Dupa cuvantul Tau, voi arunca mrejele

Dupa cuvantul Tau, voi arunca mrejele Mareste imaginea.

„După cuvântul Tău, voi arunca mrejele" (Luca 5, 5)  „Mână la adânc, şi lăsaţi în jos mrejele voastre, ca să pescuiţi" (Luca 5,4), s-a auzit glasul plin de tărie şi încredinţare al lui Iisus către Petru.

Petru a fost surprins de tăria cuvântului lui Iisus. Nu a rămas, însă, numai cu această uimire, ci a continuat să vorbească şi să relateze întâmplări adevărate, care se împotriveau cuvântului lui Iisus.

„Invăţătorule, toată noaptea ne-am trudit şi nimic nu am prins..." (Luca 5, 5). Acesta este adevărul rostit de Petru, care-şi îndreptăţea uimirea în faţa cuvântului plin de tărie al lui Hristos.

Petru era pescar experimentat, care pescuise toată noaptea, în vreme ce Iisus părea că nu are ştiinţă de cele întâmplate, întrucât nu fusese împreună cu ei.

In acest moment de criză, adevărul, cunoştinţa şi experienţa lui Petru se lovesc de cuvântul plin de putere al lui Iisus.

Gândurile îl chinuiau, poate, pe Petru în acea clipă:

„Dar cum îmi spui, Doamne, să arunc iarăşi mrejele, de vreme ce vezi că le-am aruncat toată noaptea şi n-am prins nimic?"

„Siguranţa Ta mă umple de îndoieli, căci eu ştiu sigur că astăzi nu sunt peşti."

Petru, însă, nu a rămas numai la evenimentele care constituiau un adevăr. In cele din urmă, nu a lăsat „adevărul" său să se lovească de cuvântul plin de siguranţă al lui Iisus.

„După cuvântul Tău, voi arunca mrejele" (Luca 5,5). Pentru cuvântul pe care l-ai zis, voi arunca iarăşi mrejele mele. Am încredere în cuvântul Tău şi am puterea să trec cu vederea „adevărul" meu. In faţa cuvântului Tău nu încape îndoiala, ci numai încrederea şi făptuirea.

Urmarea ascultării lui Petru a fost uimitoare. Atât de mare a fost numărul peştilor prinşi în mrejele sale, încât a venit şi o a doua corabie să ajute la strângerea lor, fiindcă de unul singur nu putea. De altfel, amândouă corăbiile erau în primejdie să se scufunde de povara peştilor. Intristarea nopţii s-a prefăcut peste zi în bucurie.

Implinirea a luat locul dezamăgirii. Increderea în cuvântul lui Hristos a arătat mincinos „adevărul" pe care Petru îl avea în cugetul său. Prin acest eveniment minunat, Iisus a vrut să-i descopere lui Petru adevărata slujire pentru care îl chemase... „Nu te teme; de acum înainte vei fi pescar de oameni" (Luca 5, 10). „Nu te teme", îi zice, „să nu te îngrozească minunea pe care ai văzut-o. De acum vei pescui sufletele oamenilor."

Il pregătea pentru slujirea sa în lume. Insă, cum ar fi putut să facă arătată această slujire, de vreme ce cunoştea bine firea omenească? Cunoscând că omul nu are cu uşurinţă încredere? Cum ar crede oamenii când El le-ar vorbi despre cer, cerul pe care ei nu l-au văzut niciodată? Cum ar crede în ceea ce nu văd, care vădeşte de minciună ceea ce văd?

Petru primeşte înlăuntrul său încredinţare, se încrede în Iisus, îşi înţelege neputinţa şi cade cu sfială şi cu teamă la picioarele lui Hristos. „Ieşi de la mine, Doamne, că sunt om păcătos!" (Luca 5, 8). „Sunt nevrednic să mă apropii de Tine." Dulce şi mângâietor este cuvântul lui Iisus: „Nu te teme!" (Luca 5, 10). „Lângă Mine nu ai trebuinţă să te temi."

Unde sunt Eu nu există teamă. Lucrarea pentru care îl chemase pe Petru era mare şi nu trebuia să existe teamă, ci numai încredere. Inaintea lui Petru drumul părea deja deschis. Nu a luat în considerare nimic. Le-a lăsat pe toate şi L-a urmat pe Iisus.

Această încredere să o cultivăm cu toţii! Increderea în Hristos reprezintă încredinţarea mântuirii. Increderea în gândurile noastre ne conduce numai la situaţii fără ieşire.

Experienţa lui Petru să ne insufle şi pe noi! Petru a lăsat deoparte adevărul şi siguranţa lui şi a urmat cu credinţă cuvântul lui Hristos. Increderea în Dumnezeu naşte minunea.

Credinţa noastră II „provoacă" pe Dumnezeu şi, astfel, minunea se împlineşte.

Să arătăm cu fapta în viaţa noastră că avem încredere în Dumnezeu, alungând orice gând şi orice patimă ne chinuieşte mintea, strigându-I Domnului din adâncul inimii: „După cuvântul Tău, voi arunca mrejele" (Luca 5, 5). Şi să-L urmăm!

ARHIMANDRITUL BARTOLOMEU

Fragment din cartea "LEACUL MÂNTUITOR AL IUBIRII", Editura Sophia

Cumpara cartea "LEACUL MÂNTUITOR AL IUBIRII"

 

Pe aceeaşi temă

27 Aprilie 2023

Vizualizari: 452

Voteaza:

Dupa cuvantul Tau, voi arunca mrejele 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

pescuirea minunata

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE