De la suflet la suflet

De la suflet la suflet

Sfințiților noștri preoți, împreună cu care suntem Biserica vie a lui Hristos, se cuvine cinstirea cuvenită, ca cei ce sunt iconomi ai Sfintelor Taine, prin voia lui Dumnezeu.

Dumnezeu a ales să lucreze mântuirea noastră, prin preoți, în virtutea Sfintei Taine a Hirotoniei instituită de însuși Domnul nostru Iisus, și transmisă apoi prin succesiune apostolică.

Un gând bun și o rugăciune pentru cei care ne sunt păstori și învățători, deopotrivă frați întru Hristos și împreună slujitori ai lui Dumnezeu, fiecare după darul și consacrarea lui.

Să ne aducem aminte ce a însemnat dintotdeauna preotul în viața credincioșilor, de-a lungul istoriei noastre zbuciumate.

Mă gândesc la perioada dictaturii comuniste, și nu numai, când cei din închisori având în mijlocul lor pe Dumnezeu, prin prezența preoților întemnițați, s-au spovedit (uneori folosind pereții celulelor pentru a se mărturisi prin codul Morse) și s-au împărtășit cu o bucățică de pâine, adunată cu răbdare dintr-o rație de batjocură, sfințită prin harul Duhului Sfânt pogorât în timpul unei Sfinte Liturghii încropite cu greu, cu mijloacele rudimentare avute la îndemână și săvârșită „pe fugă”.

Să nu uităm că mereu, la fel ca și azi, iar în vremurile ce vor urma poate mai mult ca oricând, avem nevoie de Trupul și Sângele lui Hristos, „merindea” noastră de drum care ne-a ținut laolaltă, ne-a întărit credința, ne-a dat puterea să mergem înainte prin negura istoriei și nădejdea că, după cuvântul Domnului Iisus, vom ajunge la limanul odihnei veșnice.

Să ne rugăm pentru preoții noștri, și cu toate că unora li se pare paradoxal sau neadevărat, să nu uităm că un ucenic bun face un duhovnic mai bun, iar un preot e și el un om, înainte de toate!

Smerita ascultare față de duhovnic, ca de Hristos, care e mereu prezent în chip tainic, și înaintarea pe calea binelui, acestea sunt cele mai mari bucurii pe care le putem face Părinților noștri duhovnicești, care se împărtășesc deopotrivă din bucuriile, dar și din necazurile noastre, ca împreună călători pe calea mântuirii.

Pentru că este adevărat, un Preot duhovnic străbate cu fiecare dintre noi, pas cu pas, drumul pe care îl urmăm spre Împărăția lui Dumnezeu.

Un gând pios și o rugăciune de pomenire și pentru Preoții noștri martiri, cunoscuți și necunoscuți, care s-au jertfit pe altarul dreptei credinței, fără să se lepede de Adevăr.

Iată ce declara un informator, aflat în aceeași celulă cu Părintele Arsenie Papacioc, în închisoarea Jilava, despre modul în care acesta săvârșea Sf. și Dumnezeiasca Liturghie.

Inserez acest text, ca să facem o comparație între cum trăim noi Ortodoxia, și cum au trăit-o cei dinaintea noastră, care au trecut peste toate obstacolele ce le-au stat împotrivă:

„Părintele Arsenie procedează zilnic ca la mănăstire, oficiind Sfânta Liturghie. A trecut uşor peste toate greutăţile întâmpinate şi a improvizat simplu şi practic toate ustensilele care erau necesare şi de care aici, bineînţeles, este lipsit.

În loc de epitrahil, fără de care nu se poate face sfânta slujbă, a făcut un laţ din sfoară pe care dimineaţa îl trece cu multă evlavie, după ce mai întâi îl binecuvintează. Când termină slujba îl înfăşoară după un nasture de la haină.

Soba ține loc de Sfântă Masa. Sfânta Cruce este din două beţe desfăcute, pentru a nu da nimic de bănuit, ținute în buzunarul din dos al hainei.

Pe acestea le potriveşte cu multă grijă pe sobă, înainte de a începe slujba de dimineaţă, şi pune în faţa lor un lemn mai gros pentru a nu fi zărite de la vizetă.

Sfântul Disc este făcut dintr-o bucată de lemn plat pe care o poartă cu multă grijă în buzunarul din dos al pantalonilor.

Cana de apă ţinea loc de Sfântul Potir în care punea apă în loc de vin, şi pâinea o opreşte din raţia primită dimineaţa, tăind cu un anumit ritual numai din partea de deasupra, ca din Sfântul Agneţ.

Singurul lucru care lipseşte este Sfântul Antimis. Nu-l mai poate improviza pentru că aici trebuiesc moaşte ale Sfinţilor Mucenici. Avea şi din acestea la început, o bucăţică de la Sfântul Mercurie, dar le-a pierdut, cu multă durere, la o percheziţie din Jilava”.

O lecție de viață, o mărturisire totală a credinței, care ne învață ce înseamnă răstignirea împreună cu Hristos, dincolo de vorbe goale de conținut, de multe ori ironice, critice la adresa altora și chiar răutăcioase.

Să nu facem „idoli” din preoții Sfintei Biserici, nici să nu-i judecăm, având de la ei pretenții exagerate. Să-i prețuim, să-i respectăm și să-i iubim sincer, fiecare după mărimea inimii lui.

Și să nu uităm că cea mai mare bucurie a unui duhovnic este îndepărtarea noastră de păcate și înaintarea pe calea virtuților creștinești.

Întru această sfântă bucurie, plină de recunoștință, cu siguranță vom spori și ne vom îmbogăți împreună duhovnicește.

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

10 Noiembrie 2018

Vizualizari: 711

Voteaza:

De la suflet la suflet 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact