Muzeul de Arta Religioasa Reintregirea

Muzeul de Arta Religioasa Reintregirea Mareste imaginea.

Muzeul de Arta Religioasa “Reintregirea” are drept scop protejarea, promovarea si integrarea in circuitul national si international a patrimoniului cultural mobil al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane Alba Iulia. Colectia Arhiepiscopiei, infiintata in anul 1982, cuprinde un numar de 660 de icoane pe lemn si pe sticla si un numar de 2336 de volume de carte veche, la care se adauga obiecte textile si piese de metal. Din cadrul colectiei un fond important il constituie icoanele pe sticla creatie a mesterilor zugravi activi in secolele XVIII- XIX din judetele Alba si Mures.

Deisis - Muzeul de Arta Religioasa Reintregirea

Icoanele pe sticla pot fi atribuie urmatoarelor centre de zugravi: Nicula, Maierii Alba Iuliei, Fagaras, Lancram, Marginimea Sibiului, Tara Oltului, Scheii Brasovului, Nordul Transilvaniei, Crisana. Tematica iconografica este bogata, cuprinde 47 de teme. Dintre mesterii zugravi care si-au pus pecetea de imagine si culoare amintim: Stan, Iacov, Nistor din Rasinari, Petru Popovici, Oprovici Simion. O icoana cu valoare exceptionala este Maica Domnului de tip Hodighitria, de la Telna, a carei tehnica aminteste de prototipurile moldonenesti ale secolului XVI.

maica Domnului cu pruncul - Muzeul de Arta Religioasa "Reintregirea"         Nasterea Domnului - Muzeul de Arta Religioasa "Reintregirea"

Fondul de carte veche romaneasca si carte romanesca cuprinde tiparituri ale secolelor XVI-XX. Din secolul al XVI-lea se pastreaza 2 file din Tetraevanghelul slavo-roman tiparit la Sibiu in 1551-1553. Dintre exemplarele cele mai importante ale secolului al XVII-lea iesite de sub teascurile tipografiei Balgradului amintim: Noul Testament, Molitvelnic, Khiricadromion.

Muzeul de Arta Religioasa "Reintregirea"

Cu inceputul secolului al XVIII-lea, cartile religioase din Tara Romanesca au cunoscut o mare raspndire in Tara de peste munti. Se gasesc in colectie tiparituri de la Ramnic, Bucuresti, Targoviste.

Muzeul de Arta Religioasa "Reintregirea"            Muzeul de Arta Religioasa "Reintregirea"

Obiectele colectiei beneficiaza de o fisa analitica de evidenta, de o fisa de conservare, o evaluare a starilor de conservare. In urma cercetarii acestor obiecte, sunt stabilite prioritatile de restaurare. 

Muzeul de Arta Religioasa "Reintregirea"           Muzeul de Arta Religioasa "Reintregirea"

In anul 2007, Arhiepiscopia de Alba Iulia a beneficiat de un proiect, finantat de Administratia Fondului Cultural Roman, ce a avut drept scop digitalizarea si crearea unui muzeu virtual. Partener in proiect a fost Muzeul National al Unirii Alba Iulia. Ca urmare a realizarii activitatilor s-a reusit dotarea muzeului cu echipamente - calculator, imprimanta, aparat foto digital, a fost creata o baza de date privind colectia de carti vechi si icoane pe sticla si lemn a Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane Alba Iulia conform cerintelor Institutului de Memorie Culturala (CIMEC), a fost realizat si lansat pe pagina web a Arhiepiscopiei muzeul virtual in care sunt expuse obiecte de arta religioasa.

07 Octombrie 2009

Vizualizari: 3982

Voteaza:

Muzeul de Arta Religioasa Reintregirea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE