Pestele Sfantului Petru - Tilapia

Pestele Sfantului Petru - Tilapia Mareste imaginea.

Pestele Sfantului Petru

Pestele Sfantului Petru - tilapia, chromis niloticus - este cel mai cunoscut si mancat peste din Tara Sfanta. Odata ajunsi pe tarmurile Marii Galileea - Lacul Ghenizaret, pelerinii crestini pot gusta din pestele locului, o specie care nu creste in prea multe parti ale lumii. Pestele numit "al sfantului Petru" nu lipseste din meniul niciunui restaurant din Tiberias, cat nici din al celor din jurul Marii Galileea.

In traditia locala se pastreaza inca si astazi istoria despre pestele Sfantului Apostol Petru. Sfanta Scriptura ni-l infatiseaza pe pescarul Simon (Petru) pescuind in Marea Galileei. Pestele era hrana principala a zilei, in mai toata zona marii. Se crede ca acel soi de peste a supravietuit pana in zilele noastre, inmultindu-se in mod natural.

Pestele Sfantului Petru

Cercetand straturile de sol datand inca din secolul I, arheologii au concluzionat cum ca soiurile de peste tilapia si barbel dateaza inca de atunci. Oasele acestor pesti au fost gasite in solul pietrificat din apropierea Bisericii Ortodoxe din Capernaum. Acest peste a fost descoperit in secolul al XIX-lea, de catre naturalistul H.B. Tristram. In aceasta mare se gasesc mai multe specii de tilapia, toate comportand insa aceleasi trasaturi.

Pestele Sfantului Petru in Sfanta Scriptura

"Iar cand s-a facut seara, ucenicii au venit la El si I-au zis: locul este pustiu si vremea iata a trecut; deci, da drumul multimilor ca sa se duca in sate, sa-si cumpere mancare. Iisus insa le-a raspuns: N-au trebuinta sa se duca; dati-le voi sa manance. Iar ei I-au zis: Nu avem aici decat cinci paini si doi pesti. Si El a zis: Aduceti-Mi-le aici. Si poruncind sa se aseze multimile pe iarba si luand cele cinci paini si cei doi pesti si privind la cer, a binecuvantat si, frangand, a dat ucenicilor painile, iar ucenicii multimilor. Si au mancat toti si s-au saturat si au strans ramasitele de faramituri, douasprezece cosuri pline." (Matei 14, 15-20)

"Iar Iisus, chemand la Sine pe ucenicii Sai, a zis: Mila imi este de multime, ca iata sunt trei zile de cand asteapta langa Mine si n-au ce sa manance; si sa-i slobozesc flamanzi nu voiesc, ca sa nu se istoveasca pe drum. Si ucenicii I-au zis: De unde sa avem noi, in pustie, atatea paini, cat sa saturam atata multime? Si Iisus i-a intrebat: Cate paini aveti? Ei au raspuns: Sapte si putini pestisori. Si poruncind multimii sa sada jos pe pamant, a luat cele sapte paini si pesti si, multumind, a frant si a dat ucenicilor, iar ucenicii multimilor. Si au mancat toti si s-au saturat si au luat sapte cosuri pline, cu ramasite de faramituri. (Matei 15, 32-37)

"Venind ei in Capernaum, s-au apropiat de Petru cei ce strang darea (pentru Templu) si i-au zis: Invatatorul vostru nu plateste darea? Ba, da! - a zis el. Dar intrand in casa, Iisus i-a luat inainte, zicand: Ce ti se pare, Simone? Regii pamantului de la cine iau dari sau bir? De la fiii lor sau de la straini? El I-a zis: De la straini. Iisus i-a zis: Asadar, fiii sunt scutiti. Ci ca sa nu-i smintim pe ei, mergand la mare, arunca undita si pestele care va iesi intai, ia-l, si, deschizandu-i gura, vei gasi un statir - un ban de argint. Ia-l si da-l lor pentru Mine si pentru tine." (Matei 17, 24-27)

"Dupa acestea, Iisus S-a aratat iarasi ucenicilor la Marea Tiberiadei, si S-a aratat asa: Erau impreuna Simon-Petru si Toma, cel numit Geamanul, si Natanael, cel din Cana Galileii, si fiii lui Zevedeu si alti doi din ucenicii Lui. Simon-Petru le-a zis: Ma duc sa pescuiesc. Si i-au zis ei: Mergem si noi cu tine. Si au iesit si s-au suit in corabie, si in noaptea aceea n-au prins nimic. Iar facandu-se dimineata, Iisus a stat la tarm; dar ucenicii n-au stiut ca este Iisus. Deci le-a zis Iisus: Fiilor, nu cumva aveti ceva de mancare? Ei I-au raspuns: Nu. Iar El le-a zis: Aruncati mreaja in partea dreapta a corabiei si veti afla. Deci au aruncat-o si nu mai puteau s-o traga de multimea pestilor." (Ioan 21, 1-6)

Sursa: CrestinOrtodox.ro

27 Iunie 2023

Vizualizari: 29877

Voteaza:

Pestele Sfantului Petru - Tilapia 5.00 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE