Prioritatile vietii crestine

Prioritatile vietii crestine Mareste imaginea.

Majoritatea popoarelor lumii si-au format un anumit brand in ceea ce priveste prioritatile omului. Ce i-ar fi de folos omului in aceasta lume? Ce prioritati ar avea omul? In conceptia folcloristica a lumii, in special in tara noastra, exista mai multe moduri de a privi acest lucru. In tarile care au fost dominate de un regim totalitar comunist, omul era obligat sa puna pe locul intai in viata sa, partidul comunist. „Partidul e in toate, in cele ce sunt…”.

In tarile care au adoptat sistemul capitalist, pe primul loc era munca si banul.

Daca aveai serviciu existai, daca nu aveai, nu existai pe aceasta lume. In tarile predominant crestine, exista tendinta de a pune pe primul loc familia, dar acestora, acum le ataca prioritatea, conceptia pro-democratica si de favorizare a minoritatilor, in defavoare majoritatilor a Uniunii Europene, care doreste o noua ordine a lucrurilor, a valorilor si a moralitatii europene. O lume fara norme, fara reguli, fara morala, fara traditii, fara credinta autentica.

In decursul istoriei omenirii, popoarele au adoptat mai multe prioritati in ceea ce priveste viata omului: unii au pus pe primul loc banul, altii au pus cele spirituale, iar cei mai multi au pus job-ul, familia, educatia, securitatea si, interesant, cei mai putini au pus pe primul loc pe Dumnezeu.
Care ar fi prioritatile vietii crestine? Sfintii Parinti si toti traitorii autentici ai Cuvantului au fost preocupati de aceasta problema a prioritatilor in viata crestina, cautand sa dea diferite raspunsuri, mai mult sau mai putin valoroase, cu adevarat, greu de acceptat de unii, dar mai ales greu de pus in practica, pentru ca toti aveau in vederea vointa, staruinta si osteneala personala, uneori dusa la limita suportarii fiintei umane. Este intrebarea care a marcat intreaga crestinatate, pe tot parcursul existentei sale.

Unul dintre marii ostenitori si rugatori ai Bisericii Ortodoxe, Sfantul Serafim de Sarov, care a experimentat viata crestina intr-un mod unic, original si care a obtinut rezultate remarcabile, devenind purtator de Duh Sfant a dat un raspuns categoric: scopul vietii crestine este dobandire Duhului Sfant. Asa este, dar care ar putea fi prioritatile vietii crestine?

Un alt mare ostenitor si traitor al rugaciunii, Sfantul Grigorie de Nyssa ne spune modalitatea prin care un crestin poate primi Duhul Sfant. Pentru aceasta, cel ce voieste sa duca o viata crestina autentica, sa-si daruiasca sufletul si trupul lui Dumnezeu, potrivit legii dreptei credinte, si sa-i aduca lui jertfa cea fara de sange si curata, trebuie sa respecte poruncile dumnezeiesti, trebuie sa-si ia drept calauza a vietii credinta cea dreapta pe care ne-o graiesc glasurile sfintilor, prin toate scrierile lor.

Crestinul ortodox autentic ar trebui sa puna pe primul loc, in prioritatile vietii crestine pe Dumnezeu. Oriunde mergi si orice lucru savarsesti, omule, gandul tau sa fie la Dumnezeu. Aceasta sa fie preocuparea numarul unu si toate celelalte se vor adauga de la sine. Nu e un lucru asa de simplu pe cat pare si nici prea usor de pus in practica.

Ca in orice activitate umana, e nevoie de perseverenta, de vointa si osteneala proprie pentru a ajunge la cunoasterea lui Dumnezeu. Pe locul doi in viata crestina, ortodoxul ar trebui sa puna familia, fara de care ar fi incomplet. Familia este cea care impinge viata inainte si care infrunta greutatile vietii zilnice. Abia pe locul trei sa fie jobul si toate celelalte necesare sustinerii traiului pe aceasta lume vremelnica.

Asadar, sa-l rugam pe Domnul Iisus Hristos sa ne poarte si noua pasii spre cararea cea ingusta a unirii cu El, in Duh si Adevar, rugandu-l sa ramana cu noi totdeauna si acum si in vecii vecilor.
Amin.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi! Amin!

Doamne, ajuta!
Stefan Popa

.

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
493 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

10 Iulie 2013

Vizualizari: 2694

Voteaza:

Prioritatile vietii crestine 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE