Iluzia implinirii omului fara Dumnezeu

Iluzia implinirii omului fara Dumnezeu

Faptul că păcatele s-au înmulțit și s-au răspândit pretutindeni în lume, iar patimile s-au înrădăcinat în sufletele oamenilor, a făcut ca, pentru mulți semeni, vorbirea despre virtuțile firești și normale să devină ceva perimat, moralizator și deci enervant, o piedică în calea așa-zisei „emancipări” a omului „modern”, care să îi ofere „libertatea” de a experimenta la maxim răul, prin desființarea oricărui reper al binelui.

Un rău „camuflat” de luminile false ale reclamelor, uns cu toate alifiile, ca să fie mai lesne acceptat de întreaga lume, ca ceva „nou nouț”, „sănătos” și „bun” de adoptat ca stil personal de viață.

De aceea, vorbirea despre adevăr, așa cum ne este el împărtășit prin învățătura Sfintei Biserici, reprezintă un act de normalitate, menit să ne mențină în normalitate, pe calea mântuirii - adevăratul țel al vieții noastre.

Sunt oameni care cred că au o viață împlinită, deoarece s-au realizat din punct de vedere material, al trebuințelor specifice speciei umane și din perspectivă socială.

Pentru aceștia, comuniunea în iubire cu Dumnezeu și cu aproapele, cultivarea și sporirea virtuților, lupta duhovnicească pentru a fi mai bun sufletește de la o clipă la alta, de a păși cu dârzenie și hotărâre spre Împărăția Cerurilor, toate acestea nu au nicio valoare sau se rezumă doar la un comportament formal și de conjunctură.

Mulți cred că au asumat lupta cea bună, indiferent de inima cu care fac acest lucru, de mijloacele folosite și de scopurile reale urmărite.

Când pleci la luptă duhovnicească, și nu numai, trebuie să ai „armele” potrivite (dreapta credință, postul, rugăciunea etc.), toate sub acoperământul smereniei, să cunoști și să respecți anumite „reguli”, să fii pregătit să faci măcar o mică „jertfă” și pentru binele altora. Altfel motivația e falsă, iar lupta e sortită de la început eșecului.

Și când ne gândim că există oameni care irosesc timp prețios, își șubrezesc sănătatea, iar unii chiar își „dau” viața pentru cele mai absurde și chiar josnice zise „cauze” sociale.

Bine că dreptatea și judecata e a lui Dumnezeu, altfel Împărăția Cerurilor ar fi fost plină de împătimiți, oportuniști, întreprinzători, penali..., care ar fi uzurpat locul binemeritat al altora, prin mijloace arhicunoscute: șpagă, înșelăciune, fățărnicie, lingușeală etc.

Normal că acolo, aceștia s-ar fi „plictisit de moarte” de atâta Viață întru Adevăr și Lumină.

Bunul Dumnezeu vrea ca tot omul să fie mântuit, dar în niciun caz nu ar fi îngăduit o „privatizare”, „politizare” sau „ierarhizare” a Împărăției Sale, cu șefi și subalterni, toți nemulțumiți, „puși pe harță” și într-o continuă concurență „loială”.

Bineînțeles că sunt afirmații cu ușoară tentă ironică și umoristică, însă nu lipsite de adevăr în ce privește obrăznicia și nesimțirea omului față de Dumnezeu.

Cât despre „pomenirea” în analele istoriei, acolo unde cei „plini de sine” cred că vor rămâne pentru totdeauna, datorită meritelor personale deosebite, circulă o veste proastă: se vor „dezumfla” de la sine.

Nici lumea nu-și va mai aduce aminte de ei, pentru că timpul și spațiul vor fi desființate, deci și memoria și istoria acestei lumi pervertite, așa cum bine știm din Sf. Scriptură: „Şi am văzut cer nou şi pământ nou. Căci cerul cel dintâi şi pământul cel dintâi au trecut; şi marea nu mai este” (Apoc. 21, 1).

Vor rămâne însă toate ale noastre în „memoria” tainică a lui Dumnezeu și a sufletului nostru: cele bune, dar și relele nemărturisite sau mărturisite, pentru care nu ne-am căit sincer sau pe care le-am repetat apoi cu știință.

Adică cugetele, gândurile, cuvintele rostite, faptele, intențiile, pentru care vom da socoteală, inclusiv pentru sminteala pe care am adus-o generațiilor actuale și viitoare, chiar și după ce nu vom mai fi în viață.

Apoi, nici diavolul nu îi va „gratula” pe cei care încă mai cred că pot să-L „fenteze” pe Dumnezeu sau să-și negocieze cu El propria mântuire, după regulile „trocului”.

Dracul nu face „concesii” și nici nu își recompensează „colaboratorii”. După ce s-a folosit de ei, îi aruncă în „haznaua” urât mirositoare a istoriei.

Dumnezeu însă nu ne uită niciodată, pentru că toți suntem de la început în memoria Lui veșnică. El este singurul care cunoaște nu doar faptele noastre, dar și inima noastră, pentru că El ne-a creat din iubire și pentru iubire.

De Dumnezeu nu putem fugi sau să ne ascundem, oricât de mult am vrea, oricât de inteligenți sau de puternici ne-am considera.

La final, nu o instanță lumească ne va judeca, care să poată fi mituită sau unde să poți face recurs, cu speranța unei absolviri de orice vină.

Ci Însuși Domnul Iisus Hristos va fi Judecătorul nostru. Cel pe care Îl răstignim, în fiecare clipă, cu păcatele noastre. Cel ale cărui Sf. Porunci nu le păzim și a cărui chemare spre pocăință și îndreptare nu o ascultăm.

Mai degrabă omul ar vrea să-L „omoare” pe Dumnezeu, ca să poată să „absolutizeze” propria lui voie și să-și împlinească la nesfârșit dorințele egoiste.

Din fericire, sau din păcate pentru unii, Dumnezeu n-a murit, și nici nu va fi „substituit” vreodată cu tehnologie omenească „inovatoare”.

Cert este că noi toți, oameni creați de Dumnezeu, o vom „mierli” pâna la urmă, indiferent de rangurile noastre lumești, și ne vom înfățișa, fiecare cu ale lui, la judecata Mielului lui Dumnezeu.

Și, pentru că Judecata Lui este mereu dreaptă și nepărtinitoare, tocmai de aceea cugetele inimii, gândurile minții, intențiile ascunse, vorbele și toate faptele noastre vor fi „martorii” noștri sau mai bine zis „mărturia” trecerii noastre prin această lume.

Nu arăt cu degetul pe nimeni, ca un acuzator sau moralist, pentru că tot ce am scris cred că ne privește pe toți deopotrivă, iar degetul este îndreptat spre mine însumi.

Neștiute sunt căile Domnului, prin care voiește să ne atragă la Sine. Uneori, iată, prin copii, care ne servesc gratuit adevărate lecții duhovnicești.

Am auzit un copil de clasa a VI-a, care și-a exprimat simplu, din inimă, crezul său personal: „Să nu-L supăr niciodată pe Dumnezeu!”. Mai există totuși o speranță.

Bunul Dumnezeu să ne dea la toți mintea cea de pe urmă!

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

30 Octombrie 2018

Vizualizari: 1158

Voteaza:

Iluzia implinirii omului fara Dumnezeu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact