
Răspuns la o altă întrebare: Folosim termenul „mântuire” mereu cu gândul la ideea de izbăvire, de scăpare. Dar cel care scapă, întotdeauna scapă undeva sau spre ceva. Deci nu trebuie să ne gândim doar la aspectul negativ, la lucrul de care scap, la faptul că scap de ceva rău, ci să ne gândim şi la ţel, adică spre ce scap, la ce scap; să ne gândim la faptul că izbăvirea despre care vorbim are ca sens părtăşia binelui.
Răspuns la o altă întrebare: Cineva ar putea să-I spună lui Dumnezeu aşa: porunca aceasta de a ierta o accept fără rezerve; doresc să iert, dar iată că este în mine ceva rău, ceva rămas încă necreştin, ceva ce mă împiedică să iert. Mă rog pentru iertare, ştiu că nu o merit, primesc osânda, dar Te rog, învaţă-mă să iert!
Răspuns la o altă întrebare: Dacă putem ierta pe deplin, avem încredinţarea că şi noi vom fi iertaţi pe deplin, pentru că prin iertare am intrat deja într-o altă categorie a vieţii - dar ne trebuie o viaţă ca să ajungem acolo.
Răspuns la o altă întrebare: In cărţile ruseşti de rugăciune este o rugăciune care zice: „Doamne, voiesc să mă pocăiesc, ajută-mă!” Deci nu zice „mă pocăiesc”, pentru că aceasta ar fi un neadevăr. Ci zice: voiesc să mă pocăiesc, vezi voinţa mea şi ajută-mă să mă pocăiesc” Iar aceasta se poate aplica la orice. Am dorinţa de a ierta. Problema este câtă dorinţă am şi cât de adevărată este dorinţa aceasta a mea. Dacă iertăm cu adevărat, un anumit tip de relaţie trebuie să se încheie cu totul.
Răspuns la o altă întrebare: Dacă îi spun Domnului că sunt hotărât să iert, atunci nu voi mai face nimic din ceea ce aş fi în stare să fac, ca o persoană care nu iartă. Nu le voi mai spune prietenilor mei ce am păţit sau ce mi-a făcut mie cutare sau cutare, nici nu le voi mai reaminti mereu celor ce au greşit faţă de mine greşeala lor. Cât ţine de vorbă şi de faptă, este un capitol încheiat. Abia pe urmă îmi pun problema cu privire la cele ce sunt în inima mea, în cugetul meu. Acolo pot primi ajutor de la Dumnezeu. Dar, înainte de toate, să nu mai punem paie pe foc, prin faptele şi prin vorbele noastre.
MITROPOLITUL ANTONIE DE SUROJ
Fragment din cartea "DESPRE LUCRURILE DE PE URMĂ", Editura Sophia
Cumpara cartea "DESPRE LUCRURILE DE PE URMĂ"
-
Iertarea in lumina invaturii crestine
Publicat in : Morala -
Acatist de pocainta pentru iertarea pacatelor
Publicat in : Acatiste -
De ce osandim iertarea ?
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.