Dar voi ca niste oameni muriti

Dar voi ca niste oameni muriti Mareste imaginea.

Uneori suntem obligati sa traim ceea ce nu vrem sa vedem. Iar cauza tuturora este ignoranta. 

Nu se poate face o explicatie indeajuns despre ce este pacatul, fiindca nimic nu se face mai usor ca pacatul. Din ce spun Sfintii Parinti intelegem ca pacatul este o greutate nemarginita si o insulta adusa lui Dumnezeu, o cadere din Harul Divin, o prevestire a iadului care este fara de sfarsit. Cu fiecare pacat savarsit noi il ocaram pe Dumnezeu.

Balaurul cu 7 capete si 10 coarne cum este infatisat in Cartea Sfanta, cele 7 capete reprezentand cele 7 pacate de moarte iar cele 10 coarne sunt cele 10 porunci. Inchipuiti-va inaintea ochilor dumneavoastra o fiara uriasa cu 7 capete; pe unul sta scris mandria; pe unul sta scris desfranarea; pe altul sta scris lacomia; pe altul sta scris,lenea; pe altul mania; pe altul gelosia; pe altul zgarcenia.

Ce dezastru grozav fac aceste pacate de moarte!

Sa privim mandria lumii. Cati zac in aceasta boala si in cate feluri se schimba ea caci atinge partile sufletesti si trupesti? Unii cred ca nici n-ar putea trai fara sa se mandreasca,ori cu haine facand lux,ori cu bani si avere,ori ca au cultura inalta. Pentru aceasta unii nici nu vin la Sfanta Biserica spunand ca nu sunt prosti ca altii.

Daca unii dintre acesti ingamfati, plini de mandrie, ajung din intamplare si in Sfanta Biserica la diferite ocazii: la cununii, botezuri sau inmormantari, fiind invatati de neamuri, ii vezi cum stau cu mainile la spate privind cu aroganta pe pereti, privind preotii cu sfidare si stand ca pe maracini in casa Domnului de parca i-ar frige sub talpi ca nu se mai termina slujba si abia asteapta sa iasa din biserica.

Apoi, cati nu se mandresc, zicand ca sunt de neam mare, ca provin din oameni cu stare, caci de multe ori auzim cand intrebi pe cineva despre copii, cum incep a se lauda cu multa mandrie: am copii foarte buni, au terminat facultatea, au servicii bune, au masini, fiecare cu apartamentul lui, au de toate... dar ca-l au pe Dumnezeu, nu zic! Ca nu le trebuie spovedanie, impartasanie si biserica pentru ca nu cunosc credinta cea adevarata. Parintii nu i-au invatat legea Domnului si credinta in Dumnezeu, i-au nascut si crescut pt iad. Acest pacat al mandriei il coboara pe om in fundul iadului ca si pe Lucifer. Noi sa invatam sa zburam spre cer prin faptele smeritei cugetari. 

Curvia - desfranarea, acest pacat a intrecut orice masura in vremurile noastre, a cuprins si barbati si femei, a patruns si in familia crestina si se varsa multe lacrimi din cauza acestui pacat. Cati copii raman fara tata? Cate mame fara soti? Tribunalele sunt pline ca se mira si judecatorii nemaistiind cum sa-i impace, ce sa mai faca ca sa-i uneasca iarasi.

Trec ani de zile, se fac cheltuieli, se pierde timp, se distrug nervi, se imbolnavesc sufleteste si trupeste unii si altii si diavolul desfranarii triumfeaza. Urmari grele si urme adanci lasa acest pacat al desfranarii.

Nenorocirea insa este ca pacatosii din veacul acesta, de acum nu se caiesc, nu-i lasa diavolul nici sa se caiasca de ce au facut, ca si cand nu au facut cine stie ce mare pacat sau rau dar adanca este rana aceasta pe care o poate lasa pacatul acesta si se vindeca greu si mai grozava este durerea ce o lasa aceasta rana.

Lacomia? Omul lacom isi distruge sufletul si trupul:lacomia de avere, de bani,de mancare si bautura,de a strange zi si noapte fara a se gandi ca intr-o zi le lasa pe toate. E un nebun,cum zice Dumnezeu in Sfanta Evanghelie, ptr ca cel ce strange mereu pe acest pamant acela se desparte de Dumnezeu prin necredinta si vor pleca in vesnicie goi, fara nimic din ceea ce au strans, vor pleca doar cu faptele lor.

Lenea este si acesta un pacat de moarte. Se leneveste sa munceasca, sa vine la Sfanta Biserica, diavolul ii da gand rau sa nu citeasca rugaciuni, din sfintele carti, nu-l lase sa se inchine sa faca metanii in schimb se pierd nopti intregi jucand pana isi rup incaltamintea. E bine sa nu uitam si cui ii dam cate ceva de pomana, sa nu-l incurajam pe cel trandav, oricine ar fi, ca se poate gasi de lucru dupa puterea si sanatatea fiecaruia.

Mania este al cincilea cap otravitor al diavolului. Omul care cade in pacatul acesta se aseamana cu un nechibzuit care si-a zidit casa pe nisip sau mai bine zis fara sa-si dea seama, casa lui se afla pe un vulcan; oricand este in primejdie si se pierde pe veci. De aceea Domnul nostru Iisus Hristos ne-a pus invatatura Sa in rugaciunea Tatal Nostru, ca de cate ori o zicem, sa ne aducem aminte sa fim iertatori, sa nu ne maniem decat pe noi insine vazandu-ne neputinta noasra si toata meteahna pacatelor noastre.

Zgarcenia - omul zgarcit nu este niciodata pregatit sa-si deschida mana ptr cei saraci sau cei lipsiti sau cei cazuti in nenorocire. Raspunde la orice chef, betie sau cand e vorba de cele pamantesti dar ptr cele sufletesti se scumpeste, se targuieste mult pana face si el o mica jertfa de milostenie chiar ptr sufletul lui sau de multe ori o fac de ochii lumii sa nu fie judecati. De aceea nu vedem pe cei zgarciti ca fac pomeni sau parastase! Ei nu stiu ca: Cine da,lui isi da! Cine da milostenie imprumuta pe Dumnezeu iar Bunul Dumnezeu ii da insutit si aici in lumea aceasta si in lumea cea vesnica.

Gelozia - al saptelea cap inveninat al diavolului este foarte periculoasa. Este pacatul impotriva adevarului. Acest pacat l-a facut diavolul mai intai in cer. L-a zavistuit mai intai acolo pe Dumnezeu si a zis ca de ce sa fie Dumnezeu mai mare si de ce n-ar fi si el ca Dumnezeu?! Apoi, diavolul fiind aruncat din cer si cazand pe pamant i-a zavistuit pe toti oamenii lui Adam si Eva, pe toti mosii si stramosii nostri cu scopul calcarii poruncii lui Dumnezeu, asa i-a ispitit si inainte de Domnul Hristos si dupa Domnul Hristos ca sa faca sa se otraveasca de pacatul geloziei. Gelozia este radacina tuturor rautatilor, parerea de rau ptr binele,fericirea si propasirea aproapelui. Gelozia a intrat si in randul bisericii... dar Dumnezeu a lasat mila Lui si si darul de a fi iertati prin scaunul spovedaniei, sa dezlege si sa ierte orice pacat. Mare minune se savarseste prin acest act al sfintei spovedanii! Se zice ca aici pe pamant dezleaga si iarta preotul iar acolo in cer iscaleste ptr iertarea ta Duhul Sfant.

Florentina

Despre autor

andriesei florentina andriesei florentina

Colaborator
44 articole postate
Publica din 30 Decembrie 2010

Pe aceeaşi temă

01 August 2012

Vizualizari: 1211

Voteaza:

5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE