
Napaditi de griji, ne gandim ce sa mai punem pe masa maine, cum ce sa ne mai imbracam copiii si cum sa razbim in viata plina de necazuri. Grijile pentru lumea aceasta nu sunt insa cele care ar trebui sa ne tulbure noaptea somnul: degeaba avem o masa imbelsugata, daca nu am facut macar un bine semenilor nostri in fiecare zi.
Acest lucru il invata Iisus ucenicilor Sai, iar invataturile Sale merita duse mai departe: "Iisus a zis apoi ucenicilor sai: "De aceea va spun: Nu va ingrijorati, cu privire la viata voastra, gandindu-va ce veti manca, nici cu privire la trupul vostru, gandindu-va cu ce va veti imbraca. Viata este mai mult decat hrana, si trupul mai mult decat imbracamintea. Uitati-va cu bagare de seama la corbi: ei nu seamana, nici nu secera, n-au nici camara, nici granar: si totusi Dumnezeu ii hraneste. Cu cat mai de pret sunteti voi decat pasarile!" (Luca 12:22-24)
Din vorbele lui Iisus nu trebuie insa sa intelegem ca trebuie sa fim iresponsabili, sa ne lasam in grija altora sau sa ne abandonam familiile, sa le lasam la mila publica. Multi au impresia ca doar prin rugaciune, se pot rezolva toate problemele. Au impresia ca prin slujba de la Biserica, preotul le poate inlatura toate pacatele si sunt liberi sa savarseasca altele. Se intorc de la Biserica linistiti, crezand ca banii dati preotului le pot asigura viata vesnica.
Insa cred ca in asta consta pacatul cel mai mare al zilelor in care traim: delasarea, incercarea de a "pacali" divinitatea printr-o atitudine de acest tip nu este numai cea care ne indeparteaza de Dumnezeu, ci ne indeparteaza si de semenii nostri. Cum poate un astfel de om plin de ipocrizie sa traiasca intr-o comunitate si sa fie acceptat fara probleme?
Vorbele lui Iisus trebuie luate ca atare: El doreste ca cei care ii calca pe urme sa inteleaga ca niciodata nu vor avea grija zilei de maine, daca urmeaza intru totul poruncile lui Dumnezeu si isi traiesc viata conform legilor iubirii. Asta inseamna ca nu trebuie sa ne facem griji daca suntem sinceri, daca nu dorim raul aproapelui, daca avem incredere in Dumnezeu si intelegem sa ne traim viata conform unor norme.
Cu siguranta ca cel care ignora cuvantul lui Dumnezeu, isi traieste viata in mod haotic, nu se gandeste la sufletul sau si traieste doar clipa, va avea intotdeauna motive sa se ingrijoreze. Va avea motive sa isi faca sange rau cand vede ca cel de langa el castiga destul cat sa isi intretina copiii, va avea o afacere care prospera sau va fi apreciat in comunitate. La fel cum pacea si linistea nu vin la noi decat
in tacere si in rugaciune, in acelasi mod nu putem spera la prosperitate decat prin efort si organizare.
Despre griji mai aflam si in Evanghelia dupa Luca, ce ne arata ca grijile sunt inutile, atata vreme cat viata si moartea ne este hotarata de Dumnezeu, iar nimic din ceea ce facem ne poate schimba destinul.
"Si apoi, cine dintre voi, chiar ingrijorandu-se, poate sa adauge un cot la lungimea vietii lui? Deci, daca nu puteti face nici cel mai mic lucru, pentru ce va mai ingrijorati de celelalte? Uitati-va cu bagare de seama cum cresc crinii: ei nu torc, nici nu tes: totusi va spun ca nici Solomon, in toata slava lui, n-a fost imbracat ca unul din ei. Daca astfel imbraca Dumnezeu iarba, care astazi este pe camp, iar maine va fi aruncata in cuptor, cu cat mai mult va va imbraca El pe voi, putin credinciosilor? Sa nu cautati ce veti manca sau ce veti bea, si nu va framantati mintea. Caci toate aceste lucruri Neamurile lumii le cauta. Tatal vostru stie ca aveti trebuinta de ele. Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu, si toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra" (Luca 12:25-31).
Livia Popescu
-
Grija care ne scapa de griji
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti -
Nu va faceti griji, provocati-L pe Dumnezeu
Publicat in : Editoriale -
Trebuie sa ne facem griji pentru copii?
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti -
Cand te rogi, memoria iti aduce nalucirile unor lucruri din trecut, fie griji noi
Publicat in : Credinta
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.