Despre problemele care ne framanta

Despre problemele care ne framanta

Auzim tot mai des despre tendinţa laicizării şi secularizării societăţii şi a lumii din care facem și noi parte.

De bună seamă cunoaștem mai toți aceste probleme și le înțelegem fiecare într-un mod personal. Ba chiar avem și soluții. Și e firesc să fie așa, în limitele de rigoare.

Vrem sau nu să recunoaștem: o societate fără Dumnezeu îi conduce pe oameni spre o civilizaţie a iubirii de sine, a egoismului şi a „sinuciderii” garantate.

Educaţia centrată pe om, fără Dumnezeu, urmărește doar aspectul moral și ne dă falsul sentiment că etica ne împlinește şi nu harul dumnezeiesc; că educația și progresul tehnologic vor rezolva de la sine problemele noastre de zi cu zi.

Educaţia pe care Biserica o împărtășește prin Sfintele Taine, Îl are ca „centru” pe Iisus Hristos, Dumnezeu-Omul, și are drept scop îndumnezeirea omului prin har. Dar, pentru că nu suntem pătrunşi de poruncile lui Dumnezeu, ci suntem religioşi de suprafaţă, de aceea viaţa noastră religioasă se conduce după propriile legi şi nu după voia dumnezeiască (Ierom. Benedict Stancu, „Iată duhovnicul – Părintele Arsenie Papacioc”, vol. 3, Edit. Sophia, Bucureşti, 2007, p. 105).

Doar întâlnirea personală cu Domnul Iisus Hristos poate revigora viaţa noastră, oferindu-i totodată omului împlinirea după care tânjeşte, pentru că duhul său nu poate fi ostoit cu ale lumii, cu cele ale materialităţii, fie ele drepte sau păcătoase (Ierom. Rafail Noica, „Cultura Duhului”, Edit. Reîntregirea, Alba Iulia, 2002, p. 152).

Așa cum spunea Părintele Serafim Rose, lumea a pierdut „gustul” creștinismului, pentru că a pierdut harul Duhului Sfânt. Omul contemporan poate redescoperi creştinismul autentic prin dimensiunea misticii isihaste, a rugăciunii din inimă, care nu înseamnă doar morală, implicare socială sau dogmatism rigid (Pr. Serafim Rose, „Ortodoxia şi religia viitorului”, Edit. Egumeniţa, Galaţi, 2004, p. 88).

Ținta vieţii noastre este să devenim dumnezei după har, adică să ne unim ființial cu Dumnezeu. Fără împărtășirea reală cu Trupul și Sângele lui Hristos și fără împărtășirea spirituală neîncetată de Dumnezeu prin rugăciune, creștinismul riscă să coboare de pe înălțimile teologiei duhovnicești la nivelul duhului lumesc și să se amestece cu el, duh caracterizat doar prin dezbateri de idei, prin activism social sec și luări de poziție…

Un eroism de circumstanță, născut din impulsul de a fi în rând cu ceilalți. O încântare de frumos, de adevăr, dar după specificul lumesc, o lume care nu a cunoscut Duhul Frumosului și al Adevărului.

Părinții bisericești, care au intrat „tangențial” în problematica lumii, dar cunoșteau profund și aspectele vieții lumești, au mărturisit că ia „silit” Duhul Iubirii, și întru acest Duh s-au angajat responsabil și L-au mărturisit pe Domnul Iisus Hristos, în împrejurări istorice în care Biserica trebuia apărată. Nu s-au propovăduit pe ei înșiși sau crezuri personale, ideologii, organizații sau partide, sau din interese pecuniare.

Iar unii dintre Părinții Sf. Biserici și-au dat chiar viața pentru Dumnezeu, unicul Adevăr pe care L-au propovăduit.

Mă întreb cum e să îți pui demnitatea de om și chiar viața în joc pentru o cauză deja pierdută, să te sacrifici pe tine și indirect întreaga familie pentru interese meschine personale sau de grup?

Fără ascultare evanghelică şi fără o întoarcere la izvoare, acolo unde Sfânta Împărtăşanie se află în centrul vieţii ortodoxe, iubirea lui Hristos nu poate pătrunde în lumea noastră lăuntrică şi nici nu o poate îmbiba cu prezenţa ei (Juliana Schmemann, „Călătoria mea cu Părintele Alexander”, Edit. Theosis, Oradea, 2010, p. 104).

De aceea, până și o intenție bună, atunci când lipsește Duhul lui Dumnezeu, aduce mai degrabă tulburare, decât o limpezire a situației.

Să răspundem sincer, fiecare în taina inimii sale, la întrebarea: câți dintre noi înțelegem ce înseamnă să fii „sarea pământului” și „lumina lumii”, așa cum ne-o cere Mântuitorul Iisus Hristos?

„Voi sunteţi sarea pământului; dacă sarea se va strica, cu ce se va săra? De nimic nu mai e bună decât să fie aruncată afară şi călcată în picioare de oameni. Voi sunteţi lumina lumii; nu poate o cetate aflată pe vârf de munte să se ascundă. Nici nu aprind făclie şi o pun sub obroc, ci în sfeşnic, şi luminează tuturor celor din casă. Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri” (Mt. 5, 13-16).

Actuala „criză” a creștinismului și a societății în general este direct legată de calitatea în sine a oamenilor, adevărați sau dilentanți, cabotini sau fățarnici…

Omul se exprimă și se manifestă în felurite moduri, pe care le justifică și le apără uneori cu strășnicie. Dumnezeu însă ne cere, înainte de toate, un singur lucru: să ne lăsăm de păcate, ca bine să ne fie.

Doar întru Mântuitorul Iisus Hristos avem pace, îndrăznim și găsim puterea, cu toate problemele pe care le avem, de a merge înainte spre Împărăția lui Dumnezeu, pentru că El a biruit lumea (In. 16, 33).

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

02 Octombrie 2018

Vizualizari: 750

Voteaza:

Despre problemele care ne framanta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact