
In primul rând, trebuie să înţelegeţi care sunt diferenţele dintre femei şi bărbaţi, deşi, la prima vedere, acest lucru este evident. Există un raţionament în acest sens: „Bărbatul şi femeia sunt egali, dar diferiţi.”
Despre diferenţe
E greu să afli un răspuns neechivoc în acest sens. Să ne amintim că omul (atât bărbatul, cât şi femeia) e structurat pe trei niveluri (duh - suflet - trup), fapt care presupune să căutăm diferenţele la fiecare nivel în parte. Să menţionăm la început diferenţele de la nivelul trupului, fiindcă sunt cele mai evidente.
Diferenţele fizice dintre bărbat şi femeie
Diferenţele vizează, practic, toate organele şi sistemele şi le vom descrie după cum urmează:
In primul rând, la nivel hormonal. Se ştie că hormonii sexuali feminini - estrogenii - sunt responsabili pentru dezvoltarea caracteristicilor sexuale feminine (glandele mamare, formele tipice etc.). Aceştia şi alţi hormoni îi conferă femeii flexibilitate, fineţe si capacitate de a se transforma, în special, în timpul sarcinii. La bărbaţi, predomină hormonii androgeni care dezvoltă caracteristicile masculine.
In al doilea rând, la nivel muscular. Se ştie faptul că musculatura bărbatului este mai dezvoltată, astfel încât îi conferă o rezistenţă mai mare şi mai multă forţă; în timp ce la femei este mai dezvoltat ţesutul adipos subcutanat - resursa care le permite la nevoie femeilor să doarmă mai puţin, să se lipsească de mâncare şi să se refacă mai rapid după oboseală. în mare, muşchii bărbaţilor constituie 40% din greutatea totală a corpului, iar la femei - 23%.
In al treilea rând, în activitatea sistemului cardiovascular. Inima unei femei bate mai des decât a unui bărbat. Presiunea arterială la femei, comparativ cu cea a bărbaţilor, este mai mică cu 10 mmHg, dar se schimbă de mai multe ori într-o perioadă scurtă de timp.
In al patrulea rând, în funcţionarea glandei tiroide. La femei, ea este mai mare şi mai activă, fapt ce conferă o rezistenţă mai mare la răceli; este, de asemenea, responsabilă de fineţea pielii şi a cantităţii mici de păr de pe corpul femeii.
In al cincilea rând, în procesele metabolice. Femeia risipeşte mai puţină energie pe activităţi externe şi mai multă pe procesele interioare. Bărbatul e orientat însă spre consumul energiei la exterior, fapt care ţine şi de menirea sa biologică. Femeia suportă mai uşor temperaturi mari, pentru că viteza metabolismului său încetineşte treptat.
In al şaselea rând, activitatea creierului. Este foarte importantă descoperirea diferenţelor în organizarea aşa-numitului corp caios care uneşte cele două emisfere ale creierului - dreaptă şi stângă. Corpul caios este ca un pod pe care se face schimb de informaţii între cele două emisfere. La femei, acesta este mai gros şi mai mare, în raport procentual faţă de volumul general al creierului, decât cel al bărbaţilor şi conţine mai multe fibre conectoare. Aceasta înseamnă că emisferele cerebrale ale femeilor fac un schimb de informaţii mult mai activ decât cele ale bărbaţilor. Acest lucru denotă faptul că fondul emoţional al femeilor este bogat datorită volumului mare de informaţii primite. In acest sens, femeia este mai uşor impresionabilă, mai sensibilă, starea sa de spirit se modifică des, dar în acelaşi timp ea se adaptează mai uşor unei situaţii. Bărbaţii sunt mai rigizi pe plan emoţional - emoţiile lor sunt mult mai stabile şi mai persistente.
Elena Morozova
Fragment din cartea "CE TREBUIE SĂ ŞTII ÎNAINTE DE CĂSĂTORIE", editura Sophia
Cumpara cartea "CE TREBUIE SĂ ŞTII ÎNAINTE DE CĂSĂTORIE"
-
Barbatul si femeia la Sfintii Parinti
Publicat in : Editoriale -
Barbatul si femeia in casatorie
Publicat in : Morala -
Barbatul si femeia in conditii de stres
Publicat in : Credinta -
Absoluta diversitate a celuilalt
Publicat in : Editoriale -
Femeia sa se teama de barbat !
Publicat in : Nunta
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.