
La 29 iulie, in fiecare an, romanii sarbatoresc Imnul National. Un popor traieste si ramane in istorie prin modul de gestionare, pastrare si valorificare a patrimoniului national si a dimensiunii sale de unitate, natiune, constiinta patriotica, tot ceea ce inseamna demnitate, onoare si glorie pentru neam si tara. Mai au nevoie romanii de unitate si constiinta patriotica? Oare cate repere nationale ne mai fac sa tresaltam de bucurie?
Nevoia de a apropia timpurile, fie ele mai indepartate, fie mai apropiate, in special pe acestea din urma, o resimtim, astazi, tot mai acut, cand trecem prin momente de incercari datorate crizei economice mondiale, dar si problemelor interne.
Pe de o parte, istoria este plina de invataminte, pe care poporul si conducatorii nu trebuie sa le uite. Trecutul nostru este temelia pe care se inalta, cu demnitate, drepturile si nazuintele noastre.
Apoi, existenta si durata poporului roman isi gasesc expresia cea mai adanca si totodata sprijinul cel mai solid si in chintesenta Imnului National.
Aceasta demonstreaza limpede faptul ca imnul este biografia noastra de stapani si suverani ai plaiurilor primitoare, pe care nu le-am targuit cu nimeni, niciodata.
In plus, din seva acestuia s-au hranit intotdeauna sentimentele majore si vesnice ale romanului, care i-au luminat necontenit cararile, adeseori intortocheate, ale istoriei. El face parte din zestrea de cultura, spiritualitate si civilizatie a poporului roman.
Deoarece in ultimii ani s-au produs cateva confuzii, trebuie sa facem cateva precizari legate de imnul national. In primul rand, autorul muzicii imnului national este Anton Pann, poet si un mare pasionat de folclor, desi sunt voci care spun ca autorul de drept al imnului ar fi compozitorul-dascal Gheorghe Ucenescu.
Mai circula si varianta precum ca autorul muzicii ar fi chiar Andrei Muresanu, poet, jurnalist, traducator. In realizarea muzicii, Anton Pann s-a inspirat din minunatul imn religios „Din sanul maicii mele”. In al doilea rand, versurile apartin lui Andrei Muresanu, din poezia „Un rasunet”, iar versurile poeziei „Din sanul maicii mele” nu apartin nicidecum lui Anton Pann, ci marelui poet Grigore Alexandrescu.
Oricum, din iarna anului 1989, „Desteapta-te romane” a devenit imnul national al romanilor, eliberati de sub ideologia comunista, iar din 1998, in baza Legii nr.
Desteapta-te romane, oriunde te-ai afla!
Doamne, ajuta!
Stefan Popa.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.