
Am considerat că este bine să cercetăm în seara aceasta, din Pidalion118, Gramata de hirotesie, pe care episcopul o dă preotului pe care l-a hirotesit duhovnic. Puterea de a ierta păcatele oamenilor o are numai episcopul şi preotul căruia episcopul - după părerea, judecata şi alegerea lui - i-a dăruit-o.
Adică, i-a dat această încredinţare printr-o rânduială specială, rânduiala prin care arhiereul îl face duhovnic. Singur preotul, fără să primească acest drept de la episcop, nu are voie „să lege şi să dezlege”, precum acela.
Deoarece episcopii nu reuşesc să facă singuri această lucrare, o încredinţează anumitor preoţi. Episcopul săvârşeşte rânduiala hirotesiei şi îi dă preotului pe care l-a hirotonit duhovnic o Gramată, aşa numita Gramată de duhovnicie.
Episcopul spune: „Smerenia noastră, prin harul Preasfântului şi de viaţă făcătorului Său Duh, te hiroteseşte pe tine, preacuviosule ieromonah, sau preacucemice preot (N), ca bărbat cinstit şi vrednic de evlavie spre slujirea părinteştii duhovnicii. Eşti dator să asculţi, să primeşti gândurile tuturor celor care vin cu scopul să-şi mărturisească păcatele...”. „Şi, cercetându-i pe aceştia şi adâncul inimilor lor, să afli prin cercetare cugetele şi faptele lor”.
Fără să devină judecător, duhovnicul, fie că este ieromonah, fie că este preot de mir - acest lucru vreau să-l subliniez - este dator să-şi facă corect lucrarea. Desigur, la început, cel mai important lucru este să meargă fiecare păcătos la scaunul de spovedanie, să-şi mărturisească păcatele, să primească iertarea şi să plece. Dar nu este suficient doar acest lucru. Adică, este ca la medic. Medicul nu este judecător, ci vindecător. Este greşeala lui dacă se mulţumeşte doar cu ceea ce-i spune bolnavul şi pune diagnosticul doar pe baza explicaţiilor lui, sau administrează tratamentul în funcţie de ce spune pacientul. Il ascultă pe bolnav, dar trebuie el însuşi să-i vadă rănile, să descopere semnele distincte ale bolii prin cercetarea pe care o va face sau prin rezultatele de la laborator.
Bolnavul spune: „Mă doare aici!”, şi arată locul. Şi acolo unde arată există, să zicem, o umflătură, dar nu este suficient acest lucru. Doctorul trebuie să vadă de unde provine umflătura, care este cauza, şi nu să se ocupe doar de aceasta. Aşa nu va face nimic. Starea bolnavului poate să se înrăutăţească dacă apucă bisturiul şi taie umflătura. Repet, trebuie să afle cauza şi să o trateze. Acest lucru nu poate să-l facă bolnavul, el spune simplu: „Mă doare, sunt bolnav şi simt o durere aici”. Deci toată lucrarea o va face medicul. Acela va descoperi exact ce se întâmplă. Nu se va mulţumi doar cu ceea ce-i spune bolnavul sau cu diagnosticul la prima vedere. Cu cât medicul dispune de mai multe mijloace, cu atât va cerceta mai mult şi va vedea despre ce este vorba. Omul poate să se plângă că-l dor genunchii. Un doctor care ştie nu se va grăbi să-i spună: „Pune câteva comprese la genunchi”. Poate să fie şi aceasta o uşurare. Poate să-i cerceteze amigdalele şi să descopere că acestea sunt bolnave şi, netratate, au îmbolnăvit şi genunchii. Sau poate să afle o altă cauză a suferinţei.
La fel şi în cazul duhovnicului. „Şi-i va cerceta pe aceştia şi străfundurile inimilor lor”. Adică, duhovnicul nu se va mulţumi doar să asculte gândurile, aşa cum le va spune penitentul, nici nu se va limita la felul în care acesta priveşte lucrurile. Duhovnicul trebuie să cerceteze inima, să vadă exact ce se întâmplă.
Cineva poate să spună: „Mă mânii foarte mult!”, dar nu ajunge acest lucru. Omul se poate mânia pentru că are un egoism înfricoşător, un sentiment de inferioritate, sau pentru că are prejudecăţi faţă de ceilalţi. Pentru că poate să adauge: „Nu mă mânii pe ceilalţi, ci doar pe această persoană!”. O învăţătoare se mânie nu atât pe copiii şcolii, cât pe proprii ei copii, şi îşi iese din minţi.
Aşadar, nu este suficient ca duhovnicul să-i spună: „Să nu te mai mânii!”. Problema este de ce se mânie. Trebuie să afle cauza, şi aceasta se face cu luare aminte.
Arhim. SIMEON KRAIOPOULOS
Fragment din cartea "Adame, unde esti? Despre pocainta", Editura Bizantina
Cumpara cartea "Adame, unde esti? Despre pocainta"
-
Duhovnicul, doctorul sufletului
Publicat in : Editoriale -
Duhovnicul sau psihologul
Publicat in : Editoriale -
Duhovnicul mare si duhovnicul mic
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.