Iubirea ca hrana si bautura

Iubirea ca hrana si bautura

Adevărata bucurie este a inimii care a gustat şi a văzut că bun este Domnul (cf. Ps. 33, 8).

De cealaltă parte e tristeţea, care nu vine din faptul că trăim chemarea spre veşnicie în limitele existenţei pământeşti, ci pentru că sufletele noastre se leagă, prin „lanţurile” păcatelor și ale patimilor, de ceea ce este trecător.

Câtă vreme nu ne vom da seama că, mai înainte de orice, ne este „foame” și „sete” de Iubirea lui Dumnezeu, de iubirea cea dintre noi, de frumusețea lucrului mâinilor lui Dumnezeu, vom resimți propria viață ca pe o povară.

E adevărat că, în trup fiind, avem nevoie de alimente, de hrană. Acest lucru ni-l arată însuși Mântuitorul Iisus, care a predicat oamenilor fără a ignora trebuințele lor firești: „Iar Iisus, luând cele cinci pâini şi cei doi peşti şi privind la cer, le-a binecuvântat, a frânt şi a dat ucenicilor, ca să pună mulţimii înainte” (Luca 9, 16).

Păcatele, ignoranța, indiferența față de Adevăr... închid, în mare parte, „canalele” de comunicare cu Dumnezeu, cu Sf. Îngeri, cu Sfinții și cu semenii noștri. De aici și „foamea” și „setea” de Iubire, pe care toți le resimțim într-un fel sau altul.

Mândria, egoismul, invidia, ura... ne otrăvesc sufletele și duc în mod inevitabil la stări conflictuale.

Apoi, frica, neîncrederea, lipsa unor aspirații și preocupări spirituale, absența unei lucrări duhovnicești, agitația minții robită de grijile vieții, precum și obiceiurile nesănătoase, care ațâță poftele trupești, toate la un loc ne secătuiesc de energie.

Dar să nu uităm nicio clipă, că mai presus de acestea sunt „hrana” și „băutura” duhovnicească, adică Trupul și Sângele lui Hristos, care se frânge și se varsă pentru noi, spre iertarea păcatelor.

Sfinții Părinți și marii Părinți duhovnicești au pus înainte de împărtășire, ceea ce unii creștini au cam lăsat la o parte: pocăința curată.

Legat de acest aspect, Sf. Paisie Aghioritul evidenția faptul că, în trecut exista pocăinţă sinceră, adică cel care se pocăia nu se mai întorcea la păcate.

De aceea, esenţial este ca omul să se pocăiască din inimă, deoarece pocăinţa curată ajută mult, contribuind la dispariţia răului din lume.

În ceea ce privește legătura indisolubilă dintre calitatea pocăinței și mântuirea sufletului, Sf. Paisie Aghioritul spune clar: „Împărăţia lui Dumnezeu va fi plină de păcătoşi pocăiţi, în timp ce iadul va fi plin de păcătoşi nepocăiţi”.

Din păcate, sunt și creștini care au ajuns să neglijeze Sf. Taină a Spovedaniei, pe care o folosesc doar ca „pretext pentru a se împărtăși” (Părintele Arsenie Papacioc).

E adevărat că împărtășania ne desăvârșește, dar ea nu ne iartă păcatele (Părintele Arsenie Papacioc).

Ba mai mult decât atât, Părintele Paisie Olaru atrăgea atenția că „nu deasa împărtășanie ne duce la desăvârșire, ci pocăința cu lacrimi, deasa spovedanie, părăsirea păcatelor, rugăciunea din inimă. Râvna unora pentru deasa împărtășanie este semnul slăbirii credinței și al mândriei, iar nu semnul sporirii duhovnicești”.

Cine este „pregătit”, se poate împărtăși și des, dar e neapărată nevoie și de un timp de pocăință (Părintele Arsenie Papacioc).

Dar cine este acela, care să spună că este „pregătit” pentru a se împărtăși cu Sfintele Taine în fiecare zi? (Sf. Ioan Gură de Aur).

Părintele Arsenie Papacioc insista asupra pregătirii noastre interioare, astfel că, în ceea ce privește Sf. Împărtășanie, nu timpul o condiționează și nici câte zile am postit, ci „sfărâmarea inimii”.

Asta nu înseamnă că trebuie să neglijăm postul, nici pe departe, el fiind un mijloc de curățire lăuntrică, care ne smerește.

„Și aș vrea să știu, cine a avut viață mai lungă decât cei care au fost mari postitori? Ori noi avem atâtea mărturii de la Sfinții Părinți. Și medicina a ajuns să recunoască că postul este necesar ca o terapie, ca un mijloc de însănătoșire a omului” (Părintele Arsenie Papacioc).

Astfel, potrivit cu starea noastră lăuntrică, împărtășania se face „hrană pentru suflet, medicament de nemurire, izvor de viață duhovnicească sau foc mistuitor” (Arhim. Epifanie Teodoropulos).

„Căci Dumnezeul nostru este şi foc mistuitor” (Evrei 12, 29).

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

24 Noiembrie 2020

Vizualizari: 662

Voteaza:

Iubirea ca hrana si bautura 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

iubirea dragostea

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact