Cunoasterea ca dar al Duhului Sfant

Cunoasterea ca dar al Duhului Sfant

Duhul Sfânt este Cel care luminează mintea noastră și ne călăuzeşte la tot adevarul (In. 16, 13). El este Cel ce coboră Cuvântul lui Dumnezeu în inimă, și tot El este Persoana dumnezeiască prin care primim, auzim și înțelegem Cuvântul.

Studiul cărţilor îl ajută pe om să-L cunoască pe Dumnezeu la nivel rațional, însă cel care are sfânta simplitate, chiar şi fără mult studiu, poate să cunoască şi să trăiască tainele dumnezeieşti.

„Atunci când cineva lucrează duhovniceşte şi ajunge la o stare duhovnicească bună, vede foarte limpede anumite lucruri prin dumnezeiasca luminare, fără să le fi cunoscut mai dinainte din cărţi. Şi, mai ales, le vede mai limpede decât alţii care au citit toate cărţile de pe lume.

Prin curăţia lui lăuntrică vede limpede foarte departe şi foarte adânc, fiindcă a ieşit de pe traiectoria lumească şi se mişcă de acum pe cea duhovnicească, în spaţiul tainelor” (Sf. Paisie Aghioritul, „Patimi şi virtuţi”, Edit. Evanghelismos, Bucureşti, 2007, pp. 274-275).

Cunoaşterea lipsită de „luminarea dumnezeiască”, poate aduce omului mai multă pagubă decât folos. De aceea, cunoașterea trebuie să aibe ca temelie frica de Dumnezeu şi să meargă împreună cu practica duhovnicească.

Când cunoaşterea omenească se sfinţeşte, ea poate da soluţii şi rezolvări dincolo de raţiunea lumească şi de logica seacă. Dar dacă omul nu are „luminare de sus”, atunci cunoaşterea lui este nefolositoare şi aduce multă tulburare în lume şi chiar în Biserică.

„Când cineva face lucrare duhovnicească întru sine, când se nevoieşte, atunci e luminat de Dumnezeu. Are luminare dumnezeiască, experienţe dumnezeieşti, iar nu gânduri personale, de aceea şi vede departe. Cineva care suferă de miopie vede bine lucrurile din apropiere, dar nu vede departe; iar cineva care nu suferă de miopie va vedea puţin mai departe, dar asta nu înseamnă nimic. Ochii trupeşti sunt doi; cei duhovniceşti sunt mulţi” (Sf. Paisie Aghioritul, „Cu durere şi dragoste pentru omul contemporan”, Edit. Publistar, Bucureşti, 2000, p. 192).

Cunoaşterea de sine preţuieşte mai mult decât toate cunoştinţele lumii, întrucât ea aduce în mod firesc smerenia, ce devine apoi o stare permanentă a sufletului, făcând astfel ca harul lui Dumnezeu să rămână permanent înlăuntrul omului.

„Cunoaşterea firească ne ajută să dobândim cunoaşterea duhovnicească; însă când omul rămâne la cunoaşterea firească, rămâne la cele zidite şi nu urcă la Dumnezeu: adică rămâne la raiul pământesc, ce e udat de Tigru şi Eufrat, şi se bucură de natura cea frumoasă, cu animale, însă nu urcă la raiul cel ceresc, să se bucure cu îngerii şi sfinţii.

Ca să urcăm în raiul ceresc este absolut necesară credinţa în Stăpânul raiului, este absolut necesar să-L iubim, să ne recunoaştem păcătoşenia, să ne smerim, să-L cunoaştem şi să vorbim cu El prin rugăciune şi să-I dăm slavă şi atunci când ne ajută şi atunci când ne încearcă” (Ibidem, p. 199).

Sfinţii Părinți sunt cei care tâlcuiesc Sf. Evanghelie prin viaţa lor. De aceea, vieţile Sfinţilor ne arată ce să facem în orice situaţie.

„Când cugetăm şi îi rugăm pe Sfinţi, şi Sfinţii se gândesc la noi şi ne ajută. Astfel, omul leagă prietenie cu sfinţii, singura prietenie adevărată şi sigură. Şi atunci omul poate să vieţuiască singur, dar cu toţi sfinţii şi îngerii în jur” (Sf. Paisie Aghioritul, „Mica Filocalie”, Edit. Egumeniţa, Galaţi, 2009, p. 62).

Cea mai înaltă cunoaştere a lui Dumnezeu este experienţa directă şi vie a întâlnirii cu Dumnezeu, întrucât ea este unire cu Dumnezeu, o experienţă personală care rămâne incomunicabilă (Pr. George Remete, „Dogmatica Ortodoxă”, Edit. Reîntregirea, Alba Iulia, 2007, p. 126).

Ea este „credinţa lucrătoare prin iubire” (Gal. 5, 6), de aceea spunem că Dumnezeu poate fi cunoscut numai „în şi prin iubire”, potrivit cuvântului Sfântului Apostol și Ev. Ioan: „Cel ce nu iubeşte n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este iubire” (I In. 4, 8).

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

25 Mai 2018

Vizualizari: 1169

Voteaza:

Cunoasterea ca dar al Duhului Sfant 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact