De ce ne facem semnul sfintei cruci ?

De ce ne facem semnul sfintei cruci ? Mareste imaginea.

Cum trebuie sa ne facem semnul Sfintei Cruci ?

Fiindca adesea se vad crestini care nu stiu sa-si faca cruce cum se cuvine, ci numai flutura mana in dreptul fetei sau in dreptul pieptului si fac miscari care nu inseamna nimic, de aceea socotesc ca trebuie sa scriu si despre cum trebuie sa ne inchinam. Nu trebuie sa ne facem cruce la intamplare sau cum ne vine in minte, ci asa cum se invata Sfanta Biserica dreptcredincioasa, si anume: impreunam mai intai cele 3 degete mari ale mainii drepte, strangandu-le pe cele doua mai mici in dreptul palmei, si dupa aceea aducand cele 3 degete impreunate la frunte, spunem: In numele Tatalui, apoi, pogorandu-le la piept, spunem: si al Fiului apoi atingand umarul drept si pe cel stang spunem: si al Sfantului Duh adaugand apoi cuvantul: Amin !

De ce ne facem semnul sfintei cruci ?

Dupa cum se observa, semnul Sfintei Cruci se face foarte usor. Cu toate acestea, prin el marturisim intreaga credinta. Cand, pentru a ne insemna cu semnul Sfintei Cruci, impreunam cele 3 degete mai mari ale mainii drepte, prin aceasta marturisim credinta noastra ca intr-un singur Dumnezeu sunt trei Ipostasuri sau Persoane: Tatal, Fiul si Sfantul Duh iar cu cele doua degete mai mici pe care le strangem cate mijlocul palmei, inchipuim cele doua firi ale Domnului nostru Iisus Hristos, firea dumnezeiasca si firea omeneasca. Cu alte cuvinte marturisim ca Fiul lui Dumnezeu, cand a binevoit a Se naste din Sfanta Fecioara Maria, fara sa inceteze a fi Dumnezeu adevarat, S-a facut Om desavarsit.

Stiind ca domnul Iisus Hristos a fost rastignit pe cuce, asadar facand asupra-ne semnul Sfintei Cruci cu trei degete, intru Inchipuirea Sfintei Treimi, marturisim ca mantuirea noastra s-a savarsit sub Sfinta Cruce si de aceea trebuie sa ne aducem aminte pururea de ea. Dupa aceea, cand ducem degetele mainii drepte la funte, trebuie sa stim, ca prin aceasta noi rugam pe Dumnezeu sa ne lumineze mintea si cugetarea noastra, fagaduindu-ne sa cugetam pururea la Dansul. Cand de la frunte pogoram mana la piept, prin aceasta aratam ca suntem gata sa-l iubim pe Dumnezeu din toata inima noastra si, in sfarsit, cand atingem umerii, prin aceasta inchinam lui Dumnezeu toate puterile noastre sufletesti si trupesti si-L rugam sa ne dea putere si dorinta de a-l sluji si a-i bineplacea Lui.Cu alte cuvinte, semnul Sfintei Cruci, aducandu-ne aminte de tot ceea ce Dumnezeu a facut pentru noi, ne aducem aminte totodata, si de tot ceea ce noi insine trebuie sa facem pentru El.

Iata, de ce este bine sa ne insemnam cu semnul Sfintei Cruci si pe noi insine si pe lucrurile din jur adica mancarea, hainele, locuinta, etc, caci in Cruce se afla puterea si harul lui Dumnezeu. Semnul Sfintei Cruci trebuie insemnat nu numai cu degetele mainii, "ci si cu mintea, printr-o vie si desavarsita credinta".

Alin Nasser
 

.

Despre autor

Alin Nasser Alin Nasser

Colaborator
7 articole postate
Publica din 14 Martie 2010

Pe aceeaşi temă

30 Iulie 2012

Vizualizari: 14379

Voteaza:

De ce ne facem semnul sfintei cruci ? 5.00 / 5 din 1 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • Zoli ZontagPostat la 2014-03-04 14:28

    Dar, cand duci mana dreapta de la frunte nu spui "si al Fiului" oprindu-te la piept, ci pantece (buric). Asa se realizeaza o cruce adevarata. Daca faci la piept nu iese o cruce, ci un semn "plus" sau o cruce intoarsa.

  • Vasa NastaPostat la 2011-06-12 08:20

    Sfanta Cruce Tu ne-ajuta, in necazuri si dureri inima ne-o fa avuta plina de dulci mangaieri ! Amin.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE