Despre Praznicul Buneivestiri sau inceputul manturii noastre

Despre Praznicul Buneivestiri sau inceputul manturii noastre Mareste imaginea.

Cu binecuvantarea si purtarea de grija cea mult milostiva si adanc iubitoare a lui Dumnezeu, in fiecare an, la data de 25 martie, totdeauna in perioada binecuvantata a Sfantului si Marelui Post al Pastilor, sarbatorim cu profunda si cucernica evlavie crestina Prasnicul Buneivestiri – eveniment si moment ce constituie inceputul rascumpararii, iertarii si mantuirii noastre in Iisus Hristos – Fiul Tatalui, Domnul, Stapanul si Mantuitorul sufletelor si trupurilor noastre – cele afectate de multimea pacatelor si a patimilor, ce ne coplesesc si stapanesc in tot ceasul si in tot locul, pe acest pamant.

Spre deosebire de ceilalti evanghelisti, Sfantul Apostol si Evanghelist Luca isi incepe relatarea Evangheliei nu cu Nasterea sau Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, ci cu doua evenimente premergatoare acestora: vestirea nasterii Sfantul Ioan Botezatorul si Bunavestire. Evenimentele acestea, relatate doar de Sfantul Evanghelist Luca, sunt de cea mai mare importanta, deoarece ne ajuta sa intelegem mai bine atat planul lui Dumnezeu de a mantui lumea, cat si modul implinirii acestei lucrari. Momentului Buneivestiri in special i se acorda in Biserica noastra o atentie deosebita, el fiind asezat chiar in randul celor mai de seama praznice bisericesti.

Prin urmare, vom incerca, in cele ce urmeaza, sa privim mai indeaproape intreaga frumusete a acestei minuni dumnezeiesti si vom vorbi despre Buneivestire. Citim in capitolul intai al celei de-a treia Evanghelii ca la sase luni dupa zamislirea Sfantul Ioan Botezatorul, arhanghelul Gavriil este trimis din nou pe pamant, de data aceasta in orasul Nazaret din Galileia, la o fecioara cu numele Maria: „Si intrand ingerul la dansa i-a zis: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei!“ (v. 28). Niciodata nu s-a adresat cerul vreunei fapturi omenesti cu cuvinte ca acestea!

Aducatorul de veste buna, Gavriil arhanghelul, avea de indeplinit acum o misiune cu totul speciala. Istorisind viata Sfintei Fecioare Maria, Sfantul Maxim Marturisitorul ne spune ca ea nu s-a impotrivit celui trimis la ea de Dumnezeu: „nu s-a aratat necredincioasa dar nici n-a primit cu usurinta cuvantul… nu s-a tulburat la vederea arhanghelului caci era obisnuita de nenumarate ori cu vederea sa atunci cand acesta ii aducea hrana in Templu, ci s-a tulburat din pricina cuvintelor ce rasunau in urechile ei… «Ce fel de inchinare poate fi aceasta?», caci nu cunostea adancimea tainei si tresarea la aceasta unire a firii dumnezeiesti cu cea a oamenilor, si cugeta cum anume s-ar putea intampla aceasta“.[1] Mesajul ingerului continua: „…Nu te teme, Marie, fiindca ai aflat har la Dumnezeu. Iata, vei lua in pantece si vei zamisli si vei naste fiu si numele Lui il vei chema Iisus. Acesta mare va fi si Fiul Celui-Preainalt Se va chema si Domnul Dumnezeu Ii va da tronul lui David, parintele Sau, si va imparati peste casa lui Iacob in veci si imparatia Lui nu va avea sfarsit“ (v. 30-33). Fecioara Maria apare aici ca fiind aleasa, cea prin care Dumnezeu a voit sa-Si descopere iubirea Sa netarmurita catre oameni. Harul pe care il aflase la Dumnezeu reprezenta tocmai „cinstea si numele de Nascatoare de Dumnezeu… har mai inalt decat toate harurile, pe care mintea nu-l poate patrunde si limba nu-l poate rosti“.[2]

Nasterea aceasta fara de tata din mama a Fiului Celui Preainalt, Iisus Hristos, inaugureaza Imparatia cea vesnica, care fusese fagaduita prin prooroci. Uimita peste masura de cele ce auzea de la inger, Fecioara rosteste: „Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu stiu de barbat?“ (v. 34). Cuvantul aparea de neinteles pentru Fecioara Maria. Totusi ea nu-l respinge, nici nu se indoieste de cele vestite ei de Domnul. Fiind iubitoare de feciorie si stiind ca nu era casatorita, ci numai logodita, ea simte nevoia sa-i fie lamurita taina de catre arhanghel: „Si raspunzand ingerul i-a zis: Duhul Sfant se va pogori peste tine si puterea Celui-Preainalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul Care Se va naste din tine Fiul lui Dumnezeu se va chema… caci la Dumnezeu nimic nu este cu neputinta“ (v. 35 si 37). „Vedem de aici ca actul intruparii Fiului lui Dumnezeu se face prin participarea Sfintei Treimi.

Puterea Celui Preainalt indica prezenta Tatalui, iar umbrirea Sfintei Fecioare este lucrarea Sfantului Duh, care este de viata facatorul, si care inca de la Creatie aduce ordinea ce da curs normal vietii. Iar Sfantul care se va naste din ea este Fiul lui Dumnezeu (sau Dumnezeu Fiul), care va impaca cerul cu pamantul, aducand, sau restabilind armonia si ordinea de la inceputul creatiei… Afland ca este vorba de o implinire a voii lui Dumnezeu, la care nimic nu este cu neputinta, Fecioara primeste taina printr-un cuvant de totala daruire: fie mie dupa cuvantul tau“.[3] Acest cuvant: fie, al Sfintei Fecioare Maria are o importanta covarsitoare. El exprima acordul omului cu vointa lui Dumnezeu intr-un moment crucial din istoria mantuirii si rascumpara de fapt pe acel fie rostit de cea dintai femeie, Eva, atunci cand a consimtit sa implineasca voia diavolului. Prin aceasta se deschide acum calea reintoarcerii noastre catre Dumnezeu.

Cu toate ca relatarea evanghelica a minunii se incheie practic cu aceste cuvinte de acceptare din partea Sfintei Fecioare Maria, este foarte interesant si dialogul prezentat in continuare, intre aceasta si rudenia sa Elisabeta, devenita si ea mama a Inaintemergatorului. Grabind parca sa vada cele vestite ei de inger: „Si iata, Elisabeta, rudenia ta, a zamislit si ea fiu la batranetea ei, si aceasta este a sasea luna pentru ea, cea numita stearpa“ (v. 36), dar si pentru a o ajuta la nastere, Sfanta Fecioara Maria strabate drumul din Galileea pana in Iudeea spre a se intalni cu rudenia ei. Intrand in casa preotului Zaharia, ea saluta pe Elisabeta. La auzul inchinarii Mariei, Elisabeta se umple de Duhul Sfant: pruncul ii salta in pantece, bucurandu-se de apropierea Mantuitorului zamislit, iar ea striga cu glas mare: „Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau. Si de unde mie aceasta, sa vina la mine maica Domnului meu? Ca iata, de cum a ajuns glasul inchinarii tale in urechile mele, saltat-a pruncul de bucurie in pantecele meu. Si fericita este aceea care a crezut ca se vor plini cele spuse ei de la Domnul“ (v. 42-45).

Raspunsul Mariei arata ca ea a inteles si si-a asumat rolul pe care Dumnezeu i-l rezervase. Da acum glas unei sfinte bucurii in care ne coopteaza si pe noi, cei care credem celor plinite prin ea: „Si a zis Maria: Mareste, suflete al meu, pe Domnul, si s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mantuitorul meu, ca a cautat spre smerenia roabei Sale; ca, iata, de acum ma vor ferici toate neamurile; ca mi-a facut mie marire Cel Puternic — si sfant este numele Lui — si mila Lui in neam si in neam spre cei ce se tem de El“ (v. 46-50). Explicand si comentand referatul scripturistic al Buneivestiri, retinem trei lucruri principale:

- Vestea cea buna, mesajul adresat Fecioarei de catre inger: „…Nu te teme, Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu. Iata, vei lua in pantece si vei zamisli si vei naste fiu…“

- Infaptuirea acestuia prin lucrarea lui Dumnezeu: „Duhul Sfant se va pogori peste tine si puterea Celui-Preainalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul Care Se va naste din tine Fiul lui Dumnezeu se va chema…“, cuvinte ce constituie implinirea profetiei lui Isaia: „Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste fiu si vor chema numele lui Emanuel“ (7, 14).

- Cinstirea de care se bucura Fecioara Maria. Ca mijlocitoare a mantuirii neamului omenesc, Biserica o invoca in slujbele ei numind-o: „…Preasfanta, Curata, Preabinceuvantata, Marita Stapana noastra, de Dumnezeu Nascatoarea si Purureafecioara Maria…“. Ea a spus mai dinainte cinstea pe care i-o vor arata oamenii: „…ca, iata, de acum ma vor ferici toate neamurile…“.

Dincolo de supracinstirea ce i se cuvine datorita lucrarii mai presus de fire ce s-a savarsit prin ea, trebuie sa evidentiem si aceea ca Fecioara Maria a fost o persoana cu totul deosebita intre semenii sai, care prin alesele ei calitati a fost socotita vrednica de un har ca acela de a da trup Fiului lui Dumnezeu. Gandind la marea taina care s-a lucrat prin Fecioara si la frumusetea sufletului ei, Sfantul Grigorie Palama rosteste urmatoarele cuvinte de lauda: „Fiindca nici unul dintre oameni nu s-a aflat primitor de Dumnezeu cum trebuia, la urma de tot a facut pe Pururea Fecioara Maria ca pe un palat imparatesc… A fost asezata intre Dumnezeu si oameni si L-a facut pe Dumnezeu Fiul oamenilor, iar pe oameni fiii lui Dumnezeu… Astfel, toate darurile cate erau raspandite in toti sfintii din veacuri, toate vredniciile cate le-au primit toti prietenii lui Dumnezeu la un loc, atat oamenii cat si ingerii, toate acestea le-a adunat Fecioara in sine si singura le avea pe toate“.

Asadar, atat zamislirea, cat si Nasterea care a urmat, ne spun Evangheliile ca s-au intamplat „la plinirea vremii“: „Iar cand a venit plinirea vremii, Dumnezeu l-a trimis pe Fiul Sau, nascut din femeie, nascut sub Lege, ca pe cei de sub Lege sa-i rascumpere…“ (Gal. 4, 4-5). Asa cum a fost Zamislirea, asa a fost si Nasterea, adica mai presus de fire, caci nascandu-L pe Fiul lui Dumnezeu, fecioria Maicii Domnului a ramas nestricata. Ea ramane pururea fecioara, fiind singura dintre femei care a unit in sine fecioria si nasterea.

Asezate in calendarul bisericesc la distanta de exact noua luni una de cealalta, cele doua mari praznice nu pot fi gandite separat. Cea de a doua este urmarea fireasca a celei dintai, ele constituind fiecare in felul sau inceputul mantuirii noastre. Vorbind despre Sarbatoarea Buneivestiri, nu putem sa nu amintim troparul sarbatorii, care exprima foarte bine acest adevar, aratand insa si elementele ce-i sunt specifice: „Astazi este inceputul mantuirii noastre si descoperirea tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu Se face fiul Fecioarei si Gavriil darul acesta il vesteste. Pentru aceasta si noi, impreuna cu el, Nascatoarei de Dumnezeu sa-i strigam: Bucura-te, Cea plina de har, Domnul este cu tine“.

Icoana Buneivestiri are un loc de cinste in bisericile ortodoxe, ea aflandu-se pe usile imparatesti ale Sf. Altar, semn ca Maica Domnului este cea care deschide noua usa Raiului. De o parte este reprezentata Fecioara, plecandu-se smerit voii lui Dumnezeu, iar de cealalta, Arhanghelul Gavriil — avand in mana o floare de crin, simbolul curatei Maicii Domnului — se inchina inaintea celei pline de har rostind cuvintele ce dezleaga taina mantuirii. O raza de lumina coboara asupra Sfintei Fecioare, semnul umbririi Duhului Sfant. Traditia iconografica retine si alte variante ale icoanei, inspirate si de unele scrieri apocrife. Spre exemplu, aceea in care Gavriil vine spre fecioara avand toiagul (semnul autoritatii) in mana stanga, iar cu dreapta o binecuvanteaza, zicandu-i: „Bucura-te!“ Fecioara, asezata pe scaun, poarta o imbracaminte purpurie, simbolul autoritatii regale, cu cele trei stele pe ea (simbolul fecioriei). Maria pare surprinsa, in timp ce lucra la perdeaua ce separa Sfanta de Sfanta Sfintelor din Templu, care s-a desirat in Vinerea Patimilor. Aceiasi raza de lumina venind de sus in directia Mariei, este prezenta si in aceasta varianta.[4]

Dintre multele si alesele alcatuiri liturgice inchinate Maicii Domnului, Acatistul Buneivestiri este una dintre cele mai cunoscute si indragite de catre credinciosi. Asemenea icoanei prin culori, si el preamareste minunea si pe Fecioara prin cuvant:
„Bucura-te, cea prin care rasare bucuria, Bucura-te, cea prin care piere blestemul,
Bucura.te, Mireasa, Pururi Fecioara!”

Note bibliografice:

[1]Sf. Maxim Marturisitorul, Cuvant si preamarire, slava si lauda a Preasfintei Imparatese, Preacuratei si Preabinecuvantatei Nascatoare de Dumnezeu si pururi Fecioara Maria…, in vol. Trei vieti bizantine ale Maicii Domnului, Ed. „Deisis“, Sibiu, 2001. pp. 93-94;
[2] Ibidem, p. 94;
[3] Pr. prof. univ. dr. Sorin Cosma, Cateheze (Buna Vestire), Ed. „Banatica“, Caransebes, 2001, vol I, p. 139;
[4] Pr. prof. Dr. Ion Bria, Mari sarbatori crestine Praznice Imparatesti, Ed. „Oastea Domnului“ Sibiu, 2004, p. 94.

 

Stelian Gombos

Despre autor

Stelian Gombos Stelian Gombos

Senior editor
353 articole postate
Publica din 28 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

31 Iulie 2012

Vizualizari: 1397

Voteaza:

Despre Praznicul Buneivestiri sau inceputul manturii noastre 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE