu sa imi pun pantofi. Problema nu e sa gasesc persoana potrivita, ci sa fiu eu persoana potrivita. Motivul schimbarii nu este frica de moarte, ci bucuria de a trai. Vesnic, cu Iertatorul alaturi. Nu ar trebui sa indeplinesc mecanic niste "restrictiile" ca sa ii fac pe plac Divinului, ci trebuie a trai potrivit lor in asa fel incat sa-L simt mereu langa mine.

Sacru nu inseamna doar altceva decat profan, ci inseamna ceva cu totul special. Drumul catre sacru este experienta cea mai fericita a gasirii si a regasirii, a extazului si a surprizei. Inefabil de-a dreptul minunat. Sacrul inseamna sa descopar ceea ce este extraordinar in lucrurile banale, indepartand bariera de ura si prejudecatile care ma separa de semeni.

Daca as avea mereu dragostea lucratoare, experientele zilnice ale vietii ar fi si cele mai placute. Si cea care ma indeparteaza de aceasta stare de har este minciuna. In ecranizarea "Mincinosul mincinosilor", personajul principal are mari greutati cand e fortat sa spuna adevarul o zi intreaga. Socotita nevinovata, minciuna are cea mai mare vina. Sa nu mai omit faradelegi la spovedanie. Sa nu le mai repet dupa primirea iertarii. Pot sa ma schimb si sa gasesc iubirea vindecatoare. Doar sa vreau si sa nu mai aman.

Marius Matei

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
264 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

Pe aceeaşi temă

03 August 2012

Vizualizari: 3032

Voteaza:

Cum vindeca dragostea 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

dragoste linistea bucurie

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact