
In fiecare moment al zilei, avem ceva pentru care merita sa ne bucuram. In munca mainilor noastre, in zambetul unui copil sau in relatiile de pace pe care le avem cu prietenii si familia, ne putem regasi fericirea.
Deseori, cand avem de-a face prea mult cu rutina si nemultumiri in comunitatea in care traim, putem uita de aceasta bucurie. Ne putem pierde uneori simtul apartenentei la frumusetea lumii in care traim, iar tristetea ni se poate strecura in suflet. Insa chiar si atunci cand avem clipe de tristete si de uitare, ne putem aduce aminte de fericire, si de lucrurile care ne fac cu adevarat fericiti.
Munca, bratara de aur si pace pentru suflet
Si poate ca cea mai importanta parte a vietii este munca, pentru ca aceasta ne da un simt al directiei in viata. Cariera este acel deziderat catre care tanjesc tinerii si de care isi amintesc mereu cu nostalgie batranii. Si daca vreodata vedem ca cineva leneveste, e bine sa-i amintim cuvintele din Biblie: "Cine lucreaza cu o mana lenesa saraceste, dar mâna celor harnici îmbogateste. Cine strange vara, este un om chibzuit, cine doarme în timpul seceratului este un om care face rusine." (Proverbe 10:4-5)
Insa nu doar rusinea ar trebui sa ne tina departe de astfel de ganduri. Oricat de placute sunt pauzele lungi si dese, lipsa de activitate nu numai ca ne aduce in tristete, ci si in saracie: “Du-te la furnica, lenesule; uita-te cu bagare de seama la caile ei si întelepteste-te! Ea n-are nici capetenie, nici priveghetor, nici stapân; totusi îsi pregateste hrana vara si strânge de ale mâncarii în timpul secerisului. Pâna când vei sta culcat, lenesule? Când te vei scula din somnul tau? Sa mai dormi putin, sa mai atipesti putin, sa mai încrucisezi putin mâinile ca sa dormi!... Si saracia vine peste tine, ca un hot si lipsa, ca un om înarmat." (Proverbe 6:6-11)
Arta pentru arta si pentru bucuria noastra
Arta nu se face pentru arta, ci pentru sufletul celor care o privesc. Arta este cea care ne poate alunga tristetea si ne poate ajuta sa zambim dupa momentele dificile din viata. Creativitatea este cea care alina sufletul, iar artistii trebuie respectati pentru munca pe care o depun, incercand sa ne imbogateasca inimile.
"Fericirea sta in implinire si in fiorul efortului creativ", spunea Franklin D. Roosevelt. Si intr-adevar, creativitatea presupune un efort. Atunci cand avem indoieli, cand mintea ne este intunecata, putem sa ne incercam puterile intr-un efort creativ, pentru a ne limpezi gandurile. Asa cum se joaca un copil cand este mic, putem scrie poezii, putem canta sau ne putem incerca talentul la pictura. Chiar daca rezultatul nu este neaparat o capodopera, efortul depus ne poate lua gandul, macar pentru o clipa, de la necazuri.
Singuratatea, motiv de bucurie
Cel mai des ajungem sa fim nefericiti atunci cand suntem singuri: cand prietenii pleaca peste hotare, cand ne parasesc sau atunci cand bunicii sau parintii mor si ramanem cu casa goala. Pierderile suferite nu trebuie sa ne faca insa sa ne pierdem credinta. Pentru ca cei care pleaca merg mereu spre un loc mai bun.
Noi, cei ramasi in urma, nu trebuie decat sa ne straduim sa fim atat de buni precum si-ar fi dorit cei dragi. Sa ne straduim sa daruim cat mai mult celor din jur, sa ne straduim sa iubim. Iar primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa ii ajutam pe ceilalti. Asa cum spune un proverb chinezesc: "Daca vrei fericire pentru o ora, dormi. Daca vrei fericire o zi, du-te la pescuit. Daca vrei fericire pentru o luna, casatoreste-te. Daca vrei fericire pentru un an, poti mosteni o avere. Daca vrei fericire toata viata, ajuta-i pe altii".
Livia Popescu
-
Un zambet, o lacrima...
Publicat in : Editoriale -
Prefata cartii: ORFANII sau lacrima din zambet
Publicat in : Religie -
Iertarea
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.