
„Cine voieşte să fie cel dintâi, să fie sluga tuturor". (Matei 20, 27)
„Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul iubirii de stăpânire depărtează-l de la mine!" Aşa strigă, îndemnându-ne şi pe noi s-o facem, Sfântul Efrem Sirul.
Dar ce este duhul acesta al iubirii de stăpânire de care un sfânt de statura Sfântului Efrem fuge, chemându-ne pe toţi să-L rugăm pe Dumnezeu să ne apere şi să ne ferească de el?
Nu este altul decât acela care, laolaltă cu altele, cel puţin la fel de aprige, a luat în stăpânire lumea cu totul. Cine nu jinduieşte astăzi să se situeze înaintea altora, fiind elogiat că se află pe locul întâi?
Această năzuinţă de a fi pe primul loc l-a pierdut pe arhanghelul luminat, zice Sfântul Luca al Crimeei, l-a doborât din cer şi l-a făcut satană.
„Această năzuinţă de a stăpâni i-a pierdut pe Core, pe Datan şi pe Aviron, care au pizmuit slava lui Moise atunci când acesta călăuzea poporul lui Israel prin pustie în pământul Canaanului; ei au vrut să-l dea jos şi să pună mâna pe putere, iar Domnul i-a pedepsit cu pedeapsă cruntă: pământul s-a deschis şi i-a înghiţit pe ei şi toate familiile lor.
Iubirea de stăpânire i-a mânat pe toţi ereticii, înălţându-se mai presus de Biserica lui Hristos. Ei voiau să pună învăţătura lor în locul celei bisericeşti ori voiau să devină mai-mari în Biserică.
Iubirea de stăpânire i-a mânat pe toţi aceia care au zguduit lumea prin sângeroase războaie. Au fost chiar şi scriitori cu gânduri stricate, care au pervertit generaţii întregi pentru ca acestea să-i socotească pe ei mari şi importanţi.
Domnul Hristos a osândit iubirea de stăpânire, dorinţa de a stăpâni, cuvântând împotriva cărturarilor, a fariseilor şi a tuturor făţarnicilor. Le-a osândit patima de a fi primii, dorinţa lor de a fi în frunte la ospeţe, de a fi salutaţi ca nişte căpetenii ale poporului. Domnul i-a osândit pe ei, le-a spus apoi ucenicilor Săi şi, prin aceştia, nouă: <Cine vrea să fie cel dintâi să fie tuturor slugă!> (Matei 23,11)
El porunceşte să facem tocmai pe dos decât ne împinge iubirea de stăpânire, ne spune să năzuim nu spre poziţii înalte, ci să fim cei de pe urmă, să slujim tuturor”.
Astăzi povaţa aceasta nu numai că nu poate fi înţeleasă şi acceptată, dar provoacă amuzamente. într-o lume a concurenţei şi a competiţiei cum să nu râvneşti să fii pe locul întâi? Este de negândit! într-un sistem în care pentru a fi lider nu mai contează preţul cum să-ţi propui să fii "sluga tuturor”? Este de neînchipuit!
Vedeţi, zice Sfântul Luca, „cât de potrivnică duhului Evangheliei, duhului smereniei, este iubirea de stăpânire - patima de a avea influenţă, patima de a ocupa primul loc. Iar ea stăpâneşte peste tot şi peste toţi. Nu este un om care să nu fie molipsit de ea. Nici măcar copiii. Ştim bine cum se întâmplă în jocurile lor: iese în faţă unul, începe să comande, pe urmă le dă ordine tuturor şi e gata să sară la bătaie mai apoi dacă-i contestă cineva întâietatea".
Unii ca aceştia, dacă vor cunoaşte la maturitate căldura şi dulceaţa unor jilţuri, nu se vor mai descocoţa cu una, cu două, punând la cale toate drăcăriile de care sunt în stare, nesfiindu-se în faţa niciunui compromis, mergând cu cinism până la crime, orbiţi de nebunia întâietăţii, ucişi ei înşişi de duhul stăpânirii, care va stăpâni prin ei, lei-paralei, amăgindu-se că sunt stăpâni.
„Chiar şi în mănăstiri, acolo unde teoretic şi practic n-ar trebui să existe iubire de stăpânire, unde toţi ar trebui să-şi amintească porunca de a fi slugă tuturor, chiar şi acolo îi subjugă pe unii iubirea de stăpânire, deşi într-o formă ascunsă. Cei răpuşi de ea nu caută neapărat întâietate în ochii celorlalţi, ci se străduiesc adeseori să o dobândească perfid şi mândritor prin post şi priveghere peste măsură, ignorând sensul căii celei drepte şi înţelesul mântuirii.
In viaţa lumească patima aceasta îi stăpâneşte pe toţi. Toţi caută poziţii înalte, sunt însetaţi de laude, doresc onoruri. Mulţi părinţi educă în copiii lor iubirea de cinstiri, patima întâietăţii, se zbat ca ei să ocupe în viaţă o poziţie cât mai înaltă, neînţelegând că prin aceasta îi strică, făcându-le poate cel mai mare rău.
Nu înţelegeţi oare că locurile cele înalte sunt doar pentru puţini, că nu le pot ocupa toţi? In esenţă ele sunt rezervate oamenilor excepţionali, însemnaţi de Dumnezeu şi chemaţi de El la astfel de înălţimi. Foarte mulţi se străduiesc să ocupe asemenea poziţii în societate, nu se dau în lături de la nimic pentru a-şi atinge scopul, se folosesc de relaţii, de linguşiri, de slugărnicie, folosesc orice mijloace ca să ajungă la ţinta lor, ca să ocupe o funcţie înaltă, să ajungă la putere.
Foarte adesea Domnul îi pedepseşte. Nefericita lor patimă suferă astfel un eşec total. Ei se înverşunează, refuză să mai lucreze pentru societate, se retrag în cercul familiei şi se închid, dar şi acolo îi sfâşie orgoliul, iar ei, la rândul lor, îşi sfâşie familia, îşi sfâşie apropiaţii şi nu au nicio tihnă în suflet.
Iată roadele iubirii de stăpânire! Iată de ce Sfântul Efrem îl roagă pe Dumnezeu să-l izbăvească de duhul acesta stricător, care este total potrivnic smereniei, iar fără smerenie nu putem înainta nici măcar un pas în viaţa duhovnicească.
[...] Tuturor ni s-a arătat calea către cinstirea cea mai înaltă, cu care nu se pot compara niciun fel de realizări pământeşti, niciun fel de onoruri lumeşti. Ni s-a arătat calea care duce la împărăţia lui Dumnezeu. Ni s-a zis că putem deveni prieteni ai lui Dumnezeu! Copiii lui Dumnezeu!
[...] Nu trebuie să ne tulburăm nicidecum dacă am fost puşi într-o poziţie socială joasă, nebăgată în seamă. Să ne amintim că Domnul poate să ne ridice pe o cale foarte largă tocmai atunci când nu aşteptăm slava pământească şi nu năzuim spre ea.
Adeseori Domnul ne dă această slavă fără să ne zbatem pentru ea şi fără să ne-o dorim. Slava fuge de cei care aleargă după ea şi-i află tocmai pe cei care fug de ea.
Slava adevărată, slava de la Dumnezeu, li se dă celor ce nu caută mărirea!” (Sfântul Luca al Crimeei - Tâlcuire la Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, Editura Sophia)
Cornel Constantin Ciomâzga
Fragment din cartea "Se intorc mortii acasa", Editura Cartea Actuala
Cumpara cartea "Se intorc mortii acasa"
-
Iubirea de stapanire
Publicat in : Credinta
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.