
Sărăcirea lingvistică se manifestă într-o manieră şi mai evidentă în noile forme de comunicare specifice calculatoarelor, tabletelor şi telefoanelor inteligente.
SMS-urile (mesaje scurte transmise de pe mobil) au căpătat o importanţă considerabilă în comunicare, datorită costului redus pe de o parte, iar, pe de alta, datorită scurtimii lor, care cere un minimum de efort pentru a le compune. Această scurtime, legată de asemenea de preocuparea (cel mai adesea nefondată) de a fi cât mai rapid atât în transmiterea unui mesaj (adesea de natură impulsivă), cât şi în receptarea unui mesaj (adesea de natură compulsivă), manifestă prin folosirea de abrevieri care reduc cuvintele la sunete îndepărtate de forma lor lexicală scrisă, şi printr-un recurs la forme lingvistice marginale sau deformate in raport cu limba de referinţă.
Lucrul acesta este însoţit de lipsa de grijă in ceea ce priveşte gramatica şi ortografia, conţinutul avand întâietate in raport cu forma. Fraze întregi sunt reduse la iniţialele cuvintelor din care sunt compuse sau la sunetele pe care le conţin, mai mult sau mai puţin fidel reproduse.
Se poate observa uşor aici un sistem de comunicare prescurtat asemănător cu stilul folosit altădată pentru transmiterea mesajelor prin telegraf şi în telegrame, sau asemănător cu stenografia.
Acest tip de limbaj, deopotrivă sărăcit şi stâlcit, folosit din plin de tineri şi chiar de cei foarte tineri, este deosebit de dăunător în ceea ce priveşte formarea lor lingvistică şi stăpânirea limbajului. El le oferă intr-adevăr impresia că respectul faţă de lexicul limbii (vocabular) şi de gramatică (sintaxă şi ortografie) nu este necesar pentru a comunica, îi face puţin motivaţi, chiar indiferenţi, în ceea ce priveşte procesul de învăţare a acestor materii. Fapt care se repercutează asupra pregătirii lor când e vorba de alte discipline şcolare, pentru care este necesară în mod necondiţionat buna stăpânire a limbajului, la toate nivelele - înţelegerea lecţiilor, redactarea temelor, inclusiv în matematică -, şi contribuie la eşecul şcolar sau cel puţin constituie un obstacol pentru reuşita lor. Tot din această cauză, tinerii au probleme în viaţa lor socială sau profesională, când trebuie să înţeleagă instrucţiunile pe care le primesc şi să redacteze în mod corect diverse documente.
Folosirea limbajului SMS nu dăunează direct limbii de referinţă (contaminarea este redusă şi nu are incidenţă asupra limbii vorbite, deoarece, în mod esenţial, este vorba de un mod special de transcriere a limbajului oral, plasat pe primul loc), ci doar asupra folosirii limbii de unele categorii ale populaţiei, şi creează astfel nivele lingvistice, intelectuale şi culturale diferite, care sporesc inegalităţile sociale.
Jean-Claude Larchet
Captivi in Internet, Editura Sophia
Cumpara cartea "Captivi in Internet"
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.