Formati-va siguranta de sine

Formati-va siguranta de sine Mareste imaginea.

Siguranţa de sine îi permite omului să comunice în aşa fel încât să-şi menţină respectul de sine şi să rămână respectat de celălalt, să-şi atingă scopurile, să-şi satisfacă necesităţile şi să-şi apere drepturile şi spaţiul personal, fără a-i domina şi manipula pe cei din jur. Omul sigur de sine îşi cunoaşte necesităţile şi dorinţele personale şi ştie să şi le satisfacă fără a aduce daune celorlalţi. Oamenii dependenţi sunt prost informaţi despre necesităţile şi dorinţele proprii, lucru care îngreunează formarea siguranţei de sine. Ei se obişnuiesc să se adapteze la necesităţile şi dorinţele altora şi să le ignore pe cele proprii, neputând să ceară în mod direct ceea ce le trebuie, ci alegând cu grijă formulări care îi ajută să manipuleze oamenii, să îi controleze, să le facă pe plac, rămânând totodată pasivi. Ei se aşteaptă ca cei apropiaţi să înţeleagă singuri şi să facă din proprie iniţiativă tot ce le trebuie lor, iar dacă asta nu se întâmplă se supără, se înciudează, reproşează: „Dacă m-ai iubi cu adevărat, ai înţelege ce-mi trebuie şi mi-ai da.”

Este important să înţelegeţi ce vreţi de fapt: nu lucrurile pe care le voiau de la voi şi pentru care vă iubeau părinţii sau alţi oameni apropiaţi, nu ceea ce impune societatea, ci ceea ce vrea adevăratul vostru eu. Dacă nu vă veţi dobândi adevăratul eu, nu veţi putea intra în atingere cu chipul lui Dumnezeu din voi. După cum se ştie, nimic nu este atât de folositor pentru om ca autocunoaşterea.

Incercaţi, relaxându-vă în singurătate, să vă puneţi întrebările: „Ce vreau? Care sunt adevăratele mele dorinţe? Care sunt visele mele ?” Răspunsurile pot să nu vină imediat, dar ele vor veni neapărat dacă veţi da dovadă de insistenţă şi veţi fi sinceri cu voi înşivă - şi dacă vi se vor descoperi adevăratele voastre dorinţe să nu vi le refuzaţi, ele sunt importante pentru voi. Faceţi din dorinţele voastre scopuri pe care vreţi să le atingeţi. Găsiţi mijlocul de a vi le realiza, iar dacă asta depinde de altcineva, rugaţi-l cu francheţe şi cu respect să vă ajute.

Este foarte important să învăţaţi să cereţi de la oamenii apropiaţi ceea ce vă trebuie cu adevărat: asta vă scapă de comportamentul manipulativ şi de lupta surdă pentru dominaţie, însănătoşind mult relaţiile. Frazele care încep cu cuvântul „trebuie” vă atrag în capcană, pe când frazele care încep cu „vreau” vă duc la eliberare. Când amândoi partenerii ştiu că în relaţia lor dorinţele le pot fi satisfăcute şi că despre asta se poate vorbi, dispare necesitatea manipulării, fiindcă manipularea este necesară pentru a primi pe căi ocolite lucrurile de care ai nevoie.

Relaţia este armonioasă atunci când te simţi bine cu omul iubit şi el se simte bine cu tine. Ne simţim bine cu oamenii cu care putem fi noi înşine, cu care ne putem urma eul adevărat, cu care II simţim în suflet pe Dumnezeu. Intotdeauna te simţi bine în prezenţa unui om sincer - sincer cu sine însuşi şi cu ceilalţi, care nu încearcă să fie altcineva decât el însuşi. Intr-un asemenea om ai încredere. Increderea este un element foarte important într-o relaţie armonioasă. Dacă eşti pornit să îndeplineşti dorinţele celor apropiaţi renunţând la propriile tale necesităţi şi dorinţe, refulându-le sau chiar încetând să le mai simţi, adică renunţând la tine însuţi, asta nu va duce la sinceritate şi încredere în relaţiile cu ceilalţi, iar nemulţumirea se va acumula.

Apropo de asta, omul care se înşală pe sine însuşi o să-şi înşele, foarte probabil, şi soţul (soţia). Infidelitatea apare acolo unde nu este apropiere adevărată. Pentru ca încrederea să crească trebuie neapărat să învăţaţi mai întâi sa fiţi sinceri cu voi înşivă, să învăţaţi să vă simţiţi pe voi înşivă, să vă simţiţi adevăratele necesităţi şi dorinţe: atunci vor avea încredere în voi şi partenerii voştri. Trebuie să învăţaţi să vorbiţi cu ei despre asta în mod cald şi deschis. Dacă nu aveţi experienţă în această privinţă, nu va fi simplu. Este important să clarificaţi care sunt necesităţile, dorinţele şi interesele lor şi să le susţineţi. Este important ca partenerii voştri să se simtă în siguranţă alături de voi.

Natalia Domkina, psiholog

Fragment din cartea "DRAGOSTEA ADEVĂRATĂ', EDITURA SOPHIA

Cumpara cartea "Dragostea adevarata"

 

08 Ianuarie 2019

Vizualizari: 134

Voteaza:

Formati-va siguranta de sine 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE