
VEI FI CRITICAT PENTRU ORICE urmă de corectitudine din personalitatea ta. Există o singură cale de a evita critica: să nu faci niciodată nimic care să însemne ceva mai mult decât de obicei. Ţine-ţi capul deasupra mulţimii şi cel invidios va remarca asta şi te va critica. Prin urmare, întâmpină critica voios, ca pe un semn că ai o viaţă energică şi ca pe o confirmare că tu realizezi ceva.
De fapt, o critică este un bun de valoare (cu toate că, uneori, unul neplăcut) pentru că te menţine în alertă şi te face să te studiezi. „Binecuvântaţi pe cei ce vă prigonesc: binecuvântaţi şi nu blestemaţi" (Romani 12:14).
Sfatul înţelept, deşi, în mod clar, dificil, va funcţiona în cazul în care te confrunţi cu critica. Când te critică cineva, în loc să-l critici la rândul tău sau să te cerţi cu el, sau să spui lucruri neplăcute despre el pe la spate, binecuvântează-l, pur şi simplu. Roagă-L pe Dumnezeu să-l ajute. Roagă-te pentru binele lui, ca viaţa să-i fie plină de binecuvântări. Dacă urmezi această procedură, critica ta - în loc să primească opoziţie de la tine, ceea ce este distrugător - va primi bunăvoinţă, ceea ce e creativ şi dătător de viaţă. Se poate ca, binecuvântându-l, să nu-l convingi, dar vei ieşi din situaţia respectivă şi, probabil, îl vei ajuta să depăşească ura. „Nu întoarceţi nimănui rău pentru rău. Urmăriţi ce este bine înaintea tuturor oamenilor" (Romani 12:17).
Când eşti criticat, întotdeauna ai tendinţa de a plăti cu aceeaşi monedă. Ţi s-a făcut ceva rău. Vechiul „ Adam“ din noi toţi vrea să plătească răul cu rău. Dar asta nu tace decât să înrăutăţească situaţia. Şi este un adevăr simplu că niciodată din ceva rău nu se naşte ceva bun. Deci acest verset ne spune să facem ce este nobil. Când faci ceva mărunt, eşti sortit să se reacţioneze nefavorabil faţă de tine. Dar, când faci ceva notabil - măreţ, mărinimos, drept -, critica faţă de tine nu-şi va atinge scopul, pentru că toţi vor vedea că această critică este nejustificată.
„Preaiubiţilor, nu vă răzbunaţi singuri, ci lăsaţi să se răzbune mânia lui Dumnezeu, căci este scris: «Răzbunarea este a Mea; Eu voi răsplăti», zice Domnul" (Romani 12:19).
Nu este treaba noastră să ne răzbunăm. Este prerogativa lui Dumnezeu. El este cel care le plăteşte oamenilor pentru răul pe care l-au făcut, nu tu. El nu ne permite să exersăm răzbunarea şi să ne facem, astfel, judecători şi persoane care aplică pedepse. El singur este judecătorul acţiunilor oamenilor. El pedepseşte când e necesar. Aşa că lăsaţi-I Lui acest lucru, pentru că El poate face asta mai bine decât noi. Şi, în plus, El o face constructiv.
Să nu răspunzi niciodată unei critici, rămâi drept în continuare. învaţă tot ce poţi dintr-o critică; analizeaz-o cu sinceritate şi corectează-te, dacă e necesar. Mulţumeşte-i criticului pentru critică, dar nu-l lăsa să te doboare în acţiune şi în spirit. Este mai uşor să-i critici pe ceilalţi decât să te priveşti critic pe tine însuţi. „De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tău şi nu te uiţi cu băgare de .seamă la bârna din ochiul tău?“ (Matei 7:3). Ţine minte acest verset, când critici pe cineva. Eu îl consider foarte folositor când sunt gata răspund cu aceeaşi monedă. Binecuvântează-l pe cel ce te prigoneşte, apoi continuă să-ţi faci treaba la capacitatea maximă a abilităţilor tale. Asta-i tot ce cere El de la noi.
Norman Vincent Peale
Calatoria, Editura Curtea Veche
-
Critica poate sa tamaduiasca
Publicat in : Editoriale -
Exista critica ziditoare in Biserica?
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti -
Teoria judecatii in Critica ratiunii pure
Publicat in : Filosofia moderna -
Un aspect al polemicii Staniloae-Blaga: Critica matricei stilistice
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.