
Mulți oameni nu au încredințarea că Dumnezeu îi poate ajuta în orice împrejurare, chiar și atunci când ar pierde totul și ar trebui să o ia de la început. Dumnezeu poate pune un început bun pentru orice om, oriunde și oricând, pentru că Dumnezeu nu este dependent de spațiu, de timp ori de materie. În plus, Dumnezeu îți dă mai mult decât ai putut pierde tu vreodată.
Sfântul Antonie cel Mare ne spune că „oriunde vei merge și orice vei face, să-L ai permanent înaintea ochilor pe Dumnezeu”. Adică, pentru un creștin, a ține seama de prezența lui Dumnezeu, oriunde ar merge și orice ar face, este o importanță primordială. Tot timpul să te raportezi la Dumnezeu și la mărturiile din dumnezeieștile scripturi.
Trebuie să ți-i seama de importanța menținerii păcii lăuntrice, pentru că ea și numai ea te ține aproape de Dumnezeu. De aceea, se spune că atunci când cineva îți ia o haină, tu să alergi după el și să-i dai și cămașa și să nu te întristezi, să nu ți-i supărare, pentru că pierzi pacea și odată cu ea și pe Dumnezeu.
În Sfânta Scriptură există un capitol în care ni se descrie că au apărut neînțelegeri între slujitorii lui Avraam și slujitorii lui Lot, din cauza faptului că teritoriul unde se stabiliseră nu era destul de mare pentru cei doi, deoarece și Avraam și Lot erau foarte bogați și aveau averi și animale multe. În această situație, Avraam îl cheamă la el pe Lot și îi spune că pentru a păstra pacea trebuie să se despartă și îl roagă să-și aleagă partea în care dorește să viețuiască el și oamenii lui. Și, Lot fără să mai stea pe gânduri a ales cel mai bun pământ, toată valea Iordanului. Avraam a fost de acord cu alegerea lui Lot, cedând acestuia cel mai bun pământ. „Și acum ce fac, o iau de la început?”, se întreabă retoric Avraam. Însă, pentru acest lucru, Dumnezeu îl recompensează pe Avraam, căruia îi spune: „Ridică-ți ochii și, din locul în care ești acum caută spre miazănoapte, spre miazăzi și răsărit și spre mare, că tot pământul , cât îl vezi, ți-l voi da ție și urmașilor tăi pentru vecie.” (Facere 13, 14-15)
Avraam primește infinit mai mult față de ceea ce alesese Lot. Mă întreb, câți dintre oamenii de azi, ar avea discernământul duhovnicesc și înțelepciunea Părintelui Avraam, în rezolvarea diferitelor dispute cu aproapele lor? Avraam știa, mai mult ca sigur, ce înseamnă să ai mereu înaintea ochilor pe Dumnezeu și cât de importantă este menținerea păcii lăuntrice. Câți dintre noi, avem voința de a renunța la ambițiile și orgoliile noastre, de cele mai multe ori, fără niciun rost? Câți dintre noi, avem tăria de a ceda în favoarea celuilalt?
În Sfânta Scriptură ne mai este relatat și capitolul cu Iov, care de asemenea, era un om foarte bogat, cu multe averi și animale, dar care la un moment dat, pierde tot și trebuie să o ia de la început. Momente destul de grele pentru Iov, care reușește să procedeze și să răspundă destul de înțelept la provocare: „Domnul a dat, Domnul a luat, Domnul fie binecuvântat. Așa cum am primit pe cele bune, voi primi și pe cele rele.”
De aceea, este foarte important ca atunci când se încheie un capitol al vieții noastre, să nu ne opunem și nicidecum să nu privim în urmă, ci mereu la Dumnezeu, mereu la viitor, la ceea ce va veni. Domnul Iisus Hristos să ne lumineze mintea și să ne binecuvânteze cu puterea, harul, priceperea și înțelepciunea părinților noștri Avraam și Iov.
Doamne, ajută!
Ștefan Popa
-
Manastirea Sfantul Antonie Cel Mare - Malaiesti
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Sfantul Antonie cel Mare
Publicat in : Calendar ortodox
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.